###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Ceđenje šargarepe

Sve što ćete ikada trebati znati o soku od šargarepe, od različitih sorti do saveta oko najboljih sokovnika za upotrebu.

Šargarepa je verovatno najpopularnije povrće za ceđenje i to sa dobrim razlogom. Veoma je zdrava, sok je prirodno sladak, a iz pravilno izabrane šargarepe možete dobiti puno soka. Ali koju šargarepu birati? Koji su to načini za maksimiziranje prinosa? A koja vrsta sokovnika je najefikasnija? Time ćemo se baviti u ovom članku.

Types of carrots
Types of carrots

Kako izabrati najbolju šargarepu

Šargarepa zapravo dolazi u raznim bojama izvan standardne narandžaste. Neke je boje teško pronaći, ali vredi ih potražiti. Evo kratkog opisa različitih boja:

  • Bela šargarepa: Verovatno najmanje hranljiva šargarepa, bela šargarepa je i dalje vredna zbog sadržaja fitohemikalija. Ima vrlo blag, neki kažu dosadan, ukus.
  • Zlatna šargarepa: Sadrže lutein, koji je vrsta blokatora sunčanih zraka za oči. Ima slatko blag ukus, sa primesom zemljanosti.
  • Narandžasta šargarepa: Bogat je beta karotenom koji se u telu pretvara u vitamin A. Veoma slatka i sočna, sa većim udelom šećera.
  • Purpurna šargarepa: Pored beta karotena, ima visok sadržaj antioksidansa antocijanina. Ima vrlo zemljan i ponekad pomalo začinjen ukus.

Najbolje su šargarepe koje uzgajate sami, ali nema svako vremena ili prostora da ih uzgaja. Uz to bi bilo potrebno mnogo prostora za uzgoj dovoljno šargarepe za redovno ceđenje. U suprotnom, pokušajte sa organskom šargarepom ako je moguće. Na ovaj način možete biti sigurni da su bez pesticida, što vam daje i mogućnost ceđenja povrća bogatog hranljivim materijama.

U ne-organskim prodavnicama izbegavajte šargarepu sa zelenim listovima. Ona može izgledati atraktivno, ali nije optimalna za ceđenje, jer kapilarno delovanje šargarepe nastavlja prenos vode iz korena u lišće i nakon što je izvađena iz zemlje, što rezultira mekšom i manje sočnom šargarepom. Takva šargarepa je takođe skuplja za ono što dobijete i obično tanja.

Potražite najčvršće moguće šargarepe. Proverite vrh šargarepe i potražite zeleni vrh umesto smeđeg ili crnog. Ako je moguće, savijte donji deo šargarepe. Što je čvršće, to bolje. Poželjnija je deblja šargarepa, čak i ako to znači veću pripremu, jer se sok šargarepe koncentriše u jezgri. Deblja šargarepa će imati veći odnos soka prema kaši, s većim prinosom soka po kilogramu. Sok će biti slađi, jer su prirodni šećeri koncentriraniji u jezgri.

 

 

Depositphotos_36001323_original
Depositphotos_36001323_original

Kako pripremiti šargarepu za najbolje rezultate ceđenja

Oguliti ili ne? To je najveće pitanje kod ceđenja soka od šargarepe. I jedno i drugo imaju prednosti i nedostatke. Budući da kore šargarepe sadrže proporcionalno veću koncentraciju hranljivih sastojaka, neoljuštena šargarepa će proizvesti zdraviji sok. Takođe, ne ljuštenjem, se dobija više šargarepe i samim tim više soka po šargarepi. S druge strane, većina šargarepe tretirana je pesticidima. Iako su koncentrisani u lišću, neki će proći kroz zemlju do kože šargarepe, posebno blizu vrha šargarepe (osim sa organskom šargarepom). Ove se šargarepe moraju se temeljno isprati, a vrhovi ukloniti kako se ne bi došlo do kontakta sa ostacima pesticida. Možete koristiti sunđer namenjen za tu svrhu (nemojte koristiti isti sunđer koji koristite za pranje posuđa!) Možete kupiti i specijalnu četkicu, ili čak rukavice dizajnirane za tu svrhu. Još jedna stvar koju treba imati na umu je da je korenje šargarepe malo gorko. Oguljena šargarepa će proizvesti slađi sok.

Šargarepa može ostati sveža nekoliko meseci ako se pravilno čuva. Ako vaša šargarepa i dalje ima vrhove, uklonite ih jer će oni usisati vlagu iz šargarepe. Najbolji način da se šargarepa održi svežom je čuvanje u plitkoj posudi sa vodom u frižideru. Samo menjajte vodu svakih nekoliko dana. Ako nemate prostora ili želje za tim, držanje u biljnoj fioci frižidera u otvorenoj plastičnoj kesi omogućiće joj da ostane sveža nekoliko nedelja.

Iako se gumena šargarepa ne može cediti, ako je šargarepa malo mekana, možete je malo revitalizirati tako što ćete je natopiti u posudi sa vodom najmanje sat vremena pre ceđenja. Odrežite vrh šargarepe pre nego što je stavite u vodu da biste joj omogućili da lakše upije vodu.

Različite vrste sokovnika za ceđenje šargarepe

Na tržištu postoje četiri glavne vrste sokovnika. Isprobali smo šargarepu za svaku vrstu i nabrojali prednosti svake od njih.

