###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Kako izabrati sokovnik

Šta treba da zna svako ko želi kupiti novi sokovnik

Svaki proizvod detaljno ispitujemo pre nego što ga uvrstimo u našu ponudu. Upoređujemo za i protiv, funkcionalnost, efikasnost, kvalitet materijala, ali na primer i praktičnost i originalnost u poređenju sa drugim proizvodima. Bez obzira koji sokovnik, izaberete, sigurno nećete napraviti grešku.

 • Ako nismo zadovoljni sa rezultatima, sokovnik nećemo uvrstiti u prodaju.
 • Nismo pristrasni - rado ćemo uvrstiti u ponudu bilo koji sokovnik koji neće cediti samo na osnovu imena. Nama je bitan samo kvalitet.
 • Važno je da se shvati da ono što je skuplje nije uvek i bolje. Čitajte dalje i saznaćete koji sokovnik je pravi izbor za Vas.

Nekoliko saveta na početku

Pre nego krenete u izbor sokovnika, razmislite o svojim željama. Svaki sokovnik će iscediti sok od voća i povrća. Međutim, znatna razlika će se pojaviti kod kvaliteta, brzine i količine dobivenog soka. Nekoliko saveta na početku:

 • Ne postoji idealan sokovnik za sve sirovine.
 • Različite vrste plodova(tvrdi/meki/sočni) su pogodne za različite vrste sokovnika. 
 • Zato je neophodno precizno definisati svoje želje i izabrati takav sokovnik koji će se najviše približiti idealnom.

Sada možemo preći na pitanja pre izbora sokovnika.

Šta ćete pretežno cediti?

Nažalost, retko koji sokovnik će uspešno cediti sve vrste voća i povrća. 

 • Uobičajene sirovine poput šargarepe, cvekle, jabuke i citrusa će svaki sokovnik cediti dobro, ali sirovine poput lisnatog povrća, bobičastog i koštičavog voća će napraviti razliku. Neke sirovine su uz to "više sočne" od drugih a to vredi i za stanje zrelosti u okviru jedne vrste plodova. Primer za to su sveže sočne jabuke naspram jabuka koje su bile već neko vreme u skladištu i time izgubile većinu svoje vode. Ceđenjem takvih jabuka dobićemo potpuno drugačije rezultate.
 • Uobičajeno problematične sirovine za sve sokovnike su tropsko voće kao na primer ananas, kivi ili mango. Takođe i jagodičasti plodovi poput maline, jagode ili borovnice mogu biti izazov za sokovnike. U oba slučaja najbolje će cediti sokovnici sa jednim svrdlom.
 • Lisnato povrće ili začinsko bilje najbolje ćete cediti sokovnicima sa dvostrukim zupčanikom. Sokovnici sa jednim svrdlom će takođe odraditi dobar posao ali će izvući nešto manju količinu soka. Centrifugalni sokovnici su u ovom slučaju potpuno neupotrebljivi.
 • Bobičasto voće poput grožđa ili ribizla je dobro cediti sokovnicima sa jednostrukim svrdlom ili dvostrukim zupčanikom. Centrifugalni sokovnici imaju veoma malu iskoristljivost kod ovog tipa sirovina.
 • Koštičavo voće se zbog svoje konzistencije (meka vlakna) cedi teže i pravi se gust-kašast sok. Prilikom ceđenja mogu biti dodatak za druge sokove jer njihova vlakna brzo začepljuju sito kod sokovnika pa se na taj način ceđenje odužuje i postaje neefektivno. To isto vredi za kivi i mango.
 • Jabuku ili krušku će svaki sokovnik cediti sa uspehom, posebno ako su plodovi sveži i još tvrdi. Brašnjave i prezrele jabuke je bolje cediti centrifugalnim sokovnicima.
 • Korenasto povrće  će svaki sokovnik cediti bez problema i jedina razlika može biti količina i čistoća isceđenog soka. 
 • Citrusi su na sok kao stvoreni i tu verovatno ne treba ništa dodavati. Ponovo će biti razlika samo u količini isceđenog soka i vlaknima u samom soku. 

 Razmislite onda, koje voće i povrće ćete cediti najviše, a koje će biti izuzetak.

 

Two types of juices
Two types of juices

Kojoj vrsti soka dajem prednost?

 

Oba osnovna tipa sokovnika proizvode drugu vrstu soka. Razlikuju se ne samo po ukusu, već i po izgledu i mogućnostima skladištenja.

Sporoobrtajni

 • Sporoobrtajni se još nazivaju sokovnici za hladno ceđene sokove
 • Cede sok bogatijeg ukusa, tzv hladno ceđeni sok koji može sadržati sitne komade vlakana.
 • Sok može da se skladišti u frižideru čitav dan (kod sokovnika koji imaju manje od 200 obrtaja).
 • Sok je bez pene.

