###message

Da li previše pripremate sirovine za sokove?

Ponekad odustajemo od sokova zbog pripreme sirovina. Seckanje, piling, uklanjanje stabljika - sve ove stvari samo nam oduzimaju vreme koga često nemamo dovoljno. U stvari, možda ćete samo dodavati nepotrebne poslove ceđenju Vaših sokova. Evo 5 saveta koji će vam ubrzati pripremu sokova.

odšťavňování

#1 Ne morate da gulite šargarepu, cveklu, krastavce ili krompir.

Piliranje uopšte nije potrebno, posebno ako su sirovine "bio". Samo ih obavezno dobro operite - mi obično koristimo specijalne rukavice za čišćenje ili četkicu za brzo čišćenje. Definitivno odsecite vrhove i dno repa i šargarepe. Cveće može imati skoro čvrste vrhove koji mogu oštetiti sokovnika, a šargarepa je slađa ako se uklone krajevi.

#2 Pomoću sporohodnih sokovnika možete cediti sredinu kod jabuka i krušaka.

Sredina ima nešto malo soka u sebi, tako da će količina soka biti veća ako ju ne uklonite. Međutim, ako koristite blender ili centrifugalni sokovnik, preporučujemo vam da uklonite sredinu jer seme jabuka sadrže malu količinu cijanida. Sporohodni sokovnici izbacuju seme sa pulpom, ali blenderi i centrifugalni sokovnici mogu ih umešati u sok. Istraživanja pokazuju da bi trebalo 8-10 jabuka dnevno blendirati u dužem vremenskom periodu da bi se pokazao negativan efekat. Obavezno uklonite peteljke kod jabuka i krušaka  jer mogu praviti problem kod ceđenja i izazvati začepljenje sita.

#3 Nemojte uklanjati peteljke kod jagoda i ribizla.

Može potrajati dosta vremena dok uklonite peteljke kod jagoda i ribizla a to dodatno vreme može uticati na kvalitet soka. Jagode i ribizle su veoma mekane i imaju tendenciju da zaguše sporohodni sokovnik. Ceđenjem zajedno sa peteljkama dodajete vlakna koja pomažu da se pulpa lakše izbaci iz sokovnika dok ukus ostaje nepromenjen.

#4 Ostavite pokožicu kod kivija.

Možda izgleda nelogično, ali pokožica nema efekta na ukus soka - potpuno je neutralna. Slično jagodama i ribizlama, pokožica pomaže pri ceđenju tako što "čisti" sito od začepljenja.

#5 Možete cediti limun i limetu sa korom.

Ako vam odgovara malo gorkog ukusa u soku, iscedite limun ili limetu sa korom. Samo presecite plodove na pola. Ali PAŽNJA: samo ako su "bio"! Kod pomorandži, mandarina ili grejpa svakako uklonite koru, bilo da su organski ili ne. Postoji rizik od zagušenja sokovnika, a pored toga, sok može biti težak za stomak.

Objavljeno: 9. Novembar 2017