Ceđenje trešnji zahteva puno rada jer je potrebno dosta plodova za dobijanje jedne čaše soka. Uz to mora se prethodno izvaditi koštica. To je "zabava" u kojoj možete uživati svega nekoliko nedelja u godini. Ako želite da posao učinite lakšim, jednostavno dodajte trešnje u neki drugi letnji sok, npr. od lubenice. Nekoliko listova mente dodaju osvežavajuću notu u miks. Savet: neki misle da se trešnje mogu cediti sa košticama ukoliko se dodaju pojedinačno u sokovnik, ali mi to ne preporučujemo.
Kako cediti trešnje, maline, kajsije i ostalo meko letnje voće?
Neke vrste letnjeg voća predstavljaju pravi izazov kada je u pitanju ceđenje. Ali je to ipak moguće, samo morate raditi obazrivije.
Trešnje
Jagode, maline i borovnice
U poređenju sa višnjama, bobičastom voću nije potrebna zahtevna priprema. Problem sa ovim plodovima leži u sadržaju pulpe i pektina, jer oni imaju tendenciju da stvore pre kašu nego sok. Pored toga treba Vam puno bobica zato što je odnos sok - vlakna manji nego kod drugih plodova. Rešenje je u dodavanju za šaku bobica svom omiljenom soku. Bobičasto voće ima jak ukus, a kada se pomeša sa blagim sokom od jabuke ili dinja, može se osetiti njihov ukus. Bobice takođe daju dobru obojanost i vredne antioksidante.
Breskve, kajsije, šljive i nektarine.
Uobičajeni problem za ljude sa voćem u njihovoj bašti: šta uraditi sa svim tim plodovima? Plodovi voća, kao i ostali meki letnji plodovi, imaju tendenciju da prave kašu umesto soka. Ovo se na neki način može izbeći branjem plodova voća dok su još uvek čvrsti - odnos sok - vlakna će biti mnogo veći. Među koštičavim voćem, čvrste nektarine daju najviše soka. Takve sokove možete mešati i sa npr. jabukama ili šargarepom koji inače daju puno soka. Drugi način da ih iscedite u sok je uz pomoć prese za sok . Konačno, ako imate horizontalni sokovnik sa homogenizacionim dodaktom, možete uraditi metod "banana". Samo homogenizujte svoje mekano koštičavo voće u posudu, a zatim ga pomešajte u svoj redovni sok.
Budite obazrivi sa centrifugalnim sokovnicima i mekim plodovima
Centrifugalni sokovnici, zbog svojih velikih sita i visokih obrtaja u minuti, imaju problema kod pravljenja soka od letnjih plodova u poređenju sa sporohodnim sokovnicima. Svakako nećete dobiti ništa osim kaše ako pokušate da cedite u centrifugalnim sokovnicima. Međutim, možete dodati nekoliko bobica, trešanja ili komadiće koštičavog voća u vaš uobičajeni sok. Dobićete puno celuloze, ali ćete takođe dobiti ukus i antioksidante. Najbolje se kombinuje sa citrusima, čvrstim jabukama (kao što je Granni Smith) ili šargarepom.