###message

Recenzija sokovnika Omega MMV-702 MegaMouth Vertical

Omega uvodi novi vertikalni sokovnik sa širokim otvorom. Da li će preuzeti titulu najboljeg vertikalnog sokovnika?

OmegaMMV702-#2
OmegaMMV702-#2

DIZAJN

4

Tipično za Omegu, MMV-702 odaje utisak visokog kvaliteta. Sa težinom od 7 kg, pruža osećaj veoma čvrste i kvalitetne konstrukcije. Izgleda veći nego što jeste i to zbog visine od 446 mm. U stvari je prilično kompaktan, ali ipak zahteva određenu visinu gornjih polica u Vašoj kuhinji. Sito za ceđenje je deo koji trpi najveće pritiske i dodatno je ojačano tako da traje. Dobra stvar je da je Omega dodala homogenizacioni dodatak u osnovnom pakovanju (bez dodatnih troškova). Uz pomoć njega možete praviti sorbete, kašice, puter od orašastih plodova i bademovo mleko. Možda smo razmaženi, ali plastične posude za sok i pulpu izgledaju kao korak unazad u poređenju sa staklenim i hromiranim koje se nalaze kod Sana 707. 

OmegaMMV702-pitchers
OmegaMMV702-pitchers

FUNKCIONALNOST/JEDNOSTAVNOST UPOTREBE

4.5

Omega promoviše vertikalni sokovnik MegaMouth kao jedan od najlakših za korišćenje i u pravu su. Zbog velikog otvora za punjenje i snažnog motora, za ceđenje  treba znatno manje vremena nego sa drugim sporohodnim sokovnicima. Vreme za pripremu je svedeno na minimum, jer sirovine ne moraju biti posečene na male komade. Imajte na umu da širok otvor sadrži plastični nož koji je smešten u unutrašnjosti levka. U suštini, to znači da se veliki plodovi seku tokom ceđenja. Ovo može biti pomalo neprijatno jer zahteva priličnu snagu i korišćenje potiskivača. Potiskivač se okreće u zakrivljenom žlebu čime se olakšava rad. Nažalost, vreme koje se štedi u pripremi, gubi se u procesu čišćenja. Ustanovili smo da se sito nešto teže čisti u poređenju sa Sana 808/Omega VSJ i to zbog nagomilanih ostataka pulpe. Poseban dodatak za čišćenje je ovde bio od velike pomoći.

OmegaMMV702-hopper
OmegaMMV702-hopper

PERFORMANSE

4

Kao što je pomenuto ranije, najveća prednost Omega MMV-702 je njegova brzina. Testirali smo MMV-702 sa našim standardnim receptom koji se sastoji od jednog kilograma šargarepe, jednom Granni Smith jabukom, 250 grama spanaća, i komada đumbira. Bilo je potrebno oko 30% manje vremena nego sa drugim vertikalnim sokovnicima. Međutim, širok otvor nije bio dovoljno širok da primi jabuke - samo male jabuke neće zahtevati sečenje. Takođe smo primetili da spanać ima tendenciju da se zadržava oko vrha puža. Naizmenično ubacivanje spanaća i šargarepe (uvek dobra ideja u svakom sokovniku) je i ovde pomoglo. Takođe širok otvor može dovesti do toga da se sokovnik prepuni i zaguši. Krupna šargarepa koja inače ne može da stane u otvore za punjenje koji su uobičajenih dimenzija, ima tendenciju da zaglavi sokovnik, iako se motor snage 240 W manje zaglavljuje od ostalih vertikalnih. Jednostavno prebacivanje rada motora unazad za 2-3 sekunde oslobađa od zagušenja. Ustanovili smo da su najbolje performanse i prinos kada se sirovine poseku na manje komade, čime se negiraju neke od prednosti velikog otvora za punjenje. Prinos je bio dobar, iako ne sasvim kao kod  standarda 808 / VSJ. Isto važi i za čistoću soka. Sok od MMV je imao u sebi malo više pulpe nego kod 808 / VSJ, ali je to još uvek prilično dobro.

OmegaMMV702-#3
OmegaMMV702-#3

ZAKLJUČAK

4

Ako cenite brzinu i lakoću korišćenja, Omega MMV-702 je dobar izbor. Ovo je najbrži i najlakši za korišćenje sporohodni sokovnik koji smo testirali. Snažan motor ima mnogo obrtnog momenta pa se neće zaglavljivati sve dok ga ne prepunite, i takođe radi veoma tiho. Uključen homogenizacioni dodatak je koristan, a posebno je dobar za pravljenje bademovog mleka. Sa druge strane, prinos i čistoća soka su dobri, ali nisu najbolji, veliko sito za ceđenje zahteva malo više vremena za čišćenje, i ovaj sokovnik košta malo više od konkurentskih modela.

Objavljeno: 14. Mart 2017