###message

Koji sokovnik daje najveću količinu soka?

Dobiti što više soka iz voća i povrća je osnovni zahtev kod svakog sokovnika. Pre nego se odlučimo za kupovinu, važno je da znamo šta možemo očekivati kod različitih tipova sokovnika.

srovnání výtěžnosti

Kvalitet sastojaka je prvi uslov

Pre nego se osvrnemo na uporedni test, zapamtite da je prinos direktno povezan sa kvalitetom sirovine. Svežije sirovine (čvrste i sočne) će uvek dati veći prinos bez obzira na sokovnik. Sa druge strane, čak i najbolji sokovnik će imati slabe rezultate sa nečim kao što su smežurane jabuke, prezrezreli ananas ili gnjecave kajsije i šljive.

Tehnologija ceđenja je bitna

Bilo koji tip sokovnika će iscediti sok iz svežeg voća i povrća. Razlike između sokovnika se uočavaju u nutritivnoj kvaliteti soka, ukusu, prinosu i vremenu potrebnom za ceđenje. Osnovno pravilo glasi: ceđenje pri nižim brzinama daje veći prinos i bolji kvalitet.

Angel Juicer
Angel Juicer

#1 Sokovnici sa dvostrukim zupčanikom

Dva zupčanika koji se okreću jedan prema drugom cede sirovine skoro do poslednje kapi. Pulpa je veoma suva, posebno kod lisnatog i korenastog povrća kao i kod jabuka. Osnovni nedostatak je u tome da je potrebno uložiti određenu snagu da bi se potisnula sirovina ka zupčanicima. Ovo je naročito izraženo kod krupnije šargarepe. Takođe i čišćenje je nešto složenije kod ovog tipa sokovnika. Ali ovaj nedostatak nije toliko značajan ako želite apsolutno najveći prinos.

Sana Juicer EUJ-707
Sana Juicer EUJ-707

#2 Sokovnici sa jednim svrdlom

Na drugom mestu se nalaze sokovnici sa jednim svrdlom. Oni koriste veliki puž (svrdlo) koji se sporo okreće i žvaće sirovine pri čemu ih cedi kroz dvofazno sito. Ovi sokovnici se nude u vertikalnoj i horizontalnoj varijanti. Vertikalni se malo lakše koriste dok su horizontalni fleksibilniji i jednostavniji za čišćenje. Ovaj tip sokovnika je najviše popularan, verovatno zbog tog što može cediti mnogo različitih sirovina. Takođe u obzir dolazi i lako čišćenje i jednostavno korišćenje. Takođe, ovi sokovnici daju veoma kvalitetan sok bez pene i oksidacije.

ruční lis z-star
ruční lis z-star

#3 Ručni sokovnici

Ručni sokovnici koriste sličnu tehnologiju kao i električni sa jednim svrdlom osim što su dosta manji i sporiji. Prinos je manji zbog toga što je prilično teško postići snagu koju daje snažan električni motor. Ipak, kvalitet soka je sličan i definitivno mnogo bolji u poređenju sa centrifugalnim sokovnikom Ručni sokovnici su najbolji za ceđenje malih količina soka i odličan su izbor za poneti na odmor ili mesto gde nema struje.

odšťavňovač Catler
odšťavňovač Catler

#4 Centrifugalni sokovnici

Centrifugalni sokovnici su najbrži sokovnici do sada. Visokoobrtajni motor je veoma efikasan i brzo pravi sok od npr. citrusa ili grožđa. Sa druge strane, ovi sokovnici nisu pogodni za sirovine sa niskim sadržajem vode poput zeleniša. Iako su veoma brzi, sok je slabijeg kvaliteta zbog oksidacije. Takođe, prinos je znatno niži  u poređenju sa sporohodnim sokovnicima. Preporučujemo ispijanje soka odmah nakon pripreme pre nego potamni zbog delovanja oksidacije. Možete dodati malo limuna ili limete za vreme ceđenja za smanjenje oksidacije.

Imajte ovo na umu kada čitate ocene sokovnika

Internet je pun ocena sokovnika. Neke od njih su sponzorisane od strane proizvođača i mogu biti pristrasne. Možete naći takve video-recenzije koje su sponzorisane od strane proizvođača, ali je prilično lako uveriti se u pristrasnost (naročito ako komentari nisu dozvoljeni uz video).

Kada upoređujete ocene stvarnih korisnika aparata, imajte na umu da ljudi ponekad imaju nerealna očekivanja prema sokovnicima. Na primer, neko može da se žali na "samo" 500 ml soka od 1 kg šargarepe dok je u realnosti to dobar rezultat za sporohodni sokovnik sa jednim svrdlom i to je mnogo više nego što se može postići sa centrifugalnim sokovnikom.

 

Možda će Vas interesovati sledeći članak: Koji sokovnik se najlakše čisti?

Objavljeno: 15. Jun 2017