U Evropi se krompir pojavio tek u 18. veku. Brzo je postao omiljen i do danas je postao neizostavan u većini evropskih kuhinja. Nije zahtevan u pogledu uspevanja, ali ima visoku hranljivu vrednost. Cenjen je sa medicinskog stanovišta jer sadrži kalijum, magnezijum, kalcijum, cink, fosfor, gvožđe i drugo. Od vitamina u krompiru ćete naći vitamin C i B (u kori).
Minerali i vitamini su neophodni za funkcionisanje celog tela. Kada dodate krompir u Vašu redovnu ishranu, možete očekivati ove zdravstvene efekte:
* Zdravo srce i krvotok
* Hormonalna ravnoteža
* Efikasan metabolizam
* Jače kosti i zglobovi
* Bolji imunitet
* Otpornost na stres
U toku varenja uništava se veliki deo hranljivih supstanci, na primer prilikom kuvanja potpuno se uništava vitamin C. To ipak ne znači da treba da zaboravite na kuvani krompir koji još uvek sadrži veliki deo zdravih saharida. Sa druge strane prženi krompir (uglavnom pomfrit) nema puno zajedničkog sa zdravljem.