Uobičajene zablude o sokovnicima - 1. deo
Postoji mnogo kontradiktornih informacija na internetu u vezi sa sokovnicima. Ali šta je činjenica a šta je marketing? Pogledajte ove četiri uobičajene zablude o ceđenju u prvom delu naše serije od dva dela.
Tražite"najbolji sokovnik" na internetu i dobićete više informacija nego što možete da zamislite. Videćete i mnoge takozvane "činjenice" koje na prvi pogled izgledaju logično, ali u stvarnosti nisu istinite.
Iskreno, ne postoji "najbolji sokovnik", jer svako ima različite potrebe, kriterijume i budžet. Mi u EUJUICERS-u želimo da pružimo iskrene i nepristrasne informacije tako da izaberete sokovnik koji je najbolji za vas. U ovom članku ćemo rasturiti neke od najčešćih mitova o ceđenju kako biste mogli doneti bolje informisanu odluku.
Snaga sokovnika
ČINJENICA: Snaga u vatima je većinom nebitna kod ceđenja. Obrtni momenat je mnogo važniji.
U uređajima velike brzine kao što su blenderi, procesori hrane ili centrifugalni sokovnici, snaga je zaista važna. Ovi uređaji zavise od visokog broja obrtaja, do 20.000 kod blendera, kojima su potrebni motori sa velikom snagom. Spori sokovnici rade na mnogo nižim obrtajima - uglavnom između 40 i 110. U ovim slučajevima motor od 150 vati i visokog obrtnog momenta je više nego dovoljan za obradu čak i tvrdih stvari kao što su šargarepa ili kod pripreme kikiriki putera. Neki proizvođači jeftinih sokovnika će uporediti svoje sokovnike sa vrhunskim brendovima, tvrdeći da njihov veća snaga u vatima daje superiorne rezultate. To jednostavno nije slučaj jer ovi motori često imaju nizak obrtni momenat i zato se u radu blokiraju ili stvaraju miris ‚‚paljevine‚‚ kada se koriste više od nekoliko minuta. Vrhunski brendovi iz Južne Koreje opremljeni su visokokvalitetnim motorima u rasponu od 150 vati do 240 vati, a mi nismo videli razlike u performansama.
Obrtaji kod sokovnika
Bisfenol (BPA) u plastici
Čuvanje soka
Imajte na umu da se ovo odnosi samo na sokove kod sporohodnih sokovnika. Centrifugalni sokovnicii prave sok pri 10.000 okretaja u minuti, što utiče na povećanu oksidaciju. Zato se sokovi napravljeni centrifugalnim sokovnicima trebaju odmah konzumirati.
We hope this information helps you in choosing hte right juicer. We will publish part 2 soon.