###message

5 saveta kako cediti ananas bez zagušenja sokovnika

Ananas se, zbog svojih dugih vlakana, smatra jednom od najtežih sirovina za ceđenje. Odnosno, kako kada. Nekada je moguće ceđenje bez problema. Kako cediti da ne zagušite sokovnik?

Navedene savete će uglavnom iskoristiti vlasnici sporohodnih sokovnika. U slučaju da imate centrifugalni sokovnik, pridržavajte se samo jednog pravila: nemojte cediti prezreli ananas. U suprotnom je sve jedno kako ćete ga poseći, kojom brzinom unositi u sokovnik ili ćete ga kombinovati sa šargarepom. Rezultat (iskoristljivost) neće biti promenjen. Ukupno gledano, centrifugalni sokovnik cedi ananas bez značajnih problema ali sa manjom iskoristljivošću u odnosu na sporohodni sokovnik.

Vlasnici sokovnika sa dvostrukim zupčanikom imaju komplikovaniju situaciju. Ako se ne želite odreći soka od ananasa, kod Angel sokovnika se pridržavajte ovih saveta: birajte neprezreli ananas, cedite po malo i koristite potiskivač sa silikonskim dodatkom.

1. Odstraniti ili ne tvrdu sredinu?  

Kada sečete ananas pre ceđenja, kod horizontalnog sporohodnog ostavite tvrdu sredinu, kod vertiakalnog odbacite. Kod horizontalnog će poslužiti za pročišćavanje komore za ceđenje. Idealno je tvrdu sredinu poseći na kockice i postepeno ju dodavati u sokovnik sa ostalim komadima ananasa. Vertikalan sokovnik ne voli mnogo tvrde sirovine pa ćemo mu olakšati rad ako izostavimo tvrdu sredinu.

ananasová šťáva

2. Poseći ananas uzdužno ili poprečno?

Prilikom ceđenja na vertikalnom sokovniku, posecite ananas na kolutove a zatim na kockice. Time ćete preseći njegova duga vlakna koja bi se mogla namotavati na svrdlo. Kod horizontalnog secite uzdužno od vrha do dna ploda. Ovako pripremljen ananas će horizontalni sokovnik lakše cedititi.

3. Dodajte nekoliko šargarepa ili celer

Šargarepa i celer rebraš idu odlično u kombinaciji sa ananasom. Osim toga olakšavaju njegovo ceđenje. Ubacujte naizmenično sve sastojke u sokovnik. Šargarepa i celer pomažu u "čišćenju" sita i svrdla.

4. Nemojte žuriti

Sporohodni sokovnik nije dobro prepuniti sirovinama niti žuriti i pritiskati snažno sa potiskivačem. Kod ananas to vredi dvostruko. Komadiće ubacujte polagano i sačekajte da se procede pre ubacivanja novih. Nestrpljivo ubacivanje sirovina u sokovnik neće ubrzati ceđenje i lako može doći do začepljenja, naročito kod horizontalnih sokovnika. 

5. Nemojte cediti prezreli ananas

Potpuno zreli ananas koji ćete prepoznati po zlatno žutoj kori je bolje pojesti. Već je previše mekan i takav bi mogao zagušiti sokovnik. Uz to, dobijeni sok je verovatno previše sladak pa nije tako osvežavajući prilikom pijenja. Zato pri odabiru plodova tražite onaj koji je još zelen i eventualno se žuta boja pojavljuje samo na dnu ploda.

Objavljeno: 13. Septembar 2017