###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Potpuno novi način blendiranja

Vakuumsko blendiranje je prešlo put od koncepta do proizvoda

Da li je ovo budućnost blendiranja?

Ako čitate internet forume u vezi ceđenja i blendiranja, često ćete naići na ljude koji se natežu oko prednosti jedne tehnologije nad drugom. Zagovornici blendiranja tvrde da ceđenje uklanja vredna celulozna vlakna dok poklonici ceđenja ističu da visoka brzina pri blendiranju uništava većinu hranjiva kroz oksidaciju.

Koje je bolje?

Činjenica je da su i ceđenje i blendiranje korisni. Uklanjanjem pulpe, ceđenjem se omogućuje koncentrovana injekcija hranjiva koja se veoma brzo probavljaju u našem organizmu. Sa druge strane, blendiranje zadržava sva vlakna koja mogu biti korisna prilikom probave i istovremeno stvaraju osećaj sitosti.

Oksidacija kod sokovnika

Oksidacija počinje onog trenutka kad se voće ili povrće izloži delovanju vazduha. Ovo je bio problem kod sokovnika koji koriste veliku centrifugalnu brzinu za proizvodnju soka. Poslednjih godina uvođenjem sporohodnih sokovnika taj problem je rešen. Ovi sokovnici rade pri veoma malim brzinama čime se minimizira proces oksidacije što za rezultat daje mnogo kvalitetniji sok.

 

Apple after 10 minutes
Apple after 10 minutes

Oksidacija kod blendera

Na žalost, mala brzina nije moguća kod blendera. Blenderi rade pri visokim brzinama kako bi mogli preraditi sirovine u smuti. To je jednostavno tako. Te velike brzine izlažu sirovine povećanoj temperaturi i oksidaciji.

Revolucionarna ideja

Neki pametni inženjeri su došli na ideju da, ukoliko se oksidacija javlja kao posledica kontakta sa vazduhom prilikom visokih obrtaja, šta ako se ukloni vazduh? U retrospektivi izgleda tako jednostavno. Tako su dizajnirali blender sa ugrađenom vakuum funkcijom za uklanjanje vazduha pre procesa blendiranja. Ovim se postižu dve bitne prednosti. Prva je u tome da je minimiziran kontakt sa kiseonikom. Druga je u tome da se vakuumiranjem biljna vlakna rašire i time se omogućuje efikasnije blendiranje. Rezultat svega je smuti sa izraženijom bojom, slađim ukusom, nežnijom konzistencijom i ostaje duže vreme u svežem stanju. Novi Vidia blender je prvi od ovakve vrste blendera.

Više o blenderu možete saznati na stranici e-trgovine 

 

Objavljeno: 18. Oktobar 2016