###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Organsko voće i povrće: prevara ili nužnost za Vaše zdravlje?

Da li ste među onima koji smatraju da se organsko voće i povrće osim etikete ne razlikuje od konvencionalno gajenih plodova? Ono je svakako tretirano sa različitim mineralnim đubrivima i pesticidima, jer bi u suprotnom istrulio, uplesnjivilo ili bilo pojedeno od strane štetočina?

U stvarnosti, gajenje voća i povrća bez prskanja je uistinu moguće. Studije su pokazale da organski usevi ne sadrže veće koncentracije patogena od onih iz konvencionalne proizvodnje! To je zato što se organsko voće i povrće ne tretira konstantno pesticidima pa je otpornije na napade bolesti. Sa druge strane, konvencionalno ima veću tendenciju ka napadu patogena i to se sprečava čestim prskanjem. 

bio ovoce a zelenina

Ranije je sve bilo organska hrana. Samo bez nalepnice

"Shvaćanje organske hrane u Srbiji je često potpuno pogrešno". Potrebno je posmatrati organsku hranu kao što je nekada bila. U današnje vreme se, na žalost, mora označiti kao organska imajući u vidu šta se sve nudi na tržištu.

Istina je da su još nedavno naši preci gajili isključivo organsku hranu jer nisu postojali pesticidi niti mineralna đubriva. Fungicidi, insekticidi i herbicidi su se počeli intenzivno koristiti tek poslednjih decenija i to uglavnom zbog povećanja prinosa (i profita).

Problem je u tome što pesticidi prouzrokuju niz zdravstvenih problema - njihovo prisustvo je povezano sa npr. alergijama, dijabetesom, poremećajem hormonalnog sistema, neplodnošću, Alzheimerovom ili Parkinsonovom bolešću.

bio ovoce a zelenina

Koliko pesticida je u ne-organskom voću i povrću?

Olakšavajuća okolnost je da postoje zakonska ograničenja i da se hrana redovno kontroliše putem inspekcije. Zato se voće i povrće koje sadrži veće količine pesticida od dozvoljenog, retko može naći u prodavnicama. Pitanje je da li zaista možemo biti sigurni.

Stručnjaci tvrde da i sasvim male količine pesticida nisu bezazlene i mogu predestavljati rizik, posebno ako se hranimo takvim plodovima u dužem vremenskom periodu. Neke pesticide sadrži čak 80% voća i povrća. K tome u većini plodova nalaze se ostaci više vrsta pesticida tako da smo potencijalno ugroženi i tzv. efektom koktela.

bio ovoce a zelenina

Zašto je organsko voće i povrće skuplje?

To je jednostavno: gajenje organskih useva je teško, posebno jer zahteva mnogo više fizičkog rada. Cenu često povećava i uvoz. U Srbiji nema dovoljno proizvođača organske hrane koji bi mogli zadovoljiti potrebe tržišta. Na sreću interesovanje za organskom hranom raste i time se otvara put ka proizvodnji velikih količina organske hrane. Onda će i cene biti prihvatljivije.

Osim toga cena uključuje i druge koristi. "U organski gajenom voću i povrću je mnogo veći udeo hranljivih materija što je potvrđeno mnogim studijama u inostranstvu, a da ne pominjemo značajnu razliku u ukusu. Kao rezultat toga, znači da je dovoljno jesti daleko manje organskih plodova za unošenje istih količina vitamina.

Kupovinom organske hrane plaćamo za kvalitet i savestan rad. U budućnosti ćemo uštedeti na lekovima koje možda nećemo morati da kupujemo zbog boljeg vlastitog zdravlja.

bio ovoce a zelenina

Uradi šta možeš. Čak i male promene su veliki korak napred

Da li mislite da nema smisla da se eliminišu hemikalije u svojoj ishrani, zato što onda ne biste smeli ništa da jedete? Pogrešno. Svako smanjenje hemije je dobro. To ne znači da odmah morate izbaciti svo voće i povrće koje ste juče kupili u supermarketu i da zauvek zaboravite svoj omiljeni sladoled koji je definitivno napravljen od konvencionalno uzgajane jagode. Krenite postepeno.

Čak i ako niste odlučili da u potpunosti pređete na organsko voće i povrće, već samo delimično, za svoje zdravlje već time mnogo činite.

bio ovoce a zelenina

Objavljeno: 14. Februar 2017