Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Vidia Personal Blender test

Da li je ovo novi niskobudžetni šampion među personalnim blenderima?

Vidia Personal Blender PBL-001 front
Vidia Personal Blender PBL-001 front

Uvod: na šta obratiti pažnju kod personalnih blendera

Personalni blenderi su postali veoma popularni poslednjih godina i to sa dobrim razlogom. Ideja za pripremu zdravog smoothi-a za poneti u svega nekoliko minuta uz minimalno čišćenje aparata je veoma privlačna, a dobar lični blender može to učiniti. Postoji nekoliko stvari koje tražimo u personalnim blenderima a koji mogu napraviti razliku između nečega što će se koristiti svako jutro i nečega što će se koristiti samo nekoliko puta i na kraju odbaciti. Prvi faktor je snaga. Dok se proizvođači vole razbacivati tvrdnjama o vatima i konjskom snagama za različite svoje uređaje, u slučaju blendera snaga je kritična. Razlika između modela 200 W i modela 900 W je očigledna kako u brzini blendiranja tako i u konzistenciji dobivenog proizvoda. Drugi faktor je veličina posude. Dobar lični blender mora imati posudu koja ima zapreminu najmanje 500 mililitara. Čak i ako ne želite da napravite veliku količinu, dodatni prostor će biti od pomoći vortex efektu i rezultirati boljim kvalitetom blendiranja. Pored toga, veće posude obično imaju šire otvore. Mnogo je lakše staviti sastojke u 10cm otvora nasuprot otvoru od 6cm, naročito kada su u pitanju listovi od spanaća ili slično. Čišćenje je takođe važno pitanje. Aparat koji se teško čisti, postaje neiskorišteni uređaj. Dobar lični blender bi trebao imati sečivo i prostor oko njega jednostavnim za čišćenje, a mogućnost pranja u sudoperi je veliki bonus. Konačno, cena je nešto što treba imati u vidu. Videli smo personalne blendere za manje od 30 evra pa sve do 500 evra.

DIZAJN

4

Dok je stajling subjektivan, dizajn bi trebao biti funkcionalan. Sve možete naći, od jeftino napravljenih ličnih blendera u ludoj neonskoj plastici do industrijskog izgleda poput Vitamix S-30. Vidia Personal Blender igra na sigurno, telo je od nerđajućeg čelika sa crnim plastičnim detaljima. Izgleda čvrsto i dobro je konstruisan. Ima četiri gumene vakumirajuće nogice koje sigurno drže i na glatkoj površini. Kontrole su jednostavne: tri dodirna dugmeta na ravnom horizontalnom panelu sa oznakom START / STOP, AUTO BLEND i PULSE. Horizontalna ploča je prijantna na dodir, to znači da je kontrolna ploča ravna i da su dugmad okrenuta na gore prema korisniku. U suštini, mnogi personalni blenderi nemaju nikakvih kontrola, umesto toga morate da zakrećete ili držite pritisnutu posudu da bi motor radio. Vidia je mnogo lakša, jer možete raditi nešto drugo dok se blendira. Isporučuje se sa tri posude: od 700ml, 500ml i 350ml šolja za poneti. Sve posude imaju širinu od 10 cm, čime je olakšano ubacivanje sastojaka kao i čišćenje. Drugi kraj posude je takođe širok, što olakšava blendiranje, ali će vam trebati veliki držač u vašem automobilu ako planirate da pijete u pokretu. Na sreću dolazi sa dva navojna poklopca plus poklopac koji omogućuje da se pije iz njega. Posude su napravljeje od BPA-free Tritan materijala, čija je prednost da se može prati u sudoperi.

Vidia Personal Blender PBL-001 controls
Vidia Personal Blender PBL-001 controls

FUNKCIONALNOST/JEDNOSTAVNOST UPOTREBE

5 

Možda je najbolji razlog za kupovinu ličnog blendera upravo jednostavnost upotrebe. Dok veliki blenderi pružaju daleko više snage i performansi, prednost ličnog blendera je brzina, udobnost i jednostavno čišćenje. Vidia PBL-001 je uspela u svim ovim oblastima. Širok otvor posude olakšava ubacivanje sastojaka, program AUTO BLEND omogućio nam je da napravimo smoothie sa jednim dodirom za manje od jednog minuta, a široka baza sa noževima od nerđajućeg čelika ispere se za nekoliko sekundi. Potrebno je oko 4 minuta od otvaranje frižidera za uzimanje sastojaka do napuštanja kuće sa pripremljenim smoothiem. Možda zvuči trivijalno, ali mogućnost stavljanja posuda u mašinu za pranje sudova je veliko olakšanje. Stvarno je zgodno što posude za bledniranje postaju čaše za piće. Posuda za poneti ima lepu ručicu, ali smo ustanovili da se češće koriste veće posude od 500ml i 700ml, pošto je bledniranje u njima lakše.

 

Vidia Personal Blender PBL-001 complete
Vidia Personal Blender PBL-001 complete

4-5

Vidia je oduševila, naročito s obzirom na cenu. Ali to se očekuje, imajući u vidu da ima motor od 1000 W. U poređenju sa nekim sličnim blenderima koji imaju motore snage manje od 300 W ili čak sa Vitamix S-30 sa 790 W, Vidia je mini zver u blendiranju. Probali smo naš dnevni smoothie recepat - spanać, smrznute jagode, urme, banane i vodu - koristeći AUTO BLEND opciju i rezultat je bio vrlo dobar. Bilo je vrlo nežno bez komada spanaća ili komada voća. Bilo je nekih sitnih čestica urmi, ali nikada nismo videli perfektno blendirane urme osim u Vitamix Pro. Takođe smo se uverili da dobro drobi led što je dobar test za male blendere. Kao i većina blendera visoke snage, Vidia je bila relativno glasna, ali nije glasnija od drugih.

 

 

UKUPNO

4-5

Vidia personal blender podiže lestvicu kod niskobudžetnih personalnih blendera. Ustanovili smo da postiže iste pa čak i bolje rezultate u poređenju sa mnogo skupljim modelima. Radi dobro, lako i jednostavno se čisti, izgleda lepo (klasičan izgled) i veoma je snažan. Za njegovu cenu, mislimo da predstavlja odličnu vrednost i veoma ga preporučujemo.

ZA

  • Veoma snažan

  • Kućište i noževi od nerđajućeg čelika

  • One-touch kontrolni panel

  • 10-cm širok otvor na posudama
  • Jednostavan za čišćenje

  • Pakovanje sadrži tri posude

  • Posude od BPA-free materijala i pogodne za mašinu za suđe

PROTIV

  • Glasan motor (kao i ostali personalni blenderi)

  • Komadići urene vidljivi u smoothiu

Objavljeno: 12. Januar 2018