###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

4 saveta za održavanje sokovnika čistim

Začepljeno sito je najčešći razlog za loše performanse sokovnika. Održavanje sita čistim će omogućiti Vašem sokovniku da radi kao nov, i minimizira naprezanje motora. Ovi saveti će obezbediti dug i produktivan život Vašem sokovniku.

síto Sana 808
síto Sana 808

#1 Postavite sito prema svetlu

Najbolji način da vidite da li je Vaše sito za ceđenje čisto, je da ga pregledate na jakom izvoru svetlosti. Vaše sito može izgledati čisto kada se postavi na sokovnik, ali možete se iznenaditi kada vidite mnogo začepljenih rupa kada ga pregledate na svetlu, čak i ako ga redovno čistite. Ovo je naročito uobičajeno kod finih sita koje se koristi za ceđenje tvrdog voća i korenastog povrća, jer su te rupe veoma male.

čištění síta
čištění síta

#2 Čistite sito odmah nakon ceđenja

Sito se najčešće začepljuje ako se ne čisti odmah nakon ceđenja. Ako ga ostavite za kasnije čišćenje, sitni komadići pulpe i ostaci soka će se osušiti, zatvarajući fine rupe za sokove. Ovo je mnogo lakše očistiti pre nego što se osuše. Ako ga ne možete odmah očistiti, barem stavite delove za ceđenje u posudu sa vodom da stoje dok ih ne očistite.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#3 Očistite sito pomoću peškira

Većina gradskih voda ima barem nešto mineralnog sadržaja, bilo zbog prirodnog sastava ili zbog ukusa. Ako dozvolite da se vaše sito osuši prirodno na vazduhu, mineralne naslage se mogu formirati u rupicama finog sita. Da biste to izbegli, obavezno fizički osušite sito pomoću peškira. Ako živite u području sa veoma tvrdom vodom, obavezno obrišite usipni levak i komoru za ceđenje kako biste sprečili promenu boje usled mineralnih naslaga.

Citroclean
Citroclean

#4 Kako očistiti začepljeno sito

Začepljeno sito se obično može očistiti namakanjem barem nekoliko sati u rastvoru vode i sirćeta ili limunske kiseline. Takođe, možete kupiti komercijalno sredstvo za čišćenje kao što je Citroclean i pomešati ga u omeru 1: 3 s vodom. Nakon namakanja očistite četkom za čišćenje ili četkicom za zube i isperite ga. Trebalo bi da izgleda dobro kao novo.

Koji sokovnik se najlakše čisti?

Ako je brzo čišćenje važan faktor prilikom izbora sokovnika, prvo treba razmotriti sokovnik sa jednim pužem. Pošto imaju relativno malo sito u odnosu na centrifugalne ili vertikalne sokovnike, sito se vrlo brzo čisti. U našem testu kod Vidia horizontalnog sokovnika ustanovili smo da se čisti za oko minut. Horizontalni sokovnici Sana 707 i  Sana 606 su među najlakšim sokovnicima za čišćenje.

čištění odšťavňovače

Objavljeno: 30. Avgust 2018