###message

Kako temeljno očistiti sokovnik?

Vodni kamenac, mineralni depozit i ostaci sasušenog soka - to je poznato svakom vlasniku sokovnika unatoč redovnom čišćenju. Kako se rešiti ovih nečistoća?

Sokovnik posle svake upotrebe redovno ispirate, koristite četkicu, nekada koristite i tečni deterdžent. Pa ipak posle nekoliko meseci se pojavljuje siva ili tamna prljavština koja izgleda kao da je zapečena. U pitanju je ostatak sasušenog soka i vodni kamenac. U svakom slučaju nije dobro ostaviti delove sokovnika u takvom stanju. Zašto?

  1. Na nečistoćama se razmnožavaju bakterije koje mogu doći u sok.
  2. Naslage postepeno začepljuju otvore na situ. Time se ne samo smanjuje količina isceđenog soka, već kod jačih naslaga dolazi do opasnosti pucanja sita.
špinavý odšťavňovač
špinavý odšťavňovač

Kada se pojavi vodeni kamenac i druge vidljive nečistoće, četkica i deterdžent više nisu dovoljni. Zato smo za Vas snimili video gde pokazujemo 3 jednostavna postupka kako se rešiti ovih naslaga.

Video uputstvo za čišćenje sokovnika

Sva 3 načina čišćenja uključuju potapanje delova u rastvor za čišćenje i dodatno čišćenje pomoću četkice.

Ako se na delovima Vašeg sokovnika pojavio vodni kamenac, koristite rastvor od 1 dela vode. 1 dela sirćeta i sok od 1 limuna. Delove ostavite u tom rastvoru minimalno 1 sat, još bolje preko noći.

Za tamne fleke od sasušenog soka ili plesan na silikonskim delovima efikasan je rastvor od 2 dela vode i 1 dela dezinfekcionog sredstva Savo original.

Ako dajete prednost gotovim preparatima koji su upravo namenjeni za čišćenje sokovnika, preporučujemo sredstvo Citroclean.

Za bolje rezultate koristite u rastvorima toplu vodu (do 50˚ C). Ako su na delovima sokovnika jače i tvrdokornije nečistoće, rastvor nemojte razblaživati sa vodom već koristite koncentrovanu formu.

 

Objavljeno: 27. Januar 2016