###message

Uobičajene zablude o sokovnicima - 1. deo

Postoji mnogo kontradiktornih informacija na internetu u vezi sa sokovnicima. Ali šta je činjenica a šta je marketing? Pogledajte ove četiri uobičajene zablude o ceđenju u prvom delu naše serije od dva dela.

TM

Tražite"najbolji sokovnik" na internetu i dobićete više informacija nego što možete da zamislite. Videćete i mnoge takozvane "činjenice" koje na prvi pogled izgledaju logično, ali u stvarnosti nisu istinite.

Iskreno, ne postoji "najbolji sokovnik", jer svako ima različite potrebe, kriterijume i budžet. Mi u EUJUICERS-u želimo da pružimo iskrene i nepristrasne informacije tako da izaberete sokovnik koji je najbolji za vas. U ovom članku ćemo rasturiti neke od najčešćih mitova o ceđenju kako biste mogli doneti bolje informisanu odluku.

 

 

 

Snaga sokovnika

Moc wyciskarek

MIT: Više snage kod sporohodnog sokovnika znači bolje ceđenje

ČINJENICA: Snaga u vatima je većinom nebitna kod ceđenja. Obrtni momenat je mnogo važniji.

U uređajima velike brzine kao što su blenderi, procesori hrane ili centrifugalni sokovnici, snaga je zaista važna. Ovi uređaji zavise od visokog broja obrtaja, do 20.000 kod blendera, kojima su potrebni motori sa velikom snagom. Spori sokovnici rade na mnogo nižim obrtajima - uglavnom između 40 i 110. U ovim slučajevima motor od 150 vati i visokog obrtnog momenta je više nego dovoljan za obradu čak i tvrdih stvari kao što su šargarepa ili kod pripreme kikiriki putera. Neki proizvođači jeftinih sokovnika će uporediti svoje sokovnike sa vrhunskim brendovima, tvrdeći da njihov veća snaga u vatima daje superiorne rezultate. To jednostavno nije slučaj jer ovi motori često imaju nizak obrtni momenat i zato se u radu blokiraju ili stvaraju miris ‚‚paljevine‚‚ kada se koriste više od nekoliko minuta. Vrhunski brendovi iz Južne Koreje opremljeni su visokokvalitetnim motorima u rasponu od 150 vati do 240 vati, a mi nismo videli razlike u performansama.

 

 

 

Obrtaji kod sokovnika

Prędkość wyciskarek

MIT: Što su manji obrtaju, više nutritijenata se ekstrakuje.
 
ČINJENICA: Ne postoji dokaz da razlika u brzini kod sporohodnih sokovnika ima uticaj na sadržaj nutritijenata u soku.
 
Sokovnik koji radi na 43 o/min izvlači istu količinu hranjivih sastojaka kao i sokovnik pri 80 o/min, ali će to raditi dva puta sporije. Međutim, sok može biti bistriji (takođe zavisi od dizajna sita za ceđenje). Istina je da sokovnici sa sporim brzinama obično dobijaju više hranljivih materija nego centrifugalni sokovnici velike brzine, ali to je zato što centrifugalni modeli rade oko 100 puta brže (obično 10.000 obrtaja u minuti) i stvaraju toplotu i oksidaciju.

Bisfenol (BPA) u plastici

BPA Free

MIT: Svi sokovnici su BPA-free
 
ČINJENICA: Većina sokovnika proizvedenih u Južnoj Koreji su podvrgnuti veoma rigoroznim testovima na mnoge štetne supstance uključujući živu, kadmijum, olovo i bisfenol. Konkretno, govorimo o vrhunskim brendovima sokovnika proizvedenim u Južnoj Koreji kao što su Sana, Omega, Kuvings, Angel i Vidia. Proizvođači ovih marki, prema našim informacijama, ne koriste bisfenol za proizvodnju svojih sokovnika.
 
Situacija je drugačija kod sokova proizvedenih u Kini. Standardi proizvodnje i sigurnosti nisu tako visoki, a jeftinije vrste plastike mogu sadržati štetne tvari. Pazite da pažljivo proverite etiketu ili informacije o proizvodu u vezi prisustva BPA u ovim sokovnicima.
 
 

Čuvanje soka

Czas przechowywania soku

MIT: Sok se može čuvati do 72 časa bez gubitka hranjivih materija
 
Naći ćete različite tvrdnje o maksimalnom vremenu skladištenja za sok za različitie sporohodne sokovnike. Neki će reći da je 24 sata maksimalno vreme, dok drugi tvrde da se sok koji proizvode mogu čuvati do 72 sata bez gubitka ukusa ili nutritijenata.
 
 
ČINJENICA: Prema našem iskustvu, sok koji se drži u frižideru se može čuvati najviše 48 časova od ceđenja.
 
Uvek preporučujemo da pijete sok odmah nakon ceđenja jer je tada najbolji ukus i sadrži najviše nutritijenata, ili bar u istom danu. Međutim, uz odgovarajuće hlađenje (od 2-4 stepeni Celzijusa), sporo ceđen sok može zadržati većinu svog ukusa i ishrane do 48 sati. Ovo se može razlikovati u zavisnosti od kvaliteta voća (sok od prezrelog voća ne traje dugo) i sastojaka (agrumi sadrže kiseline koje mogu usporiti gubitak hranljivih sastojaka).

Imajte na umu da se ovo odnosi samo na sokove kod sporohodnih sokovnika. Centrifugalni sokovnicii prave sok pri 10.000 okretaja u minuti, što utiče na povećanu oksidaciju. Zato se sokovi napravljeni centrifugalnim sokovnicima trebaju odmah konzumirati.
 
 
 
 
 

We hope this information helps you in choosing hte right juicer. We will publish part 2 soon.

Objavljeno: 16. Maj 2019