###message

Epska bitka: ceđenje protiv blendiranja

To je tema o kojoj se beskrajno raspravlja na forumima.

Velika debata

Jedna od najvećih debata koje ćete naći na forumima u vezi zdrave ishrane je ceđenje protiv blendiranja. Zastupnici ceđenja ističu činjenicu da ceđenje predstavlja najbrži način za ishranu Vašeg tela hranivima. Poklonici blendiranja tvrde da blendiranjem dobijamo važna vlakna koja se tokom ceđenja odstranjuju. Koje je bolje?

Istina je da i ceđenje i blendiranje predstavljaju odličan način za unošenje vednih hraniva iz voća i povrća. Hajde da pogledamo šta svaka podrazumeva, kao i prednosti i mane svake od njih.

Ceđenje

Ceđenje je proces odvajanja soka od nesvarljivih vlakana iz voća i povrća. Vlakna se u vidu pulpe odbacuju. Sokovnici dolaze u različitim oblicima, ali se u osnovi mogu podeliti na sporohodne i brzohodne sokovnike.

Sana Juicer Red
Sana Juicer Red

Sporohodni sokovnici

Takođe se zovu mastikatorski ili sokovnici za hladno ceđenje. Ovi sokovnici koriste jedan ili dva puža/zupčanika koji su smešteni horizontalno ili vertikalno i oni gnječe sirovine u male komadiće i zatim ih guraju kroz sito. Glavna prednost sporohodnih sokovnika je u kvalitetu soka, visokom prinosu, lakšem čišćenju i mogućnosti ceđenja zeleniša. Najveći nedostatak je viša cena ovih mašina i duže vreme potrebno za dobijanje soka.

ViDiA CJ-001_01
ViDiA CJ-001_01

Brzohodni sokovnici

Takođe se zovu cenrtifugalni sokovnici. Oni su klasični sokovnici koji su dugo godina u ponudi. Ovi aparati koriste visoke obrtaje pri kojima nož seče sirovine i zatim izbacuje sok kroz perforirana sita. Glavna prednost centrifugalnih sokovnika je njihova niža cena i brzo ceđenje. Sa druge strane, oni teže da prave penaste sokove uz niži prinos i slabiju hranjivu vrednost soka zbor oksidacije koja je neminovna pri visokim obrtajima uz pojačano zagrevanje. Konačno oni mogu biti zahtevni za čišćenje.

Blendiranje

Za razliku od ceđenja, blendiranje koristi celo voće ili povrće. Tipično blenderi se koriste za pravljenje smutija koji u idealnom odnosu sadrži 3:1 povrća prema voću i dovoljno tečnosti za dobijanje smutija.

Možete potrošiti od ispod 50 pa sve do preko 500 EUR za kupovinu blendera. Oni u višem cenovnom rangu imaju snažniji motor i čvršću konstrukciju uz bolje performanse. Više snage ne znači obavezno i bolje performanse jer dizajn posude i vrsta noževa imaju veliki uticaj na kvalitet blendiranja. Takođe neki blenderi imaju potiskivač koji može da se koristi u radu i time se postiže bolji efekat.

Kako ih porediti?

 

Ovde je lista glavnih prednosti i nedostataka za obe tehnike. Uopšteno govoreći, najveća kritika ceđenja je da u soku nedostaju vlakna iako sok ipak sadrži svarljiva vlakna koja mogu pomoći kod varenja. Svarljiva vlakna su stvari poput voćnih želea i pektina. Kritičari takođe ističu da sokovi sadrže puno šećera iako to zavisi od recepta - dodavanjem povrća to se može smanjiti.

Najčešća kritika blendiranja je da smuti može biti teži za konzimiranje jer je gust i "punog" ukusa zbog mnogo vlakana. Nekima je ovo prednost, posebno ako žele smanjiti svoju težinu. Sledeća kritika se odnosi na visoke obrtaje u blenderima (20.00 + obrt/min) koji prouzrokuju zagrevanje i oksidaciju pri čemu se uništava dosta hraniva. Nova tehnologija blendiranja - vakuum blendiranje - je u razvoju i obećava dramatično smanjenje oksidacije u smutiju. Na primer, pogledajte Vidia vakuum blender koji je na tržištu od kraja 2016. godine.

 

 

Za i protiv ceđenja

Za:

 • Sokovi su hranjiviji
 • Sokovi obezbeđuju brz unos energije i hraniva
 • Ceđenje je mnogo prihvatljivije za korenasto povrće (ne ide tako dobro u blenderima)
 • Minimalna oksidacija u sporohodnim sokovnicima za tzv hladno ceđenje
 • Hladno ceđeni sok može se čuvati u frižideru do 24 časova

 Protiv

 • Potrebno je više sirovine za dobijanje jedne čaše
 • Sokovnici mogu biti zahtevni za čišćenje
 • Sok je bogatiji u kalorijama i šećeru
 • Sok ne sadrži nesvarljiva vlakna (ali sadrži svarljiva vlakna)

 

Za i protiv blendiranja

Za:

 • Smut je izaziva sitost zbog vlakana što može pomoći kod držanja dijete
 • Različite vrste sastojaka (kao što je led, kakao, zeleniš, mleko itd.) mogu biti dodati u smuti
 • Svestranost - blender može uraditi više od samog smutija
 • Brzina - blendiranje je brže od ceđenje

 Protiv:

 • Veća brzina kod blendiranja prouzrokuje gubitak hraniva kroz oksidaciju (osim u vakuum blenderima)
 • Blenderi su mnogo bučniji od sokovnika
 • Smuti može biti teži za popiti bez dodate tečnosti
 • Određene sirovine nisu pogodne za blendiranje

 

Dakle, koji je bolji?

Kao što možete videti iz liste, oba imaju svoje za i protiv. Mislimo da su i ceđenje i blendiranje dobri i da se izvrsno nadopunjuju. Smuti je brza i sita zamena za obrok dok je sok odličan "prirodni energetski napitak" koji Vam omogućuje brz unos hraniva. Vodite računa da je sok najbolje piti na prazan stomak. Zbog odsustva nesvarljivih vlakana, sok se brzo absorbuje u probavnom sistemu. Ako je stomak već pun, sok će se pomešati sa hranom i počeće fermentacija. Najbolje vreme za konzumiranje soka je barem 20 minuta pre ili oko 2 časa posle jela. Smuti možete piti bilo kada.

Biranje između ceđenja i blendiranja je kao da se odlučujete za posetu Tahitija ili Balija. Čak ćete biti sretniji ako izaberete oba!

Objavljeno: 1. Februar 2017