###message

Test sokovnika: rukovoditi se njime prilikom izbora?

Možda ni Vama nije promaklo da je u oktobarskom izdanju šasopisa dTest objavljen veliki test sokovnika. Dobijamo stalno sve više pitanja, kakvo je naše mišljenje o testu i da li je test verodostojan.

Neupoređujte neuporedivo!

Na prvom mestu nije primereno upoređivati tehnologije sporohodnih i centrifugalnih sokovnika. Po nama bilo bi relevantnije testirati svaku grupu posebno.

Ako bi u testu objavili i sokovnike sa dvostrukim zupčanikom, iskoristljivost soka iz korenastog povrća bi bila veća za 40% u poređenju sa ostalim sokovnicima. To još uvek ne znači da bi ste bili zadovoljniji sa ovim tipom sokovnika u poređenju sa onim sa jednostrukim svrdlom. Svaki kupac ima druge potrebe i prema tome treba birati sokovnik. Nije moguće reći univerzalno koji sokovnik je najbolji. U svakom slučaju neupoređujte neuporedivo!

 

1366x768
1366x768

Sporohodni ili centrifugalni?

Ako se osvrnemo na upoređenje dve različite tehnologije, najviše nas vređa glatka pobeda centrifugalnih sokovnika nad sporohodnim. Kroz naše ruke je prošlo mnogo aparata i ubeđeni smo da su sporohodni sokovnici sa stanovišta kvaliteta soka i jednostavnosti upotrebe bolji izbor za prosečnog korisnika i standardnu porodicu.

Svako bi trebao da donese vlastiti sud. Unatoč tome, iskustva korisnika koji su u prošlosti koristili centrifugalne sokovnike, a potom su prešli na sporohodne govore da su neuporedivo zadovoljniji sa sporohodnima.

1
1

Pogodnost tipa sokovnika varira u zavisnosti i od vrste sirovina za ceđenje

Rezultati testa u časopisu dTest se delimično zasnivaju i na izboru sirovina koje su bile tvrđe konzistencije - jabuke, šargarepa, cvekla, nar. Izbor značajno zavisi od toga šta ćete najčešće cediti. Centrifugalni sokovnici su za tvrde sirovine veoma pogodni,. Dakle mogu imati veoma dobre rezultate ceđenja.

Kada bi, međutim testiranje obuhvatilo ceđenje lisnatog povrća ili nekih jagodastih ili tropskih plodova (maline, ribizle, ananas, kivi), centrifugalni sokovnici bi u tom slučaju zaostajali i ukupno poređenje bi bilo drugačije. Prednost sporohodnih sokovnika leži u njihovoj univerzalnosti.

400x300
400x300

Kakvom soku dajete prednost?

Što se tiče soka, sporohodni sokovnici su na testu ocenjeni negativno a centrifugalni pozitivno. kvalitet soka je rezultat tehnologije ceđenje - centrifugalni sokovnici rade pri visokim obrtajima i pri tome se stvara daleko više pene a takođe i puno više vazduha dolazi u kontakt sa sokom (zbog toga je i brža oksidacija). Nasuprot tome sporohodni sokovnici cede sirovine nežnije. Sok je kremastiji i gotovo uopšte ne sadrži penu. Zato mislimo da je ocena trebala biti pozitivna u slučaju sporohodnih sokovnika.

Sporohodni sokovnici imaju veći procenat iskoristljivosti kod većine sirovina. Centrifugalni im mogu konkurisati samo kod korenastog povrća i jabuka. Na drugoj strani, centrifugalni su sposobni preraditi brašnaste jabuke koje su već dugo uskladištene. Iz takvih sirovina sporohodni prave pire.

1000
1000

A čišćenje aparata?

Centrifugalni sokovnici u većini slučajeva imaju veće delove koje teško prati u sudoperi. Cediljka je napravljena od mikro perforirane folije, lima ili plastike a zbog noževa koji se nalaze na dnu se čisti jako teško. Potrebna je pažnja prilikom čišćenja da ne bi došlo do povreda od oštrog noža. Ako je sokovnik kvalitetniji i delove stavljate u mašinu za pranje, onda je proces čišćenja jednostavniji. Treba imati na umu da se delovi na taj način brže habaju. Sporohodni sokovnici se peru mnogo jednostavnije. Dovoljno je delove isprati pod mlazomm vode i eventualno malo koristiti četkicu za čišćenje i to je sve. Za čišćenje je dovoljno  cca 2-3 minuta.

57363_e042c9163e
57363_e042c9163e

Zapanjujuća tvrdnja na testu

Navodimo izabrane delove nezavisnog testa sa kojima ne možemo da se složimo.

 

  • Sporohodni sokovnici su prilično tihi ali kvalietom soka zaostaju za centrifugalnima. Uz to su zahtevni za čišćenje. 
  • Kod sporohodnih sokovnika je kvalitet testiranih sokova bio slabiji.
  • Čitav niz sporohodnih sokovnika kao što je Omega 8004 pokazao je mizerne rezultate kod nekih vrsta sokova.
  • Sa gledišta rukovanja, jednostavnosti sastavljanja, punjenja i celokupnog korišćenja praktičnije su se pokazali centrifugalni sokovnici. Mnogi sporohodni su imali probleme sa punjenjem, neki sa sastavljanjem i korišćenjem. Najslabiji rezultat je pokazao Omega 8004 koji je jedini od svih testiranih sokovnika dobio nedovoljnu ocenu. 
  • Kod sporohodni sokovnika su prilikom čišćenja ostajali komadi sirovina na pokretnim delovima a čišćenje je kao i sam proces proizvodnje soka, trajalo duže nego kod centrifugalnih sokovnika.
  • Kako bi rad sa sokovnikom bio olakšan u slučaju povremenog prenošenja, idealna težina je do pet kilograma. (naša napomena - viša težina je zbog upotrebe kvalitetnijih materijala)

Ako Vas interesuje čitav test, naći ćete ga u oktobarskom izdanju časopisa dTest. Dostupan je uz pretplatu na stranicama dTeste.

co-zeny-chcu-zena-rozmysla
co-zeny-chcu-zena-rozmysla

Kako ispravno izabrati?

Korisnik koji razmatrta kupovinu bilo kojih uređaja, često prati i čita recenzije i stručne testove u časopisima i drugim medijima. U slučaju sokovnika prvo je potrebno saznati namenu pojedinih sokovnika prema načinu na koji prerađuju sirovine. Nakon toga treba odrediti koji najviše odgovara Vašim potrebama. Prilikom čitanja recenzija i testova konkretnih aparata korisnije je informacije prikupljati iz više izvora i odlučiti na osnovu onih tvrdnji koje su u većini. Idealno je videti sokovnik neposredno u akciji ali to ne omogućavaju svi prodavci.

Objavljeno: 29. Oktobar 2015