Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Najbolji sokovnik za celer

Sok od celera je najnoviji hit, ali može biti problematičan za ceđenje. Testirali smo 4 vrste sokovnika da vidimo koji je najbolji za celer.

Pomama za sokom od celera prešla je Atlantik i stigla u Evropu. Iako smo skeptični prema "čudesnim" prednostima koje navode mnoge poznate ličnosti i modeli, ne može se poreći da sok od celera ima odličan nutritivni profil. Međutim, zbog dugih vlakana celer spada u najteže povrće za ceđenje. Odlučili smo da iscedimo 700 grama celera pomoću četiri glavne vrste sokovnika na raspolaganju i da vidimo koji tip se najlakše koristiti i daje najbolje rezultate. Evo rezultata, rangiranih od najboljih do najgorih. Imajte na umu da je još jedan uobičajeni način da se "sok" celera napravi tako što ćete ga usitniti u blenderu i posle procediti kroz gazu. Ne preporučujemo ovaj metod. Ne samo da je to dodatni posao, već i velika brzina blendera stvara toplotu i oksidaciju koja šteti ishrani i kvalitetu soka.

 

 

Sana EUJ-707 ferrari red profile
Sana EUJ-707 ferrari red profile

#1 Horizontalni sporohodni sokovnik

Najlakši način za dobijanje visoko kvalitetnog soka od celera

U nekim poređenjima postoji jasan pobjednik. Ali to nije bio slučaj sa celerom. Pošto celer ima visok sadržaj vode (95%), dobri rezultati se postižu kod većine sokovnika. Da bismo odredili „pobednika“, morali smo da razmotrimo druge faktore kao što su kvalitet soka, cena, lakoća korišćenja i čišćenje. Predstavnik horizontalnih sokovnika sa jednim pužem je Sana 707, najpopularniji sokovnik koji prodajemo. Horizontalni sokovnici su jednostavni. Proizvod se gurne niz cev za hranjenje, a dugi horizontalni puž polako uzima i sitni proizvode. Ovi komadići se zatim pritiskaju na sito od nerđajućeg čelika, što rezultira efikasnom i blagom ekstrakcijom soka. Iako nisu tako jeftini kao centrifugalni sokovnici, horizontalni sokovnici su jeftiniji od složenijih vertikalnih modela.

 

hor 1
hor 1

Rezultati testa

Pošto ima veliki otvor za izlaz pulpe, celer nije morao da se iseče na male komade kao kod vertikalnog sokovnika. To znači da su se mogle stavljati cele peteljke i to onom brzinom kojom sokovnik može da preradi. Ceđenje je bilo veoma brzo, trajalo je manje od dva minuta (1:58) uključujući pripremu. Horizontalni se najlakše čistio jer se nisu zapetljala vlakna na pužu kao kod dvostrukog zupčanika niti je bilo začepljenja na izlazu za pulpu kao kod vertikalnog jednostrukog sokovnika. Količina soka je bila najmanja od svih testiranih sokovnika, 450 ml, ali sok je bio gust i ukusan. S obzirom na cenu, brzinu, kvalitet soka i lako čišćenje, Sana 707 je zauzela prvo mesto, iako prinos nije bio najbolji.

hor 5
hor 5

Za

 • Najjednostavniji sokovnik za ceđenje celera
 • Brzo čišćenje
 • Nije potrebno sečenje celera
 • Dobar kvalitet soka
 • Jednostavno sklapanje i rasklapanje
hor 4
hor 4

Protiv

 • Niži prinos soka u odnosu na ostale sokovnike
EUJ-828 red
EUJ-828 red

#2 Vertikalni sporohodni sokovnik

Odličan sok ako ste spremni da uložite više vremena za sečenje celera

Vertikalni sokovnici obično nisu idealni za celer. To je zato što vertikalni imaju veoma mali izlaz za pulpu, a duga celulozna vlakna u celernoj pulpi mogu da formiraju masu koja blokira izlaz za pulpu. Jedini način da se ovo zaobiđe je rezanje celera uzuž vlakana u male komade od 2 cm. Ova priprema dodaje otprilike minutu ukupnom vremenu ceđenja. Pored toga, može biti malo nezgodno da se šakom unose komadići celera u otvor za punjenje, u odnosu na jednostavno hranjenje pojedinačnih stabljika.

