Dobar savet: Iscedite Aroniju i time dopunite sadržaj antioksidanasa za čitavu nedelju
Aronija je grm čiji plodovi su tamno plavi, gotovo crni i smatraju se najjačim prirodnim oksidansom.
Dakle, ne oklevajte, i ako imate mogućnost, uzmite ovo jednostavno, ali veoma moćno piće na nedeljnoj osnovi. "To će vam pružiti dozu antioksidansa za čitavu nedelju", kaže Milan Tripes, koji je predstavio recept za našu najnoviju radionicu ceđenja sokova.
Antioksidans bomba
- 5 jabuka
- 1-2 šake aronije
Postupak: Sirovine operite i izrežite jabuke da stanu u otvor za umetanje. Ubacujte naizmenično prilikom ceđenja.
Piće je veoma ukusno - čak i ako su plodovi jako trpki, nećete ih osetiti u ovom koktelu. Ima sličan ukus kao kad zagrizete u svežu i sočnu jabuku. Sigurno će biti ukusno i deci! Za što bolji efekat preporučujemo piti na prazan stomak, idealno vreme je ujutro ili poslepodne.
Oprez: Nemojte pokušavati praviti sok isključivo od aronije. Kao i kod ostalog bobičastog voća (borovnice, maline i sl.) nećete dobiti mnogo soka.
Gde nabaviti Aroniju?
Aroniju možete veoma lako uzgajati u svom dvorištu. Nema posebne zahteve prema uslovima uspevanja i dovoljno je naći joj mesto sa dosta sunca.
Oni koji nemaju mogućnost vlastitog gajenja, mogu ove plodove naći na pijaci ili u prodavnicama zdrave hrane.