###message

Naša top 4 sastojka u borbi protiv letnje vrućine

Ovo je bilo jedno od najtoplijih leta ikada. Zanemarite hemiju i pripremite vlastite elektrolite u piću kojim ćete se rashladiti ovog leta.

Ovo je bilo jedno od najtoplijih leta, posebno u Evropi. Prirodan način da se nosimo sa toplotom je znojenje, koje pomaže da se koža hladi sve dok relativna vlažnost nije previsoka. Međutim, vrućina i znojenje takođe uzrokuju brzu dehidraciju, pa je važno zadržati hidrataciju. To se može uraditi redovnim pijenjem vode, izbegavanjem dehidrirajućih kofeinskih pića, te konzumiranjem hrane ili sokova sa visokim sadržajem vode i elektrolita. Ceđenje ovih namirnica je posebno efikasno, jer će time naše telo uštedeti vreme i energiju potrebnu za varenje nerastvorljivih vlakana. Predstavljamo 4 naša omiljena sastojka, koji su praćeni sa tri odlična recepta.

 

okurka
okurka

Krastavac

Postoji razlog iza stare izreke "hladan kao krastavac". To je zato što krastavci sadrže čak 96% vode. Krastavci su odlični u salati, a sok od krastavca je prirodno lagan i osvežavajući. Sa samo 45 kalorija u velikom krastavcu (300 grama), oni su veoma jednostavni za probavni sistem. Ono što je najbolje, krastavci su bogati vitalnim elektrolitima koji se gube tokom znojenja. U stvari, sok od krastavaca pomešan s vodom, limunom i mentom je daleko bolji od bilo kojeg sportskog elektrolitičkog napitka.

Depositphotos_3771593_original
Depositphotos_3771593_original

Celer

Sa samo 10 kalorija u stabljici, celer se oduvek smatrao “dijetnom” hranom. Ali je takođe veoma hidratantan, sa 95% sadržaja vode. Visok je u protivupalnim fitonutrijentima, posebno onima koji mogu da poboljšaju zdravlje probavnog sistema. Prilikom ceđenja soka obavezno iscedite i lišće, jer ima visoku koncentraciju kalijuma, kalcija i vitamina C.

 

Depositphotos_19593991_original
Depositphotos_19593991_original

Ananas

Tajno oružje u ananasu je enzim koji se zove bromelain. Ovaj enzim je superzvezda probavnog sistema, pomaže telu da lakše obrađuje proteine. Osim toga, bromelain ima snažno protivupalno dejstvo i može pružiti olakšanje u zglobovima ili mišićima koji bole tokom letnim vrućina. Uz visok sadržaja vode od 87%, sok od ananasa je odličan sastojak za dodavanje u osvežavajuće letnje napitke.

 

meloun
meloun

Lubenica

Lubenica je praktično savršena za leto. Ne samo da ima neverovatnih 92% sadržaja vode, već ima i nizak nivo šećera i kalorija, samo 46 kalorija po šoljici (150g). Još bolje, sadrži značajnu količinu likopena koji je anti-inflamatorni antioksidans. To je isto jedinjenje koje čini paradajz tako zdravim. Likopen takođe pomaže da vaše oči budu zdrave tako što štite od makularne degeneracije.

 

 

Depositphotos_19516971_original
Depositphotos_19516971_original

Hladan kao krastavac

 

Sok od krastavca sam po sebi je odlično piće za nadoknadu elektrolita. Dodali smo jabuku za slatkoću, kao i limun i đumbir da bi smo malo začinili. Osim toga, đumbir pomaže da se Vaš stomak opusti.

 • 2 krastavca
 • 1 čvrsta jabuka (Granni Smith je najbolja)
 • 1/2 limuna (ogulite po želji)
 • Komad đumbira od 5 cm, oguljen

Sve sastojke dobro isperite. Izrežite jabuku i krastavac. Nemojte guliti krastavac, jer koža sadrži važne hranjive materije. Naizmenično ubacujte sastojke u sokovnik prilikom ceđenja.

Depositphotos_27046645_original
Depositphotos_27046645_original

Mint refresher

Limeta daje dobru ravnotežu prepoznatljivom ukusu celera, dok menta dodaje svoju osvežavajuću hladnoću klasičnom ukusu lubenice. Po želji rashladite ledom.

 • 3 čašice lubenice (isečene na komade i oljuštene kore)
 • 2 stabljike celera (uključujući listove)
 • 1 grančica mente 
 • 1 limeta
 • 5 velikih jagoda

Operite limetu i celer. Posecite celer na komade od 5 cm da biste sprečili zaglavljivanje celera. ubacujtelubenicu naizmenično sa ostalim sastojcima. Ne brinite o semenkama lubenice, jer će ih sokovnik odstraniti.

 

Depositphotos_2692570_original
Depositphotos_2692570_original

Tropical chill

Sok od ananasa će pomoći da vaš stomak bude zdrav, a kokosova voda se ponekad naziva "prirodnim sportskim napitkom" zbog visokog nivoa elektrolita. Vodite računa da koristite potpuno prirodnu kokosovu vodu bez dodatog šećera.

 • 1/2 šalice soka od ananasa
 • 1 šolja kokosove vode
 • 1 limeta
 • 1 čaša leda

Prvo cedite ananas, a zatim limetu. Limetu možete cediti sa korom ako vam ne smeta dodavanje intenzivnog okusa. Nakon toga sve treba proešati sa kokosovom vodom i sipati preko leda.

 

Objavljeno: 17. Avgust 2018