###message

Šargarepa - pravi superstar u ceđenju!

Šargarepa je ponekad potcenjena prilikom ceđenja u korist slatkog voća poput jabuke i pomorandže ili zeleniša kao što je spanać. Šteta je, jer sok od šargarepe je među najboljim sokovima za jačanje i revitalizaciju tela. Pijenje soka od šargarepe na dnevnoj bazi može da pomogne u lečenju mnogih problema, ili može da pomogne u sprečavanju budućih problema.

"Soka od šargarepe doprinosi normalizaciji svih telesnih funkcija. To je najbolji izvor vitamina A koji se može brzo asimilirati u telo. Takođe sadrži značajne količine vitamina B, C, D i K ", piše pionir u ceđenju Dr Norman Valker u svojoj knjizi '' Sveži sokovi od povrća i voća". Takođe, u soku šargarepe nalaze se i kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, sumpor i silicijum.

mrkvová šťáva

Tražite način kako započeti sa pijenjem sokova od povrća? Krenite sa šargarepom!

Da li ste pokušavali da dodate neko povrće u Vaš voćni sok, ali ste se ustezali da probate cveklu ili kupus? Šargarepa je savršeno povrće za početak. Iako je šargarepa slatka, ona će zapravo smanjiti hipoglikemijski indeks čistih voćnih sokova. Ali zaista najbolji razlog da se počne sa šargarepom su njena lekovita i detoksikacijska svojstva.

Koliko soka od šargarepe treba da pijete?

Kao i kod svakog soka, trebalo bi da krenete polako i bez preterivanja. Ne zaboravite da pijenje čaše soka od šargarepe je kao da jedete punu činiju šargarepe, tako da je najbolje da krenete sa maksimalno 2-5 čaša dnevno. Kao i kod svakog soka, važno je piti na prazan stomak, tako može biti apsorbovan direktno u creva a ne blokiran hranom u želucu gde može da fermentira. To znači da bi trebalo da se konzumira 15 minuta pre jela ili najmanje dva sata posle jela.

mrkvová šťáva 

Nekoliko odličnih recepata za sok od šargarepe.

Možete piti čisti sok od šaragrepe ili u kombinaciji sa puno drugih sokova. Sok od šaragerepe ima blag i sladak ukus koji mu omogućuje da se meša sa ostalim sokovima. Šaragarepa sa jabukom je odlična kombinacija koju će deca voleti. Takođe ide dobro sa pomorandžama, ananasom ili limunom. 

Tropski sok od šaragrepe

3 šaragrepe, 1/4 ananasa, 1 cm đumbira

Odličan sok za jutarnje buđenje, ovaj sok je takođe dobar za ublažavanje simptoma prehlade. Jednostavno operite šargarepu i đumbir (ne morate da ih gulite) i isecite koru sa ananasa. Šargarepa može ići cela u horizontalni sokovnik ili posečena na kolutiće u vertikalan sokovnik. Prvo cedite ananas, a zatim šaragrepu i đumbir.

čerstvé šťávyNeodoljiv multivitaminski sok 

3 šaragrepe, 1 banana, 2 pomorandže (oguljene), šolja jagoda

Banane se ne mogu cediti, stoga ovaj recept zahteva malo više posla, ali je rezultat vredan toga. Deca obožavaju ovaj sok i tražiće još. Ako imate horizontalni sokovnik, prvo upotrebite dodatak za homogenizaciju da biste od banane napravili pire. Zatim stavite sito za ceđenje i cedite šargarepu, pomorandže i jagode. Dobiveni sok pomešajte sa bananama pomoću kašike. Ako koristite vertikalni sokovnik, cedite šargarepu, pomorandže i jagode zajedno. Dobiveni sok zajedno sa bananom stavite u blender i izblendajte.

špenátová šťávaWalkerov sveti gral

300 g šargarepe + 200g spanaća

Mnogi izbegavaju ceđenje zeleniša zbog tamne boje soka i izražene arome. Međutim, spanać je odličan zeleniš jer se dobro cedi i ima blagu aromu. Kombinacija šargarepe i spanaća čini snažnu sinergiju  koja pomaže pri lečenje mnogih zdravstvenih problema, uključujući prehlade i simptome gripa, glavobolje i migrene, probleme disajnih puteva, artritis, astmu, dijabetes, ekceme, arteriosklerozu, i sindrom hroničnog umora. Čak može poboljšati Vaše raspoloženje i doprineti mirnijem snu.

Objavljeno: 8. Mart 2017