###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Sveži ili sokovi iz prodavnice

Taj "sok" iz boce možda nije ono što mislite ...

Dugo putovanje

Zašto se mučiti sa ceđenjem kada možete bez ikakvog problema kupiti istu stvar u prodavnici? Većina ljudi zna da nalepnice poput "napitak sa ukusom voća" ili "sadrži pravi voćni sok" znače da piće u sebi sadrži verovatno najviše vode i šećera. Ali prodavnice su pune boca na kojima piše "100% voće" ili "prirodan" sok a na pakovanju su slike soka koji kao da je upravo isceđen iz voća. Nažalost istina je malo drugačija.

Svi sokovi iz prodavnica svoj put započinju sa istog mesta - kao voće ili povrće koje raste na poljima. Ali odatle oni prelaze dug put do prodavnice. Prvi korak je zapravo ekstrakcija soka iz voća. To nije nežan proces. Voće i povrće se stavlja u ultra-brze komercijalne centrifugalne aparate. Time se prouzrokuje povećana temperature i oksidacija uz oštećenje vrednih nutritijenata. Zatim se većina sokova pasterizuje da bi se mogli čuvati u dužem vremenskom periodu. To podrazumeva "kuvanje" soka na 110 stepeni tokom 45 minuta. Nakon toga sok je oslobođen svih nečistoća, ali takođe i većine hraniva.

Ali to nije sve. Nakon toga se kuvani sok prevodi u koncentrat - 80% vode se uklanja. Na taj način se mnogo lakše skladišti i transportuje. Takav koncentrat se potom kombinuje sa vodom i drugim voćnim koncentatima prema zahtevanom receptu. U ovoj fazi se dodaju ostali sastojci u koje spadaju sintetički vitamini i minerali, zaslađivači, umetna boja i aroma. Na kraju se "sok" sipa u bocu ili tetra pak na čijoj ambalaži je slika svežeg i zdravog voća. Čak i ako čitate šta je navedeno na ambalaži, to Vas lako može dovesti u zabludu jer će tamo često biti napisano samo voćni sok i prirodne boje i aroma uz impresivnu listu vitamina (koji su hemijskim putem dodati kasnije).

Ako želite kupiti sok u prodavnici ...

Nisu svi kupovni sokovi napravljeni na isti način. Ako želite kupiti sok u prodavnici, najvažnije je da pažljivo pogledate nalepnicu. Iako retko, ipak se mogu naći sokovi na kojima piše "bez pasterizacije" ili "nije iz koncentrata". Još bolje potražite "organski" sok ako želite izbeći moguće ostatke pesticida. Neke prodavnice nude sveže ceđene sokove sa rokom trajanja od nekoliko dana. Obratite pažnju na "hladno ceđene" sveže sokove. To znači da nisu bili ceđeni na centrifugalnim sokovnicima. Obavezno proverite datum jer  sveži sokovi propadaju veoma brzo i nabolje ih je konzumirati istog dana kad su napravljeni.

Kako je kod kafića i specijalizovanih barova?

Kafići i barovi nude mnogo bolju opciju kroz sveže sokove. Neki barovi nude unapred pripremljene i flaširane sokove, ali je mnogo bolje naručiti sveže pripremljen sok. Na ovaj način možete biti sigurni da ste dobili najsvežiji sok sa najvećim sadržajem hraniva. Takođe obratite pažnju kakav sokovnik se koristi. Na žalost centrifugalni sokovnici sa visokim obrtajima su još uvek najčešći izbor u barovima. Oni omogućuju da se sok napravi veoma brzo, ali velike brzine od 10.000 obrt/min. uzrokuju povećanje temperature i rapidnu oksidaciju. Takav sok je potrebno odmah popiti.

Srećom komercijalni sporohodni sokovnici se počinju pojavljivati na tržištu. Ako nađete bar koji koristi takve sokovnike (poput Kuvings Chef ili Sana Horeca), možete biti sigurni da će sok imati  najveći sadžaj hraniva i najbolji ukus. Takav sok može se čuvati u frižideru do 12 časova.

Sana Juicer Red
Sana Juicer Red

Najbolji način za dobijanje soka

Za sada najbolji način za dobijanje soka je priprema kod kuće pomoću sporohodnog sokovnika. Na taj način ćete znati šta se tačno nalazi u soku i možete ga pripremiti upravo onda kada želite da pijete. Sokovnici za domaću upotrebu su prešli dug put u poslednjih 10 godina. Moderni vertikalni i horizontalni sokovnici su jednostavni za upotrebu i brzo se čiste. To znači da ćete cediti često, posebno ako koristite moderan sokovnik kvalitetnog brenda poput Omega, Sana ili Kuvings.

Objavljeno: 27. Januar 2017