ViDiA CJ-001_01
ViDiA CJ-001_01

Centrifugalni sokovnik

Centrifugalni sokovnici su najčešći sokovnici za ceđenje, a mogu se kupiti bilo gde od prodavnica električne robe do prodavnica prehrambenih proizvoda. Oni su najjeftiniji tip sokovnika, a deluju drobljenjem sirovine pri velikoj brzini poput blendera i rade na principu centrifuge prilkom ekstrakcije soka. Na nesreću, velike brzine imaju tendenciju zagrevanja i oksidacije soka, pa ga treba konzumirati što je moguće brže. Šaragrepa se cedi iznenađujuće dobro u centrifugalnom sokovniku, ostvarujući dobar prinos. Međutim, sok je vodeniji i može se odvojiti u dva sloja - bistri sloj odozdo i koncentrisan kašast narandžasti sloj na vrhu. Sok se mora konzumirati odmah pre pojave oksidacije smeđom bojom, za razliku od ostalih vrsta sokovnika koje proces proizvode malim brzinama. Ako vam ne smeta ukus, dodavanje pola limuna ili limete značajno će smanjiti oksidaciju.

Za:

Za sada najjeftiniji sokovnici

najbrži sokovnici

Dobar prinos

Protiv:

Sok u dva sloja (na dnu vodenasto a na vrhu pulpa)

Ako se sok ne popije odmah, brzo će se javiti oksidacija

Glasna mašina, slično blenderu

 

Preporučujemo Vidia CJ-001, koji je napravljen u Južnoj Koreji (gde se inače prave najkvalitetniji sokovnici) umesto u Kini.

828 red side
828 red side

Jednostruki vertikalni

Vertikalni sokovnici sa jednim pužom su specijalisti za ceđenje, u poređenju sa horizontalnim sokovnikom koji je za sve namene. Kao rezultat, od šargarepe se pravi kvalitetan sok sa impresivno visokim prinosom. Kada se pravilno pripremi, sokovnik se samostalno hrani šargarepom jer automatski seče komade šargarepe. Međutim, vertikalni se lako zaglave sa tvrdim proizvodima poput šargarepe ili cvekle, pa obavezno isecite šargarepu na manje komade i hranite ih polako. Najbolje je da u ruci držite duže šargarepe i pustite sokovniku da samostalno pravi male zalogaje. Čišćenje vertikalnih je relativno brzo - oko 3 minute nakon ceđenja soka od šargarepe, zavisno od sokovnika.

 

Za:

Visoki prinos soka

Dobar kvalitet soka

Relativno jednostavan za čišćenje

Samostalno se hrani - potiskivač nije neophodan

Protiv:

Puž će se zaglaviti ako šargarepu ubacujete previše brzo

Šaragrepu je potrebno poseći na manje komade

U ovoj kategoriji preporučujemo novi  Sana 828, uz klasični Sana 808 i snažni Omega MMV.

Sana EUJ-707 matte black profile
Sana EUJ-707 matte black profile

Jednostruki horizontalni

Sokovnici sa jednim pužem su najupotrebljiviji tip sokovnika, sa sposobnošću da rade više od pukog soka. Ali kako se ponašaju kod ceđenja šargarepe? Uglavnom su to dobre mašine za šargarepu. Najslabija strana je da prinos ima tendenciju da bude niži sa horizontoalnim sokovnikom sa jednim pužom. Od kilograma šargarepe, možemo očekivati da ćete dobiti oko 450 ml soka, zavisno od kvaliteta (svežine i debljine) šargarepe. Uporedite to sa oko 500 ml kod vertikalnih jednostrukih i centrifugalnih, i do 700 ml sa dvostrukim zupčanikom. Sa druge strane, kvalitetan horizontalni sokovnik ne zahteva da se šaragrepa seče ili hrani sporo kao što je potrebno kod vertikalnih To su teške i izdržljive mašine koje će podneti veliku šargarepu bez gušenja. Ceđenje je brzo, a kvalitet soka odličan. Pored toga, horizontalne sokovnike je najlakše očistiti. Sana 707 može se očistiti za oko 2 minuta.

Za:

Jednostavan za korišćenje

Može prihvatiti veliku šargarepu bez sečenja

Najjednostavniji model sokovnika za čišćenje

Odličan kvalitet soka

Protiv:

Niži prinos soka u poređenju sa ostalim sokovnicima

Naš najbolje prodavani model sokovnika je Sana 707, koji veoma preporučujemo. Dobar jeftiniji sokovnik je Vidia SJ-002, koji se takođe pravi u Južnoj Koreji.

7500 web
7500 web

Sokovnici sa dvostrukim zupčanikom

Sokovnici sa dvostrukim zupčanicima će dati apsolutno najveći prinos soka od šargarepe - čak 50% više u odnosu na druge vrste sokovnika. To je zbog fine tolerancije između zupčanika koji se okreću u kontrasmeru te efikasnije drobe šargarepu i istiskuju maksimalan mogući sok. Pa zašto nisu omiljeni? Zapravo postoji nekoliko nedostataka. Pre svega, sokovnici sa dvostrukim stepenom prenosa su veoma skupi u poređenju s drugim tipovima sokova, sa čak tri puta većom cenom. Ako napravite puno soka, na kraju možete nadoknaditi dodatni trošak zbog većeg prinosa i naknadne uštede troškova prilikom kupovine šargarepe. Ali proći će dosta vremena jer je šargarepa relativno jeftina. Takođe, potrebno je mnogo fizičkog napora kada se koristi dvostruki zupčanik, jer zupčanici ne mogu prihvatiti velike zalogaje kod šargarepe kao kod sokovnika sa jednim pužom.

Za:

Do sada najveći mogući prinos soka

Odličan kvalitet soka

 Dugotrajno gledan moguća ušteda zbog bolje iskoristivosti sirovine 

Protiv:

Najskuplji tip sokovnika

Potrebno je snažno naprezanje kod ceđenja

Relativno dugo vreme za čišćenje

Angel 5500 je model Angel sokovnika sa najnižom cenom i možda je najbolji sokovnik na tržištu u pogledu prinosa.

Objavljeno: 3. Septembar 2019