###message

Kako cediti trešnje, maline, kajsije i ostalo meko letnje voće?

Neke vrste letnjeg voća predstavljaju pravi izazov kada je u pitanju ceđenje. Ali je to ipak moguće, samo morate raditi obazrivije.

třešňová šťáva
třešňová šťáva

Trešnje

Ceđenje trešnji zahteva puno rada jer je potrebno dosta plodova za dobijanje jedne čaše soka. Uz to mora se prethodno izvaditi koštica. To je "zabava" u kojoj možete uživati svega nekoliko nedelja u godini. Ako želite da posao učinite lakšim, jednostavno dodajte trešnje u neki drugi letnji sok, npr. od lubenice. Nekoliko listova mente dodaju osvežavajuću notu u miks. Savet:  neki misle da se trešnje mogu cediti sa košticama ukoliko se dodaju pojedinačno u sokovnik, ali mi to ne preporučujemo.

malinová šťáva
malinová šťáva

Jagode, maline i borovnice

U poređenju sa višnjama, bobičastom voću nije potrebna zahtevna priprema. Problem sa ovim plodovima leži u sadržaju pulpe i pektina, jer oni imaju tendenciju da stvore pre kašu nego sok. Pored toga treba Vam puno bobica zato što je odnos sok - vlakna manji nego kod drugih plodova. Rešenje je u dodavanju za šaku bobica svom omiljenom soku. Bobičasto voće ima jak ukus, a kada se pomeša sa blagim sokom od jabuke ili dinja, može se osetiti njihov ukus. Bobice takođe daju dobru obojanost i vredne antioksidante.

meruňková šťáva
meruňková šťáva

Breskve, kajsije, šljive i nektarine.

Uobičajeni problem za ljude sa voćem u njihovoj bašti: šta uraditi sa svim tim plodovima? Plodovi voća, kao i ostali meki letnji plodovi, imaju tendenciju da prave kašu umesto soka. Ovo se na neki način može izbeći branjem plodova voća dok su još uvek čvrsti - odnos sok - vlakna će biti mnogo veći. Među koštičavim voćem, čvrste nektarine daju najviše soka. Takve sokove možete mešati i sa npr. jabukama ili šargarepom koji inače daju puno soka. Drugi način da ih iscedite u sok je uz pomoć prese za sok . Konačno, ako imate horizontalni sokovnik sa homogenizacionim dodaktom, možete uraditi metod "banana". Samo homogenizujte svoje mekano koštičavo voće u posudu, a zatim ga pomešajte u svoj redovni sok. 

 

Budite obazrivi sa centrifugalnim sokovnicima i mekim plodovima

Centrifugalni sokovnici, zbog svojih velikih sita i visokih obrtaja u minuti, imaju problema kod pravljenja soka od letnjih plodova u poređenju sa sporohodnim sokovnicima. Svakako nećete dobiti ništa osim kaše ako pokušate da cedite u centrifugalnim sokovnicima. Međutim, možete dodati nekoliko bobica, trešanja ili komadiće koštičavog voća u vaš uobičajeni sok. Dobićete puno celuloze, ali ćete takođe dobiti ukus i antioksidante. Najbolje se kombinuje sa citrusima, čvrstim jabukama (kao što je Granni Smith) ili šargarepom.

Objavljeno: 19. Jul 2017