Izabrali smo novi Sana 828 vertikalni sokovnik, koji donosi neke osobine za koje smo mislili da mogu biti korisne za celer. Glavni među njima je regulator pritiska pulpe. To je poluga na prednjoj strani sokovnika koja vam omogućuje da delomično otvorite gumeni čep izlaza pulpe. Ovaj utikač obično ostaje potpuno zatvoren kako bi se omogućio maksimalni pritisak i prinos. Ali za mekše sirovine, delimično otvaranje moglo bi da pomogne u smanjenju začepljenja za cenu nešto nižeg prinosa soka. Sana takođe ima veliku bočnu tacnu na otvoru za hranjenje koja se pokazala idealnom za unošenje sitnih komada celera rasipanja.

vert 3
vert 3

Rezultati testa

Začepljeni ispust pulpe nije bio problem kod Sana 828. To je uglavnom zbog toga što se celer seče na male komadiće, ali je i podesivi ispust pulpe takođe pomogao. Iako smo ga mogli podesiti na maksimalni pritisak za nešto više soka, ipak smo imali impresivan prinos od 510 ml. Postignuto je najsporije ukupno vreme ceđenja od testiranih sokovnika, 3:25 min, zbog dodatnog vremena koje je potrebno za rezanje celera. Čišćenje je bilo prilično brzo, za 2:58 min. Podesivi ispust pulpe značio je da je bilo mnogo manje vlakana celera za uklanjanje. Bočna tacna za unošenje sirovina i kontrola pulpe olakšali su ceđenje celera u odnosu na većinu vertikalnih sokovnika.

vert 1
vert 1

Za

 • Jednostavan za upotrebu (kada se celer usitni)
 • Odličan kvalitet soka 
 • Dobar prinos soka
 • Prilično jednostavno čišćenje
vert 5
vert 5

Protiv

 • Dodatno vreme za pripremu - celer mora biti posečen na veoma male komade
 • Mali otvor za pulpu podložan začepljenju
7500 web
7500 web

#3 Sokovnik sa dvostrukim zupčanikom

Najbolji sok i prinos, ali sa cenom koja odgovara

Sokovnici sa dva zupčanika obično daju najveći prinos u odnosu na sve tipove sokovnika. To je zbog toga što koriste dva dugačka kontra-rotirajuća zupčanika koja gnječe i lome sirovine do najmanjih delića, a zatim pritiskaju te sitne komadiće na sito za ceđenje. Izabrali smo Angel 7500 da predstavlja ovu kategoriju. Napravljen u potpunosti od nerđajućeg čelika, Angel je veoma skup - oko tri puta više od cene ostalih sokovnika u ovom testu. Čak i po toj ceni, to je najpopularniji sokovnik sa dva zupčanika koji prodajemo. Da li su lakoća upotrebe i rezultati soka vredni dodatnih troškova? To smo hteli da vidimo.

 

 

twin 2
twin 2

Rezultati testa

Kao što se i očekivalo, sokovnik Angelovnik twin gear dao nam je najveći prinos od 550 ml. Takođe je bilo relativno brzo, uzimajući 1:50 min za naših 700 grama celera. Kao i kod horizontalnih, za celer ne postoji posebna priprema. Samo je potrebno uneti svaku stabljiku u otvor sokovnika. Sok je bio odličnog kvaliteta, ali ne i primetno različit od ukusa postignutog kod horizontalnih ili vertikalnih sporohodnih sokovnika. Čišćenje je trajalo malo duže, pošto je sito za ceđenje prilično veliko sa nekim teškim uglovima za čišćenje. Takođe duga vlakna su bila omotana oko svrdla i morala su se izvući kako se ne bi začepila sudopera. Sve u svemu, sokovnik je imao najbolje performanse, ali sa trostruko višom cenom od ostalih sokovnika, to je stvarno za entuzijaste.

