###message

Zašto se neke sirovine ne mogu cediti?

Kupili ste sokovnik i ne znate zašto se od jabuka pravi kaša ili ne može cediti banane? Verovali li ne, greška nije u sokovniku. Razlog uvek tražite u izboru sirovina.

jablečná šťáva
jablečná šťáva

Brašnaste jabuke

Na brašnaste jabuke ćete naići uglavnom u toku zime (u prodavnici ili u Vašem skladištu) zbog toga što uskladišteni plodovi imaju manji sadržaj vode nego sveže ubrani. Sve jedno je da li ćete brašnaste jabuke staviti u centrifugalni ili sporohodni sokovnik - gotovo uvek ćete umesto soka dobiti pire (kašu) i začepljeno sito.

Savetu kako cediti jabuke tokom zime

  • Cedite samo što je moguće tvrđe plodove, nemojte prepunjavati sokovnik i kombinujte jabuku sa npr. šargarepom.
  • Isprobajte sortu Granny Smith. Tvrđa je od ostalih sorti i dobro se cedi tokom zimskog perioda.
  • Ako imate sokovnik Champion , nećete imati problem sa brašnastim jabukama. Ovaj aparat će uspešno cediti i takve jabuke.
odšťavňování banánu
odšťavňování banánu

Banane

Banane su jedna od malobrojnih sirovina koje je nemoguće cediti nikada i ni sa jednim sokovnikom. Većina ploda će otići na izlazu za pulpu. Ako ipak želite koktel sa bananom, uzmite blender - ubacite bananu zajedno sa sokom od ostalih sirovina i samo uključite aparat.

 

malinová šťáva
malinová šťáva

Neke vrste bobičastog voća

Jagode, borovnice, maline, crne ribizle - to su sve sirovine koje sadrže manji procenat vode a pri tome su mekane. Njihovim ceđenjem dolazi brzo do začepljenja sita. Ukoliko ih cedite kao dopunsku sirovinu, tada neće biti problema!

Kako cediti bobičasto voće?

  • Za ceđenje izaberite što svežije plodove koji nisu prezreli.
  • Cedite ih zajedno sa drugim vrstama voća ili povrća, koje se dobro cede ( pomorandža, jabuke, lubenice ). Ako želimo da se oseća ukus borovnica u koktelu, dovoljno je staviti svega nekoliko plodova, Sirovine ubacujte naizmenično i nemojte prepunjavati sokovnik.
  • Za ceđenje bobičastog voća je idealan na primer sokovnik Sana EUJ-808 ili drugi vertikalan sporohodni sokovnik. Zbog manjeg sadržaja vode u bobičastom voću, nemojte očekivati veliku iskorišćenost.
rajčatová šťáva
rajčatová šťáva

Paradajz

Kod ceđenja paradajza rezultati ceđenja neće biti idealni. To je zbog mekane i mesnate konzistencije. Srećom, to ne znači da treba da se odreknete omiljenog soka od paradajza. Rešenje je u ceđenju cherry paradajza koji je tvrđi i sokovnik će imati više uspeha kod ceđenja u poređenju sa standardnim paradajzom.

odšťavňování broskví
odšťavňování broskví

Kajsije i breskve

Kajsije i breskve imaju mesnatu i mekanu konzistenciju već u poluzrelom stanju i zato je njihovo ceđenje zahtevno, naročito ako želite cediti veću količinu. Sok je gust i liči na kašu. Prezrele plodove je nemoguće cediti, prilikom ubacivanja u sokovnik daju rezultete slične bananama.

Kako cediti kajsije i breskve?

  • Pri ceđenju birajte što tvrđe plodove
  • cedite samo u kombinaciji sa drugim sirovinama - kombinujte na primer sa šargarepom ili jabukama.
odšťavňování kiwi
odšťavňování kiwi

Prezrelo tropsko voće

Ako želite da cedite prezreli ananas, mango ili kiwi, biće problema. Ove sirovine prave kašu koja na kraju začepljuje sito, Suprotno, ako cedite sveže plodove nebi trebalo da bude problema, naročito ako koristite sporohodne sokovnike .

odšťavňování kokosu
odšťavňování kokosu

Kokosovo meso

Neki pokušavaju da cede kokosovo meso. Na žalost to nije moguće. Bela masa sadrži uglavnom ulje.

 

Objavljeno: 12. April 2016