###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

4 načina da dobijete najviše soka od sirovina

Da li dobijate najveću količinu soka od voća i povrća? Pokušajte sa naša 4 saveta da biste dobili najviše soka.

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#1 Cedite samo sveže sirovine

Zašto? Prezrelo voće, uvenuo zeleniš, mekana šargarepa ili brašnjave jabuke sadrže veoma malo vode i zbog toga se mnogo teže cede. Prezrele jabuke će dati samo pire. Od uvenulog zeleniša ćete biti sretni ako dobijte par kapi soka. Mekana (gumena) šargarepa može čak oštetiti sokovnik.

Kako odabrati? Voće i povrće bi trebalo cediti što pre nakon ubiranja ili kupovine. Kod jabuka birajte sorte koje su čvrste. Najbolje se pokazala sorta Granny Smith a za njom slede Gala, Red Prince i Red Delicious. Ananas, kajsije i šljive je najbolje cediti pre nego dostignu punu zrelost, dok su još uvek čvrsti plodovi. Kod uvenulog zeleniša i mekane šargarepe možete potopiti iste u vodu nekoliko sati pre ceđenja.

 

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#2 Nemojte preopteretiti sokovnik

Zašto? Kada prebrzo ubacujete voće i povrće, može se desiti da ste uneli više sirovina nego što sokovnik može iscediti. To znači da neki komadi neći biti dobro isceđeni pa će pulpa biti vlažnija. U ekstremnim slučajevima, posebno kod tvrdih sirovina poput cvekle, može se stvoriti veoma visok pritisak koji će oštetiti sito.

Kako: Posecite sirovine na sitnije komade. Šargarepa je najbolja kada je debljine palca i tada ju posecite na kolutiće cca 1-1,5 cm debljine. Jabuke je najbolje seći kao što se seče luk tako da se dobiju kvadratići cca 3*2*2 cm. Cveklu je najbolje seći kao jabuku s tim da kvadratići budu duplo manji i pravilo je da se u sokovnik ubacuju veoma pažljivo i polako. Nemojte da Vas zavara veličina otvora za ceđenje. Sokovnici najbolje rade i proizvode najveću količinu soka kada se sirovine ubacuju postepeno i pri tome se sačeka da se prethodno ubačeni komadi prerade. Ako je komora kod horizontalnih sokovnika puna soka i puž "pliva" u njemu, to je znak da je sokovnik preopterećen ili su sirovine prezrele pa se teško cede. Sačekajte da se sok iscedi ili u krajnjem slučaju rastavite delove za ceđenje i operite sito. Lagano ceđenje će uvek dati značajno veći prinos soka.

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#3 Ubacujte voće i povrće u sokovnik pravilnim redosledom

Zašto? Ako cedite sok od različitih sirovina, bitan je redosled ubacivanja u sokovnik. Ako počnete ceđenje sa ananasom, jagodičastim voćem, lubenicama ili kivijem i nakon toga nastavite sa zelenišem poput spanaća, ceđenje će biti manje efektivno. To je zbog toga što će meko voće začepiti rupice na situ i tako sprečiti da se zeleniš kvalitetno iscedi.

Kako treba: Idealno je sirovine cediti po sledećem redosledu: prvo zeleniš i lisnato povrće, zatim meko voće i na kraju tvrde sirovine. Takođe je efektivno ako ubacujete šargarepu ili cveklu naizmenično sa mekim voćem ili zelenišom (osim ako koristite sokovnik Angel). Šargarepa će pročistiti sito koje je začepljeno od mekih sirovina.

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#4 Koristite odgovarajući sokovnik

Zašto:  Postoji nekoliko tipova sokovnika. Uopšteno govoreći, sporohodni sokovnici daju veću količinu soka. Ako planirate često cediti, sporohodni sokovnik je najbolji izbor. Ne samo da će dati znatno veću količinu soka, već će sok biti boljeg kvaliteta uz minimalnu oksidaciju i penu. Centrifugalni sokovnici često nisu skupi, ali nisu tako efikasni (naročiti kod zeleniša) i daju vlažniju pulpu.

Kako:  Odaberite sporohodni sokovnik za najbolje rezultate. Možete pročitati o razlikama u tehnologiji ceđenja ovde.

Objavljeno: 19. Mart 2018