###message

Ceđenje mlade pšenice | Postupak | Recepti

Mladu pšenicu možete prilično lako cediti . A zašto biste to radili? Jer samo jedna čašica predstavlja dobar deo ishrane za Vaš organizam. A takođe i zato što je sok mnogo zabavniji kada pokušate sve moguće varijante! Ako Vam je ukus soka od pšenične trave pomalo neprijatan, slobodno ga pomešajte sa jabukom ili pomorandžom. Recepti unutra!

šťáva z mladé pšenice
šťáva z mladé pšenice

Kako cediti mladu pšenicu?

  • Mlada pšenica se može vrlo dobro cediti jednostrukim sporohodnim sokovnikom, sokovnikom sa dva zupčanika ili čak ručnim sokovnikom. Ako imate kvalitetan sokovnik, prinos od 300 grama sveže trave iznosiće približno 200-250 ml soka.
  • Travu koju ste sami uzgajali idealno je cediti od semena namenjenog klijanju (tj. ne za setvu). Ne skupljajte travu na polju, ona je hemijski tretirana.
  • Mlada pšenica se ubire posle 10-tak dana rasta - bolje je ubrati je pre nego kasnije, kako ne bi imala vremena da postane gorka.
  • Najbolje se seče makazama. Posecite tik iznad korena i odmah cedite.
  • Možete nastaviti da puštate travu da raste i da je ubirete drugi put, samo imajte na umu da će druga serija imati oko 75% niži sadržaj hranljivih sastojaka.
  • Mladi ječam se može gajiti i cediti na sličan način. Ali pšenica je prijatnijeg ukusa.

Mlada pšenica i učinak na zdravlje

U pogledu sadržaja hranljivih sastojaka, jedan izvor navodi da je 7 g pšenične trave uporedivo sa 175 g drugog povrća, poput šargarepe ili zelene salate. Sok mlade pšenice sadrži ogromnu količinu vitamina (A, C, E, K, čitav B kompleks), 9 vrsta minerala, enzima, sve aminokiseline i takođe hlorofil. Hrani celo telo, blagotvorno je za probavu, krv, jetru i imuni sistem, snabdeva energijom.

Šta ovo znači? Obavezno ga uključite, ali nemojte preterati.

Za optimalne zdravstvene efekte dovoljno je cediti svaki dan jednu šaku listova i maksimalno napraviti malu dozu (20-40 ml). Više soka je beskorisno, posebno ako niste navikli na zeleni sok; naprotiv, može vam stvoriti probavne probleme.

Recepti s mladom pšenicom

Sok od mlade pšenice možete jednostavno piti čist, idealno ujutro na prazan stomak. Nije tako loše kao što se može činiti. Ako ste skeptični, možete dodati travu u svoje omiljene kombinacije voća i povrća. Pšenična trava ima iznenađujuće dobar ukus, na primer, kada se pomeša sa ananasom ili pomorandžom.

 

 

Sa tropskim ukusom

  • za šaku mlade pšenice
  • mali ananas
  • za šaku mente

Klasika

  • za šaku mlade pšenice
  • 3 mrkve
  • 2 jabuke

Sakrivena u pomorandži

  • za šaku mlade pšenice
  • 3 pomorandže
  • 1 cm đumbira

Za napredne

  • za šaku mlade pšenice
  • 3 mrkve
  • 1/2 cvekle
  • 2 lisnata celera
  • 1/2 limuna
  • za šaku peršuna
Odšťavňování mladé pšenice | Jak na to | Recepty
Odšťavňování mladé pšenice | Jak na to | Recepty

# 1 Sokovnik sa dvostrukim zupčanikom je najbolji izbor za ceđenje mlade trave. Najjednostavnije ceđenje  jer zupčanici sami uzimaju travu. Najveća iskorist!
#2 Ručni sokovnici kod ceđenja trave imaju drugo mesto. Prinos je nešto niži u odnosu na prethodne sokovnike, ali viši u odnosu na sporohodne jednostruke. Svakako je potreban napor pri ručnom ceđenju i ovi sokovnici nemaju univerzalnu iskoristivost kada su u pitanju druge vrste sirovina.
#3 Sporohodni jednostruki su doduše na trećem mestu ali to ne znači da će biti loši prilikom ceđenja trave. Iskorišćenje je super a sam proces ceđenje je jednostavan.
#4 Centrifugalni u konkurenciji ceđenja pšenične trave dolaze na poslednje mesto. Ako dobijete nekoliko kapi, budite zadovoljni. Umesto toga, bolje pšenicu stavite u blender i dodajte malo vode:

Partneri koji u ceđenju mlade pšenice (spelte) koriste naš sokovnik Angel 7500 su Panaceanaturale i PG Subanović .

Objavljeno: 16. April 2021