###message

5 prirodnih načina da budete spremni za hladnu sezonu

Izbegnite farmaciju ove godine i probajte umesto toga ove prirodne lekove.

Baš kao i porez, hladna sezona je nešto što možete očekivati svake godine. Iako možda nema prirodnog leka za prehladu, postoje prirodni tretmani koji će pomoći na dva načina. Prvo, možete ojačati svoje telo i tako mu pomoći da se odupre infekcije. Drugo, ako se prehladite, postoje efikasni načini za lečenje simptoma prirodnim putem. Pa zašto ne preskočiti apoteku i umesto toga pokušati koristiti ovih pet prirodnih lekove ove godine?

zázvor
zázvor

#1 Đumbir

Đumbir je superstar kada je reč o lečenju simptoma prehlade. Anti-inflamatorna i antioksidativna svojstva đumbira ga čine jednim od najpopularnijih izbora za lečenje simptoma prehlade. Postoji mnogo načina da se koristi đumbir. Jedan popularan način je da se napravi čaj kuvanjem svežeg đumbira sve dok se količina vode ne smanji za oko 50%, a zatim treba dodati sveži sok od limuna i meda. Mi smo želmo da uključimo svež sok koristeći naš Sana 707 horizontalni sokovnik.  Sok od jabuke,šargarepe i đumbira predstavlja jednostavan, ukusan i efikasan tretman protiv simptoma prehlade.

 

turmeric-943629_1280
turmeric-943629_1280

#2 Kurkuma (Indijski šafran)

Kurkuma ima veliki broj istih osobina kao i đumbir, ali ima više zemljani ukus. Isparljiva ulja koja sadrži, ne samo da smanjuju otok u grlu, već su odlična za čišćenje sistema za varenje. Mnogi ljudi vole da ju dodaju svežu ili u prahu u mleko (npr. kokosovo mleko). Potrebno je do dovesti do ključanja, a zatim pustiti da se krčka najmanje deset minuta. Takođe možete pripremiti sok od korena sirove kurkume i dodati ga u količini od jedne kašičice u šolju sa mlekom, ili ju pripremiti ceđenjem sa uobičajenim sokom. Kao i đumbir, ide sjajno sa jabukama ili korenastim povrćem.

elder-1609129_1280
elder-1609129_1280

#3 Zova

Sirup od zove se tradicionalno primenjuje u prevenciji simptoma prehlade kao i u usporavanju procesa napredovanja prehlade. Izraelski naučnici su otkrili da aktivni sastojak u zovi neutrališe enzime virusa koji inficiraju ćelije u grlu i nosu. Sve što je potrebno je da skupimo sveže plodove zove u jesen i potom ih kuvanjem svedemo na sirup. Sa malo meda, cimeta i đumbira, ovaj sirup postaje ukusan i snažan lek u borbi sa prehladom. Takođe možemo osušiti većinu plodova zove pomoću našeg Excalibur dehidratora i koristiti osušene bobice tokom zime za pripremu svežeg sirupa.

Echinacea
Echinacea

#4 Ehinacea

Ehinacea se koristi više od 400 godina od strane nekih plemena američkih indijanaca kao lek u borbi protiv infekcija i oralno za smanjenje kašlja i ublažavanje simptoma prehlade. Pored toga, biljka Ehinacea  se lako uzgaja a njen cvet izgleda predivno. Krajem leta naš vrt je pun cvetova Ehinacee, a pčele i bumbari ih apsolutno vole. U stvari, čini se da ima umirujuće dejstvo na bumbare. Osušili smo Ehinaceino lišće i latice u našem Excalibur dehidratoru, za  korišćenje tokom jeseni i zime u čajevima. Moguće je praviti  tinkture stavljanjem iseckanog lišća i latica u teglu sa vodkom (ili rakijom, treba samo obezbediti da ima najmanje 40% alkohola u odnosu 2:1 alkohola prema biljnoj masi). Teglu treba protresti svaki dan i tako najmanje dve nedelje, a zatim procediti od delova biljke i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Tokom sezone gripa preporučujemo kao prvu stvar ujutru uzimanje dnevne doze od tri kapi tinkture. 

Thyme
Thyme

#5 Timijan (Majčina dušica)

Timijan (Majčina dušica) sadrži flavonoide koji opuštaju mišiće koji izazivaju kašalj, a takođe ima antibakterijska i antimikrobna svojstva. Mi uvek imamo teglu sirupa majčine dušica za kašalj koju čuvamo u frižideru svake zime. To stvarno pomaže, a i super lako je za napraviti. Samo dodajte iseckan limun u ½ šolje meda, a zatim napravite čaj tako što ćete šaku majčine dušice staviti u vodu. Zatim treba vodu dovesti do ključanja a potom kuvati dok ne ispari oko polovina vode. Mi koristimo svežu majčinu dušicu iz našeg vrta u jesen, i sušenu u dehidratoru tokom zime.

Objavljeno: 21. Oktobar 2016