 

twin 1
twin 1

Za

 • Najviši prinos soka
 • Izvanredan kvalitet soka
 • Brz
 • Veoma suva pulpa
twin 3
twin 3

Protiv

 • Veoma skup
 • Komplikovan za rastavljanje nakon ceđenja
 • Najviše vremena na testu potrebno za čišćenje
1613_8011
1613_8011

#4 Centrifugalni sokovnik

Najbrži i najjeftiniji način za dobijanje soka od celera

Centrifugalni sokovnicii su najčešći sokovnicii na tržištu. To je zato što su jednostavni i jeftini, iako modeli višeg kvaliteta mogu koštati više od 300 eura. Ta veća cena vam obično daje opcije kao što su kontrola promenljive brzine ili metalna konstrukcija. Centrifugalni sokovnici su najbrži sokovnici jer rade na vrlo visokim brzinama do 10.000 o / min. Međutim, ova velika brzina može prouzrokovati toplotu i oksidaciju, što dovodi do manje hranjivih i vodenastijih sokova. Oksidacija se delimično može izbeći upotrebom limuna ili limete u receptu - askorbinska kiselina usporava oksidaciju. Centrifugali dobro obrađuju sirovine sa visokim sadržajem vode, ali se ne preporučuju za manji sadržaj vode kao što je lisnato povrće. Izabrali smo vrhunski komercijalni sokovnik Sage BJE820 sa mikro-mrežastim sitom koji obično daje odlične rezultate.

cent 3
cent 3

Rezultati testa

Rezultati su bili iznenađujuće dobri za centrifugalni sokovnik, verovatno zbog vrlo visokog sadržaja vode u celeru. Bio je to daleko najbrži sokovnik, koji je obradio 700 grama za manje od 55 sekundi. Takođe je postigao impresivnih 510 mililitara soka - deleći time drugo mesto sa vertikalnim sporohodnim sokovnikom. Čišćenje je bilo malo komplikovano. Veoma vlažna pulpa se raspršila pokontejneru za puplu i morala se ručno ostrugati (ostale mašine su proizvele mnogo manju količinu pulpe). I velikom situ je trebalo malo više vremena za čišćenje. Kvalitet soka bio je primetno više vodenastog okusa od ostalih. Sok je takođe bio svetlije boje, što ukazuje na to da je manje vlakana bilo prerađeno u soku. Rangirali smo ga na četvrto mesto, uglavnom zbog kvaliteta soka, ali smo bili impresionirani brzinom i prinosom. Dokle god planirate da odmah popijete sok i ne smeta Vam dugo čišćenj, centrifugalni je solidan izbor, i mnogo bolji nego korišćenje blendera.

cent 2
cent 2

za

 • Jeftin
 • Veoma brz
 • Nema mnogo pulpe u cedilu
Cent 1
Cent 1

Protiv

 • Glasan
 • Veliko sito zahteva dugo čišćenje
 • Pulpa je mokra
 • Vodenast sok
 • Oksidacija - sok mora biti ispijen odmah i ne može biti uskladišten za kasniju konzumaciju

Zaključak

Sva četiri sokovnika dobro su se pokazala u našem testiranju i bila bi pogodna za nekoga kome je potreban sveži sok od celera svaki dan. Najveća razlika je u tome što vam 3 najbolja sokovnika omogućuju da napravite sok ranije, jer male brzine smanjuju svaku oksidaciju. Ako koristite centrifugalni sokovnik, zapamtite da se sok mora odmah potrošiti.

Uprkos nižem prinosu, izabrali smo horizontal kao najbolji, jednostavno zato što je bio lak za upotrebu i napravio dobar sok po razumnoj ceni. Vertikala daje još više soka, ali potreba da se poseče celer ga je stavila na drugo mesto. Iako je Angel bio najbolji u ceđenju sokova, nismo mislili da su nešto bolji rezultati opravdali veći trošak za prosečnog korisnika. Konačno, bili smo prijatno iznenađeni rezultatima centrifugalnog sokovnika. Razlog zbog kojeg je stavljen na četvrto mesto je zbog potrebe da se odmah popije, plus nered oko čišćenja.

 

 

 

Objavljeno: 12. Februar 2019