###message

Isprobajte sok od presnog krompira

Volite supu od krompira, pire ili palačinke od krompira? Da li ste nekada probali presan krompir? Neko ga voli od malena, drugom uopšte nije ukusan. Presan krompir je zdraviji u poređenju sa kuvanim. Sadrži mnogo više korisnih supstanci. Probajte ga cediti u sokovniku, možda će Vam sok od krompira biti ukusan!

zemiaky
zemiaky

Krompir je pun korisnih minerala

U Evropi se krompir pojavio tek u 18. veku. Brzo je postao omiljen i do danas je postao neizostavan u većini evropskih kuhinja. Nije zahtevan u pogledu uspevanja, ali ima visoku hranljivu vrednost. Cenjen je sa medicinskog stanovišta jer sadrži kalijum, magnezijum, kalcijum, cink, fosfor, gvožđe i drugo. Od vitamina u krompiru ćete naći vitamin C i B (u kori).


Minerali i vitamini su neophodni za funkcionisanje celog tela. Kada dodate krompir u Vašu redovnu ishranu, možete očekivati ove zdravstvene efekte:


* Zdravo srce i krvotok
* Hormonalna ravnoteža
* Efikasan metabolizam
* Jače kosti i zglobovi
* Bolji imunitet
* Otpornost na stres

U toku varenja uništava se veliki deo hranljivih supstanci, na primer prilikom kuvanja potpuno se uništava vitamin C. To ipak ne znači da treba da zaboravite na kuvani krompir koji još uvek sadrži veliki deo zdravih saharida. Sa druge strane prženi krompir (uglavnom pomfrit) nema puno zajedničkog sa zdravljem.

Pravila za konzumiranje presnog krompira

 

Pazite se zelenog krompira! Nikada nemojte jesti krompir koji je makar u malom delu zelene boje. Presan zeleni krompir sadrži otrovne materije koje Vam mogu izazvati ozbiljne probleme.

Dovoljan je jedan krompir nedeljno! Iako je presan krompir zdrav, nemojte ga jesti često. Postoji opasnost od bakterijalnih oboljenja i poteškoća u varenju. Naše telo nije previše naviklo na presan krompir.

Iscedite ih! Sok od krompira će Vam prijati i možete ga kombinovati na primer sa šargarepom ili jabukom. Pored toga, krompir u tečnom stanju je lakše probavljiv

Recepti za zdravlje:

  • Sok od krompira pomaže u sniženju krvnog pritiska. Predstavlja lek za osetljiv želudac, mučninu i umor.
  • Kada u sokovnik uz krompir dodate i laneno seme dobićete prirodni purgativ.
  • Sok od krompira u kombinaciji sa sokom od limuna snižava kiselost organizma.
  • Ojačaćete imunitet ako krompiru dodate cveklu

Ili probajte sok od krompira sam bez ičega!

Objavljeno: 14. Mart 2014