###message

4 saveta, kako sprečiti odlaganje ceđenja

Konačno ste nabavili sokovnik i oduševljeno ste počeli cediti sveže sokove svakog dana. Ali vremenom dolazite u situaciju da preskačete dan i na kraju shvatite da je već prošlo dosta dana otkako niste cedili. Šta se desilo?

Uobičajen odgovor je  „Nemam dovoljno vremena. “ Ujutro je problem ustati ranije i pripremiti sok, a naveče ste umorni posle povratka s posla i radije se zavalite u fotelju ispred televizora.

Ako se prepoznajete u tim situacijama, ovde su četiri saveta kako izdržati sa ceđenjem.

 

1. Podsetite se, zašto cedite.

Započinjanje novih navika može naići na poteškoće, posebno ako je u pitanju zdrava ishrana. Sve počinje sa motivacijom. Podsetite se zašto ste kupili sokovnik i koje prednosti donosi ispijanje svežih sokova.

odšťavňování
odšťavňování

2. Kupujte voće i povrće samo jednom nedeljno.

Kome ne bi dosadilo da ide u prodavnicu svaki dan po par jabuka i pola kilograma šargarepe. Rešenje je napraviti plan i kupiti odjednom količinu koja će biti dovoljna za sedam dana. Imaćete veću motivaciju za ceđenjem kada su Vam sirovine na dohvat ruke!

  • Kupujte samo sveže voće i povrće, a ne nagnječeno i prezrelo. Većina svežeg voća i povrća može izdržati sedam dana bez problema.
  • Ako brinete da neke sirovine ne mogu izdržati nedelju dana, cedite ih prve. Na primer, jagode i lisnato povrće treba cediti ranije i skladišite ih u frižideru.
  • Jabuke i kruške skladištite zasebno jer sirovine koje su u njihovoj blizini brže sazrevaju.
  • Sirovine ne perite pre skladištenja. Uradite to neposredno pre ceđenja.

3. Čistite sokovnik odmah posle ceđenja.

Ponekad izgleda da je previše posla potrebno da se sokovnik očisti. Ali mnogo je lakše da se očisti odmah posle upotrebe. U suprotnom, sirovina može da se sasuši na delovima sokovnika i time se otežava čišćenje.

Nemojte misliti na češćenje sokovnika kao na "kaznu." Setite se koliko energije Vam daju sokovi koje pravite i koliko Vam pomažu da očistite svoj organizam - Vaš sokovnik zaslužuje isti tretman. :)

Većini modernih sokovnika je dovoljno ispiranje uz malo korišćenje četkice. Za to je dovoljno par minuta. Ako ste stvarno u žurbi, barem rastavite sve delove i stavite ih u sudoperu napunjenu vodom.

 

odšťavňování
odšťavňování

4. Zamrznite sok!

Ako imate dovoljno mesta u zamrzivaču, možete cediti na primer 1x ili 2x nedeljno i zamrznuti višak soka. Koristite staklene ili plastične boce - samo vodite računa da ostavite dovoljno slobodnog prostora (oko 20% od volumena) zbog ekspanzije prilikom stvaranja leda. Jednom smrznuto možete čuvati duže vreme, a ukoliko skladištite u vakuumskim posudama možete zadržati svežinu soka 24 časa.

 

Pridržavajte se plana 30 dana bez pauze!

Jednom kada donesete plana ceđenja, pridržavajte ga se barem 30 dana. Upravo toliko je potrebno vremena da se stekne nova navika. Ako Vam se desi da propustite jedan dan, nemojte odustati. Samo nemojte da propustite dva dana zaredom jer postoji verovatnoća da izgubite stečenu naviku.

Savet: Ako odlučite izdržati 90 dana, navika će postati rutina koju je gotovo nemoguće prekinuti.

Objavljeno: 29. Februar 2016