Kada šargarepa ostari, postaje mekana i gumena. Ako ju pokušate cediti, ne samo da nećete dobiti mnogo soka, već lako možete da oštetiti svoj sokovnik. To je zbog toga što sokovnik teško gnječi mekanu šargarepu. Umesto toga, šaragrepa se obavija se oko svrdla i taloži uz sito. Kako ne može proći kroz male rupice sita, stvara se ogroman pritisak od obrtnog momenta i svrdla. Na kraju nešto mora da popusti. Na nesreću to "nešto" je obično sito ili cela komora za ceđenje koja puca pod naporom. Dakle, cedite samo svežu i tvrdu šargarepu. Najbolje je cediti ju što pre nakon kupovine.
Savet: Ako je šargarepa izgubila samo malo od tvrdoće, pokušajte da ju namočite u vodi. Ona će apsorbovati nešto tečnosti i dati bolji prinos. Ali ako je potpuno mekana, nemojte ju cediti. I dalje možete koristiti te mekane šargarepe u supi.