Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Kako postiti uz pomoć svežih sokova?

Tradicionalan post kod koga morate opstati samo pomoću vode i vazduha je nesavladiv za mnoge ljude. Imaju osećaj gladi i mrzovoljni su. Jasno je da ovakav post ne donosi mnogo pozitivnog i bolje je odustati. Nasuprot tome post pomoću sokova je obično dobar i može poslužiti kao odlična alternativa jer će služiti jednako dobro.

půst ovocné šťávy
půst ovocné šťávy

Kako početi?

Počnite polako. Kada započnete post, nadomestite sokom samo jedan obrok dnevno, na primer večeru. Kad osetite da sve ide dobro, uzmite sok i umesto doručka. Postepeno možete nadomestiti sve obroke i piti sok čitav dan. Ne zaboravite piti i čistu vodu!

šťávový půst
šťávový půst

Kakve sokove piti?

Sokove od voća i povrća biste trebali piti ravnomerno i potrudite se da sokovi budu raznoliki. Bitno je da se za vreme posta osećate prijatno i zato pripremajte samo sokove koji su Vam ukusni. Poznato je da je psihička strana veoma bitna i ako biste pili sokove koji Vam nisu ukusni, to bi proizvelo više štete nego koristi. Uvek dajte prednost proverenim ukusima i kombinacijama.

 

půst ovocné a zeleninové šťávy
půst ovocné a zeleninové šťávy

Kako često i kako dugo?

Post pri kome ćete piti samo sok i vodu možete držati 1-3 dana svakog meseca ili svaki četvrtak. Duže postove ( 7 do 14 dana ) praktikujte 1 ili dva puta godišnje. Najbolje vreme za detoksikaciju je proleće jer jetra je tada najaktivnija, ali možete započeti bilo kada.

Da li je bezbedno?

Post služi za regeneraciju mehanizama u telu koji služe za samoozdravljenje i te mehanizme imamo svi. Post donosi telu izgubljenu ravnotežu. Ove činjenice su proverene stolećima - proizilaze kroz iskustva ljudi koji su praktikovali post kroz ceo svoj život.

Ako pak imate neku ozbiljnu ili hroničnu bolest, probleme u ishrani, uzimate lekove, u drugom stanju ste, dojite ili osećate da postoji neki razlog zbog kojeg bi post za Vas mogao predstavljati rizik, konsultujte se sa lekarom. Budite obazrivi i u slučaju da ste zdravi. U svakom slučaju nemojte postiti duže od 14 dana.

Da li prete neki sporedni efekti?

Za vreme posta se oslobađaju toksini iz creva, jetre, žuči, bubrega, kože i masnih tkiva. Čim više ste za vreme dosadašnjeg života živeli nezdravo, tim više imate toksina nataloženih u Vašem telu i tim više će se za vreme posta izlučiti. To može dovesti do simptoma poput nadimanja ili stvaranja akni.

To je zato što oslobođeni toksini idu prvo u krvotok i tek onda odlaze iz tela. Ove male neprijatnosti su ništa u poređenju sa time koje pogodnosti ćete dobiti kada prođe post. 

půst čerstvé šťávy
půst čerstvé šťávy

Kako izbeći usputne neprijatnosti?

Osnovno je da post protiče što prijatnije uz lagani početak i dovoljno tečnosti. Pijte puno vode da bi se toksini izlučili što brže. Ako to ne pomaže a usputne pojave su neprijatne, rađe prekinite post ili isprobajte neku lakšu varijantu ( na primer zamenite samo večeru sokom a ostatak dana jedite normalno ). 

Iskoristite vreme posta na samoopažanje

Post je odlična prilika da upoznate svoje telo. Otkrijte kada imate stvaran osećaj gladi a kada grickate nešto samo iz dosade ili nervoze. Zašto želite jesti određena jela u određenim situacijama? Koja osećanja vode ka tome da želite isprazniti frižider? 

Dodatni savet!

Da biste što više smanjili mogući stres od posta, nemojte ga planirati. Jednostavno sačekajte - kada se jednog dana probudite sa jasnim osećajem da ste spremni, krenite sa postom.

Šta možete koristiti za post

Ako želite započeti sa ceđenjem a nemate čime, nudimo Vam izbor kvalitetnih sokovnika koji daju izvrsne rezultate, Sana EUJ-707 by Omega ili Sana EUJ-808 by Omega

 

Objavljeno: 19. Maj 2016