###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Dobar savet, detoksikacija uz pomoć cvekle

Prošla je Nova godina i već su Vam dosadili sveprisutni saveti za pravilnu detoksikaciju koji često nisu mogući bez značajnog smanjenja jelovnika i ispijanja "specijalnih napitaka." Ako ne prihvatate ograničenja a pri tome želite da uradite nešto za sebe, sa sokovnikom u kuhinji već ste na dobitku.

Snagu čišćenja imaju naprosto sve vrste sveže ceđenih sokova a najviše oni koji su pripremljeni od tamnih plodova. Što je voće ili povrće tamnije obojeno, to je na polju detoksikacije izraženiji efekat.

Kraljica detoksikacije je cvekla. Zbog njenih efekata čišćenja koji su izrazito snažni, potrebno je postupati oprezno, kao sa lekom.

Ako niste navikli na sok od cvekle, počnite postepeno - pripremajte dnevnu dozu od 100 ml i obavezno ju pomešajte, idealno sa sokom od šargarepe koja u smeši mora dominirati (min. 300 ml).

Tek kasnije možete povećavati količinu soka od cvekle. Ako preterate, može se pojaviti reakcija organizma na čišćenje u vidu mučnine, vrtoglavice i osećaja peckanja na koži. Ako se, međutim, ti simptomi pojave unatoč pridržavanju propisanih količina, izdržite! Oni će nestati vremenom i bila bi šteta da se zbog toga izbegne korišćenje cvekle.

Pored efekata detoksikacije, cvekla će omogućiti:

  • značajno jačanje imuniteta
  • jaku prevenciju borbe protiv raka (preporučuje se i za direktnu terapiju i kod rekonvalescencije, jer štiti organizam od štete koju učini hemoterapija i radioterapija)
  • sposobnost snižavanja krvnog pritiska, uglavnom pri konzumaciji zajedno sa kvalitetnim medom
  • potporu hematopoeze (formiranje krvnih ćelijskih komponenti)
  • potporu dobrog psihičkog stanja, što je posebno korisno u zimskom periodu!

Pažnja! Kod problema sa bubrežnim kamencem ili pri metaboličkim poremećajima, preporučljivo je radije izbeći sok od cvekle i posavetovati se sa lekarom. Dijabetičari bi trebali koristiti manje količine soka (zbog visokog sadržaja saharoze).

červená řepa
červená řepa
Objavljeno: 12. Januar 2016