sso

Nemojte bacati pulpu, napravite od nje bujon

Nakon ceđenja, šteta je baciti sva ta zdrava vlakna. Možete puno toga uraditi sa njima. U ovom članku ćemo Vam pokazati kako da napravite bujon od povrća koristeći pulpu.

Ako često cedite, naročito sirovine sa puno vlakana poput šargarepe, cvekle ili zeleniša, imaćete dosta pulpe. Često nas pitaju "Da li da bacimo pulpu?" Sveža pulpa može oplemeniti Vaš kompost. Ali u stvari vlaknastu pulpu možete iskoristiti na mnogo načina npr. u mafinima, kolačićima, supama, sosovima, uz jelo itd.

U ovom članku mi ćemo se osvrnuti na upotrebu pulpe za dobijanje bujona.

 

recepty z odpadu z odšťavňování
recepty z odpadu z odšťavňování

Sastojci:

  • 500 g pulpe od povrća
  • 2.5 litre vode
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • sveži ili sušeni začini za ukus
  • 1 kašika maslinovog ulja
zeleninový vývar
zeleninový vývar

Instrukcije:

Zagrejte ulje u loncu, a zatim dodajte pulpu i kuvajte oko dva minuta na srednjoj vrućini. Mešajte neprekidno. Dodajte vodu i sve osušene sastojke i dovedite do ključanja. Kada mešavina počne ključati, smanjiti temperaturu i kuvajte 20-30 minuta. Ako više volite jači ukus, kuvajte duže, do 2 sata. Možete koristiti bujon kao sastojak u drugim receptima, ili ga poslužiti direktno ili sa nekim pastama ili za ukusnu supu od povrća.

Objavljeno: 19. Januar 2018
###message