Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Koji sokovnik se najlakše čisti?

Sokovnik koji se teško čisti ima velike šanse da skuplja prašinu.

Postoji mnogo bitnih faktora koje treba razmotriti prilikom kupovine novog sokovnika. Koliko dobar sok pravi? Da li je pouzdan i prihvatljiv cenom? Ali jednu stvar ljudi ponekad zanemare, a to je koliko lako se čisti nakon pravljenja soka. Uzbuđenje zbog kupovine novog sokovnika može brzo da splasne ako je komplikovan za čišćenje. Na osnovu našeg iskustva, ovako rangiramo jednostavnost čišćenja za četiri glavna tipa sokovnika.

 

Sana Juicer Red
Sana Juicer Red

#1 Jednostruki puž horizontalni

Sa super-brzim rastavljanjem i malim sitom za čišćenje, mislimo da se sokovnik sa horizontalnim jednostrukim pužom najbrže i najlakše čisti. Bubanj, puž, završni poklopac i potiskivač se lako i brzo ispiraju, a sito je dovoljno malo da se brzo očisti četkicom pod mlazom vode.

 

EUJ808-Orange
EUJ808-Orange

#2 Jednostruki puž vertikalni

Sokovnici sa jednostrukim vertikalnim pužom su veoma popularni u poslednje vreme. Jedan od razloga je u tome što se prilično lako čiste. Kvalitetniji imaju integrisane brisače koji stalno čiste sito u toku rada. Neki čak imaju poklopac na izlazu za sok koji Vam omogućuje da sipate vodu nakon ceđenja za brzo čišćenje između različitih recepata.

Razlog zašto se nalaze na drugom mestu je u tome što rastavljanje ponekad zahteva više vremena u poređenju sa horizontalnim sokovnicima. Vertikalni takođe imaju mnogo veće sito za ceđenje koje treba očistiti pomoću četkice. Vlaknaste sirovine poput ananasa ili celera mogu da se zaglave u otvoru za pulpu.

Sve u svemu, vertikalni se prilično lako čiste, posebno nakon što steknete određeno iskustvo u rukovanju.

Omega-TWN32R-Assembly
Omega-TWN32R-Assembly

#3 Dvostruki zupčanik horizontalni

Sokovnici sa horizontalnim dvostrukim zupčanikom zauzimaju treće mesto na našoj listi. Generalno imaju više delova pa rastavljanje traje duže, a duža sita mogu biti pomalo nezgodna za potpuno čišćenje. Imajte na umu da postoje veće varijacije u ovoj kategoriji u odnosu na horizontalne, vertikalne i centrifugalne. Na primer, čelična sita kod sokovnika Angel su posebna kategorija u odnosu na magnetna kod Green Star Elite, dok je sokovnik Omega twin-gear sličan horizontalnim po jednostavnosti rastavljanja.

ViDiA CJ-001_01
ViDiA CJ-001_01

#4 Centifugalni

Neki korisnici se neće složiti sa našim rangiranjem i sigurno je da su neki otkrili  trikove za brže čišćenje, ali po našem mišljenju centrifugalni sokovnici zahtevaju najviše vremena za čišćenje. Ovo može izgledati iznenađujuće obzirom da su centrifugalni sokovnici najbrži i najjednostavniji za upotrebu. Problem leži u njihovim velikim sitima za ceđenje i visokim obrtajima koji dovode do toga da se sita prilično zapuše. Zbog toga je potrebno dosta vremena da se sita očiste pomoću četkice ili sunđera. Ako kupujete centrifugalni, prethodno pročitajte recenzije ili pogledajte video o tome koliko lako se čiste. Potražite modele sa eksternom posudom za pulpu i delovima za ceđenje od prohroma za lakše čišćenje, poput Vidia centrifugalnog koji je na našoj slici.

 

Objavljeno: 13. Januar 2017