###message

Kalendar sezonskog voća i povrća - JESEN

Mnoštvo korisnih tekstova i velika ponuda kvalitetnih aparata na jednom mestu! Naš najprodavaniji sokovnik Sana EUJ-707 by Omega je nenadmašan u ceđenju tvrdog korenastog i lisnatog povrća. Jednostavnost korišćenja i brzina čišćenja su dodatni atributi koje su desetine hiljada zadovoljnih kupaca ocenili kao superiorne u odnosu na druge sokovnike.  Kao konačan pozdrav leta, čak i sada u bašti možete doslovno pokupiti paradajz, paprike i tikvice. Na pijacama se pojavljuju tipični jesenji plodovi poput šljiva ili grožđa. Velika prednost je u tome što sada nisu preskupi kao u proleće.

280
280

Jabuke, kruške, šljive - dovoljno je samo izabrati

Symbol jeseni su svakako jabuke. Iskoristite njihovu povoljnu cenu i uskladištite ih u podrumu. Kasnije tokom zime u prodavnicama će biti samo one iz uvoza. Jabuke iz podruma su dobre za štrudle, pite ili samo za pregristi. Nisu baš pogodne za ceđenje jer posle dužeg skladištenja sadrže manji procenat vode. Ako imate u bašti jabuke koje su same popadale, možete ih iskoristiti u komini.

Grane u voćnjacima se takođe povijaju pod rodom šljiva i krušaka. Prilikom izleta na selo ćete napuniti punu korpu oraha. Naveče ih možete zajedno sa decom krckati.

Narandžasta strašila iz bašte

U baštama i njivama se u jesen stalno nešto dešava a iza velikih listova se pojavljuju narandžaste tikve. Velike će koristiti za Noć veštica, one manje će biti praktične u kuhinji. Dobro uskladištene će Vam izdržati čitave zime.

Vreme je vađenje korenastog povrća - možete imati sokove od sveže šargarepe, celera, cvekle ili peršuna. Peršun je veoma koristan za zdravlje, ali ako ste pomalo rezervisani prema njegovom ukusu, dodajte u sokovnik uz ostalo povrće ili npr. jabuku samo mali koren peršuna. Na taj način ga nećete osetiti.

Kao i u proleće i leto, pripremili smo vam tablice sa pregledom sezonskog voća i povrća.

voce
voce
povrce
povrce

Mala napomena uz tablice:

Mala napomena uz tablice:

Zelena boja označava proletnju sezonu, žuta letnju a smeđa jesenju sezonu.
Siva boja označuje vreme skladištenja a time i dostupnost plodova u trgovinama. Lista svakako nije kompletna. Stoga će nam biti drago ako nam napišete i tako zajedno dopunimo tablicu sa drugim jesenjim plodovima voća i povrća

U jesen počinje i glavna sezona limunova, pomorandži i mandarina. Tropsko voće namerno izostavljamo iz tablice jer želimo da upozorimo da i u našim baštama raste mnoštvo ukusnih plodova koje treba iskoristiti.

Objavljeno: 24. Septembar 2015