Centrifugalni

 • Proizvode sok vodenaste konstitucije i ukusa.
 • Dobiven sok je namenjen za neposrednu potrošnju.
 • Sok ima na vrhu sloj pene.

Koliko soka ćete pripremati odjednom?

Važan kriterijum.

 • Ako planirate odjednom praviti velike količine soka, bolje će Vam odgovarati centrifugalni sokovnici sa velikim otvorom za punjenje. Preradićete sirovine za kratko vreme u odnosu na sporoobrtajne sokovnike.
 • Sporoobrtajni su sporiji i imaju ograničeno vreme korišćenja na 30 minuta bez prestanka. Za to vreme mogu proizvesti oko 4 litra ukusnog soka. To je sasvim dovoljna količina soka za prosečnu porodicu.
  Upozorenje, neki sokovnici imaju tzv. "zatvoreni sistem" - pulpa ne odlazi napolje već ostaje u unutrašnjosti aparata. Čim se sokovnik napuni, morate prekinuti ceđenje. 

Kako često ću koristiti sokovnik?

Početni entuzijazam nakon kupovine novog sokovnika većinom brzo splasne iz jednog prostog razloga - dugo i mukotrpno održavanje. Pored toga, čišćenje je neophodno posle svakog korišćenja.

Ako dakle ne pripadate među one kojima ne smeta da odvoje određeno vreme u čišćenju, a ipak planirate redovno koristiti sokovnik, na primer svakog dana za doručak, tražite takav sokovnik koji je jednostavan za pranje. 

 

Koliko cenim vlastito zdravlje?

Sugestivno pitanje. Ali ipak istinito.

Sokovnici koji se većinom nalaze u prodaji završavaju na isti način - niko ih zbog komplikovanog održavanja ne koristi a rezultati ceđenja su žalosni. Većinu novca za voće i povrće doslovno bacate u koš.

Vaša želja da redovno pijete sveže sokove od voća i povrća na taj način brzo splasne. A to je šteta.

Sana - White
Sana - White

Kako će Vam pomoći kvalitetan sokovnik?

 • Njegova nabavna cena je veća, ali zahvaljujući većem stepenu iskorišćenja, Vaša investicija će se postepeno vratiti. 
 • Lako se održava i neuporedivo je izdržljiviji u poređenju su jeftinim sokovnicima.
 • Ceđenje sokova će Vam biti zanimljivo a ne zamorno.
 • Sporoobrtajni sokovnici će Vam dati tzv. živi sok pun vitamina, enzima i mineralnih materija.

Osnovni pregled sokovnika

Sada bi ste trebali znati koje su Vaše želje. Znate šta želite cediti, kako često i u kojoj količini.

 

Došlo je vreme za izbor konkretnog tipa sokovnika. Razlikujemo:

 • Centrifugalne sokovnike - tu je glavna stvar brzina. Sokovnik neverovatno brzo pravi sok od tvrdih plodova - jabuka, šargarepe ili cvekle. Iskoristljivost je manja a sok brzo oksidiše. neke sirovine ovim tipom sokovnika se gotovo uopšte ne mogu cediti.
 • Sporohodne sokovnike sa jednim svrdlom - ovi sokovnici su u poređenju sa ostalima najviše univerzalni. Uspešni su  kod velikog broja sirovina, čišćenje je veoma jednostavno a sok odličan. Ceđenje je doduše nešto sporije, ali je rezultat zato izvrstan. Često mogu uraditi još ponešto osim ceđenja. .
 • Sokovnike sa dvostrukim zupčanikom - najbolji su za lisnato i korenasto povrće kao i za uobičajeno ceđene sirovine poput jabuka, citrusa i grožđa. Ceđenje nekih sirovina može biti dugotrajno ili pak nemoguće poput ananasa. Količina i čistoća soka koju postižu je neverovatna. Čišćenje je nešto složenije.
 • Ručne sokovnike - dobar izbor za povremeno ceđenje. Ako Vam ne smeta manja iskoristljivost, dobićete sok istog kvaliteta kao kod sporohodnih električnih sokovnika. Samo pripremite se na fizičko angažovanje.

Pre kupovine sokovnika  pogledajte uporednu tablicu:

Comparse table
Comparse table

To je sve!

I to je sve. Nadamo se da smo Vam olakšali izbor sokovnika. Ako ipak niste dovoljno sigurni koji sokovnik izabrati, jednostavno nas kontaktirajte. Rado ćemo Vam pomoći u odabiru sokovnika.


Želimo Vam dobro zdravlje i puno sokova u Vašem životu!