###message

Očistite svoju krv sa koprivom

Kopriva nije samo dosadan korov koji žari. Ona takođe ima neverovatne mogućnosti u čišćenju krvi. A proleće je najbolje vreme da se ubere na otvorenom, naročito dok je mlada jer je tada izrazito lekovita.

kopřiva
kopřiva

Da li je najbolje da koristite koprivu osušenu u čaju, ili je cedite svežu? Zapravo oba načina su dobra. Sa dehidratorom možete sušiti koprivu, tako da možete imati čaj od koprive tokom cele zime. Ali sveža koprive je najblagotvornija, kako po ukusu, tako i po efikasnosti. Oni koji konzumiraju samo sirovu hranu vide sok od sveže koprive kao tretman za mnoge bolesti, posebno one u vezi sa alergijama i upalama.

Moguće je piti čist sok od koprive, ali zbog jakog ukusa i snažnih efekata je najbolje da se konzumira kao sastojak u drugim sokovima ili u malim količinama od 30 ml. Ne brinite o pijenju nečega što može da žari, jer će sporohodni sokovnik izdvojiti samo sok. Ali budite oprezni kada ubacujete lišće i stabljike u sokovnik - najbolje je da koristite rukavice.

Kopriva može da se doda skoro svakom soku, ali ovde je jedan od naših omiljenih:

 

Brzi sok od koprive

  • 1 Granny Smith jabuka
  • 1 limeta
  • Šaka lišća od koprive

Operite i posecite sve sastojke. Ubacujte ih naizmenično u sokovnik. 

Ako želite da eksperimentišete, kopriva ide odlično sa kruškama, ananasom, limunom ili kivijem. Takođe možete ju dodati u klasičnu jabuka-šargarepa-đumbir kombinciju.

Kao i ostali zeleniš, kopriva nije pogodna za centrifugalni sokovnik. Bilo koji sporohodni sokovnik će dobro cediti. Za najbolje rezultate, sokovnik sa dva zupčanika poput Omega Twin Gear ili čuveni Angel juicer će iscediti maksimalnu količinu soka.

 

Objavljeno: 30. Mart 2017