Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

5 načina da uništite svoj sokovnik

Najčešći kvar na sokovniku je lom sita, što je obično posledica jeftinih materijala ili loše konstrukcije. Svi sokovnici koje prodajemo prolaze stroge testove kvaliteta, tako da ovo nije problem. Međutim, postoje neki sastojci koji mogu oštetiti sito ili komoru za ceđenje, bez obzira na materijale koji se koriste u njihovoj konstrukciji. Evo pet saveta koje treba primeniti kako biste osigurali dug vek trajanja vašeg sokovnika. Oni su zasnovani na osnovu naših testova i povratnih informacija od kupaca.

mrkvová šťáva
mrkvová šťáva

#1 Mekana šargarepa

Kada šargarepa ostari, postaje mekana i gumena. Ako ju pokušate cediti, ne samo da nećete dobiti mnogo soka, već lako možete da oštetiti svoj sokovnik. To je zbog toga što sokovnik teško gnječi mekanu šargarepu. Umesto toga, šaragrepa se obavija se oko svrdla i taloži uz sito. Kako ne može proći kroz male rupice sita, stvara se ogroman pritisak od obrtnog momenta i svrdla. Na kraju nešto mora da popusti.  Na nesreću to "nešto" je obično sito ili cela komora za ceđenje koja puca pod naporom. Dakle, cedite samo svežu i tvrdu šargarepu. Najbolje je cediti ju što pre nakon kupovine.

Savet: Ako je šargarepa izgubila samo malo od tvrdoće, pokušajte da ju namočite u vodi. Ona će apsorbovati nešto tečnosti i dati bolji prinos. Ali ako je potpuno mekana, nemojte ju cediti. I dalje možete koristiti te mekane šargarepe u supi.

šťáva z řepy
šťáva z řepy

#2 Veliki komadi cvekle

Cvekla je veoma čvrsta i žilava. Videli smo dosta slomljenih sita gde je neko pokušavao da gura prevelike komade cvekle u sokovnik. Ovo je problem posebno kod nove generacije sokovnika sa velikim otvorom za punjenje koji imaju otvore dovoljno velike da prime celu cveklu. Nemojte biti lenji i posecite cveklu na male komadiće (cca 1,5-2 cm) i ubacujte ih pomalo u sokovnik. Nećete cediti nimalo brže ako gurate velike komade. Samo ćete izazvati veće naprezanje kod sokovnika a time i moguće oštećenje/lom delova sokovnika.

homogenizace datlí odšťavňovačem
homogenizace datlí odšťavňovačem

#3 Urme "bez koštica"

Urme u sokovniku? Definitivno! Urme su odlična osnova za vegetarijanske slatke recepte pripremljene u sokovniku uz pomoć dodatka za homogenizaciju poput Sana 707 . Ali budite na oprezu! Njihove koštice su veoma tvrde - skoro kao kamen.  Nemojte da Vas zavara natpis na pakovanju koji kaže da su izvađene koštice. Često se dešava da preostane poneka urma iz koje nije izvađena koštica. Čak i mali komadić koštice može imati katastrofalan efekat po Vaš sokovnik. Stoga pažljivo proverite svaku urmu pre nego ju ubacite u sokovnik.

Sana EUJ-707 satin bronze with peanut butter (2)
Sana EUJ-707 satin bronze with peanut butter (2)

#4 Orašasti puter pripremljen bez ulja

Moćni sokovnici sa homogenizacionim dodatkom prave odličan puter od orašastih plodova. Priprema se brzo i lako i to od kikirikija, indijskih oraščića, badema i još mnogo čega. Međutim, moguće je preopterećenje sokovnika sa suvim orasima, što dovodi do pucanja sita. Ali ne plašite se da napravite puter. Samo dodajte nekoliko kašika ulja od kikirikija ili suncokreta u dve čaše orašastih polodova, dobro ih promešajte i sačekajte nekoliko minuta. Time ćete, ne samo dobiti mekan puter, već ćete zaštititi svrdlo. Orahe ubacujete u sokovnik pomoću kašike i sačekajte da se prerade pre nego ubacite novu kašiku, istovremeno vodite računa da  ne napunite dovodnu cev do vrha. Ako želite još ravnomerniju konzistenciju, možete da propustite puter kroz mašinu po drugi put.

odšťavňování kopřivy
odšťavňování kopřivy

#5 Stabljika koprive

Za šaku svežih listova koprive daju značajno energetsko pojačanje svakom soku. Suva kopriva može biti usitnjena u horizontalnom sokovniku ako želimo da pripremimo zdrav čaj. Samo je potrebno da uklonite stabljiku pre stavljanja listova u sokovnik. Tanje stabljike posecite prethodno na manje komade. Poput konoplje, stabljika koprive je veoma jaka. Ako se ne odstrani, može se zapetljati oko svrdla i prouzrokovati oštećenje. Ovo se odnosi na sve lekovite, začinske i slične biljke koje imaju jake i vlaknaste stabljike.

Objavljeno: 23. Novembar 2017