###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Koji sokovnici su najbolji za ribizle?

Ribizle su jedna od najzahtevnijih sirovina za ceđenje sokova zbog visokog sadržaja pektina. Pokušali smo ih cediti u svim glavnim tipovima sokovnika. Evo šta smo saznali.

odšťavňování rybízu
odšťavňování rybízu

Dugo vremena, ribizle su smatrane nemogućim za ceđenje. To nije istina,a takav stav se zasniva na vremenu pre pojave sporohodnih sokovnika, kada su centrifugalni sokovnici bili jedini na tržištu. Uz odgovarajući sokovnik moguće je dobiti gladak i čist sok od ribizle, bez kožice i semenki. Ovaj sok se može koristiti za pravljenje sirupa, džemova ili vina i to vrlo lako i bez kuvanja ribizle. Mi smo preradili ribizle od sveže ubranih u džem za 30 minuta!

 

 

moštovač
moštovač

#1 Ručna presa

Ručne prese su pogodne za mekše voće kao što su zrele jabuke ili ribizle. Oni rade tako što pritiskaju plod u čeličnom cilindru, gnječe ga i izbacuju sok kroz poroznu vreću. Pritisak se stvara ili okretanjem vijka, ili preko hidraulične pumpe. Odlične su za ribizle, jer peteljke mogu da ostanu, eliminišući dugotrajan korak ručnog uklanjanja peteljki. Da biste postigli najbolje rezultate, ribizle se mogu malo drobiti rukom pre nego što ih stavite u vrećicu.

 

 

 

 

Sana Juicer EUJ-828
Sana Juicer EUJ-828

#2 Vertikalni sporohodni sokovnik

Najbolji među električnim sokovnicima, vertikalni modeli sa jednim pužem omogućavaju brzo i jednostavno ceđenje ribizli. Možete ostaviti neke stabljike, ali uklanjanje većine stabljika će vam omogućiti duže ceđenje pre čišćenja sita. Možete napraviti litar ili dva soka od crvene ribizle pre nego što počnete da čistite sito. Testirali smo ribizle sa novim vertikalnom sokovnikom Sana 828 i otkrili da smo uspeli da od zrelih plodova dođemo do teglice sveže kuvanog džema od ribizla za manje od 30 minuta. Video možete videti ovde.

 

 

Sana Juicer EUJ-707
Sana Juicer EUJ-707

#3 Horizontalni sporohodni sokovnik

Horizontalni sokovnici neće cediti ribizle tako brzo kao vertikalni, ali imaju prednost u tome što bolje cede sa peteljkama. To je zbog toga što peteljke omogućavaju da se bobice jače pritiskaju prilikom prolaza kroz sito. Horizontalni sokovnici su i najlakši i najbrži za čišćenje, tako da je potrebno samo minut ili dva da se očisti sito. Preporučujemo klasični Sana 707.

 

 

Koju Juicer
Koju Juicer

#4 Ručni sokovnik

Ručni sokovnik koristi isti princip kao i horizontalni sokovnik, samo je mnogo manji i iziskuje ručno okretanje svrdla. To praktično znači da je moguće cediti sokove od ribizle, samo je realno očekivati manje količine soka zbog manje komore za ceđenje, kao i činjenicu da to može biti težak posao. Peteljke se mogu ostaviti kako bi sito efikasnije cedilo. Dobar i jeftin ručni sokovnik je Koju Juicer.

 

 

Angel Juicer 7500
Angel Juicer 7500

#5 Sokovnik sa dvostrukim zupčanikom

 Sokovnici s dvostrukim zupčanicima su superstari u svetu sokovnika za lisnato povrće i korenasto povrće. Međutim, veoma uski prostor između zupčanika koji daju tako odlične performanse sa zelenilom čine sokovnike sa dva zupčanika potpuno neprikladnim za ribizle. Zupčanici i sito će vrlo brzo da se začepe, a sok će se vratiti u cev za hranjenje. Međutim, nekoliko ribizli kao deo recepta nije problem.

odstředivý odšťavňovač
odstředivý odšťavňovač

#6 Centrifugalni sokovnici

Centrifugalni sokovi su najjeftiniji i najčešći tip sokovnika. Oni su takođe potpuno nepodesni za ribizle. Sadržaj pektina čini sok od ribizle previše gustim, a obrada velikom brzinom će samo stvoriti gnjecav nered unutar sokovnika. Preporučujemo vam da ne pokušavate.

černý rybíz
černý rybíz

Crne ribizle

A kako cediti crne ribizle? To je sasvim druga priča...

  • Crna ribizla ima mnogo veći sadržaj pektina nego crvena ribizla. Iz tog razloga, pogodan je samo vertikalni sokovnik sa grubim sitom. Ova sita imaju veće rupe, što znači manji prinos soka, ali i manji pritisak da se spreči začepljenje. radite polako i cedite sok po malo.
  • Horizontalni sokovnici će imati teže vreme sa crnom ribizlom. Preporučujemo da ih cedite samo u kombinaciji sa receptom, preporučljivo sa šargarepom ili cvekom. Ti sastojci će vam pomoći da gurnete guste bobice kroz sito. Opet, koristite grubo sito ako ga Vaš sokovnik ima.
  • Ručna presa može da pritisne crnu ribizlu, u zavisnosti od njihove čvrstoće i debljine platnene vreće kroz koju je pritisnuta. Ako se ubere ranije pre nego što bobice postanu mekane, polagano i blago pritiskanje može dati nešto soka.
  • Svi ostali tipovi sokovnika nisu pogodni za crne ribizle.
Objavljeno: 4. Jul 2019