###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

4 najčešće greške koje mogu uništiti Vaš sokovnik

Budući da servisiramo sokovnike koje prodajemo, pitali smo naše servisno odelenje koja najčešća oštećenja primećuju i kako to izbeći. Osim " Nemojte stavljati sokovnik u sudoper" ili "Sokovnik ne sme ispadati", evo najčešćih grešaka koje mogu dovesti do oštećenja a čine ih vlasnici aparata.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#1 Pranje delova u vrućoj vodi ili sušenje u pećnici

Vruća voda može deformisati delove. Samo mala promena u obliku može uticati na performanse, prouzrokovati curenje soka ili čak sprečiti sklapanje sokovnika. Vruća a naročito kipuća voda može oštetiti magnetski senzor kod vertikalnih sporohodnih sokovnika, što dovodo do toga da aparata misli da deovi nisu sklopljeni i zato se neće uključiti u pogon. Čak i dihtunzi mogu biti oštećeni što dovodi do curenja soka unutar motorne jedinice.

Pravilo je da se sokovnik ili njegovi delovi nikada ne peru vodi koja je više 80 stepeni celzijusa. Najbolje je da voda nikada ne bude toplija od one koju možemo izdržati sopstvenim rukama. Nikada nemojte sušiti delove u pećnici (rerni) ili nekom drugom sušaču. Dovoljno je da se prirodno osuši ili obriše suvom krpom.

 

odšťavňování jablka
odšťavňování jablka

#2 Upotreba noža ili četkice za čišćenje kao potiskivača

Niste sigurni gde ste ostavili potiskivač, pa zašto da ne koristite nož ili četkicu za čišćenje da pogurate sirovine u sokovnik? Pažljivo ćete gurati da nož ne uđe suviše duboko. I onda...ups! Ili je pukao nož ili se svrdlo zaglavilo-puklo i oštetilo kućište-bubanj. Ovo je jedna od najčešćih grešaka  koje se rade kod sporohodnih sokovnika a pri tome se lako može izbeći. Ako ste izgubili potiskivač, možete ga poručiti preko naše stranice rezervni delovi. U međuvremenu, možete koristiti šargarepu ili dršku celera rebraša umesto potiskivača dok ne nađete izgubljeni ili poručite novi.

 

odšťavňování špenátu
odšťavňování špenátu

#3 Prenatrpavanje sokovnika

Ni jedan sokovnik za hladno ceđenje ne voli brzo ubacivanje sirovina. Ubacivanje nove količine voća ili povrća dok je sokovnik već pun neće ubrzati proces ceđenja. U stvari može samo prouzrokovati probleme. Većina vertikalnih sporohodnih sokovnika imaju ugrađen sigurnosni mehanizama koji zaustavlja motor pre nego se dogodi oštećenje prouzrokovano preopterećenjem. Ipak morate biti oprezniji sa horizontalnim sokovnicima jer oni nemaju ovu sigurnosnu meru. Generalno, horizontalni sokovnici se ne zaglavljuju, ali višak sokova će početi da se povlači u dovodnu cev. U najgorem slučaju, sok može da prođe kroz dihtung u motor.

Rešenje je jednostavno: usporite. Većina vertikalnih sporohodnih sokovnika se sami hrane, zato samo ubacujte jedan po jedan komad sirovine i sačekajte da to obradi pre nego što stavite sledeći komad. Sa šargarepom je najbolje da se poseče na manje kolutove umesto da ubacujete celu šargarepu. Kod horizontalnih sokovnika, ako vidite da sok počinje da se zadržava i puni komoru u kojoj se nalazi svrdlo, usporite. Neka procesira ono što već ima u komori za ceđenje. Nakon što se sok uglavnom procedi, polako ubacujte novu sirovinu. Ovo je posebno važno kod mekog voća poput ananasa ili jagode.

Pored toga što je bolje za vaš sokovnik, lagano ubacivanje sirovina ima još jednu prednost: možete dobiti do 15% više soka ako date sokovniku dovoljno vremena da preradi sirovine.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#4 Slabo čišćenje

Sve češće viđamo sokovnike koji su oštećeni zbog slabog i lošeg čišćenja. Možda ste mišljenja da loše očišćen sokovnik ne može prouzrokovati oštećenje, ali može. Sasušeni ostaci nakon ceđenja ili kamenac najčešće prouzrokuju naslage na delovima za ceđenje. Naročito se to ispoljava na situ gde se sitne rupice postepeno začepljuju prouzrokovajući povećanje pritiska jer je sve manje rupica kroz koje se cedi sok. Ovaj pritisak može prouzrokovati lom sita za ceđenje U ekstremnijem slučaju može da pukne komora za ceđenje ili pregori motor zbog preopterećenja.

Rešenje je ponovo jednostavno: čistite sokovnik pažljivo i detaljno nakon svakog korišćenja. Posebno posvetite pažnju čišćenju sita za ceđenje uz upotrebu četkice za čišćenje. S vremena na vreme potopite sito u sredstvo za čišćenje prema uputstvu za upotrebu. Nikada nemjte dozvoliti da izgleda tako loše kao prikazano na slici. Budite pažljivi prema sokovniku i on će Vam verno služiti puno godina.

Objavljeno: 9. Januar 2018