###message

Kako pripremiti fantastične sokove od voća i povrća?

Da li pijete uglavnom jednostavne sokove ili u rukavu imate maksimalno nekoliko proverenih kombinacija koje naizmenično pripremate? Onda budite uvereni da će Vam se isplatiti ako uložite malo energije i eksperimentisanja u pripremu sokova. Otkrićete neodoljive ukuse zahvaljujući kojima ćete cediti s još većim elanom. Ali kako to uraditi a da eksperiment uvek uspe i da ne morate sok baciti zbog lošeg ukusa?

ovocné a zeleninové šťávy
ovocné a zeleninové šťávy

7 osnovnih saveta za pripremu fantastičnih sokova

 1. U jednostavnosti je lepota i snaga. Preterane kombinacije sa desetak vrsta voća i povrća će u retkim slučajevima ispasti dobro. Idealno je ako koristite najviše 4-5 vrsta sirovina, a možete i manje. Zapamtite da će sirovine poput šargarepe, jabuke, ananasa ili pomorandže uvek imati odličan ukus ako se cede i samostalno.
 2. Nije istina da je potrebno razdvajati pijenje sokova od voća i povrća. Ako nemate probleme sa varenjem, nema razloga da ih izbegavate.
 3. Šargarepa i jabuka idu odlično sa svime.
 4. Malo limuna/limete će podići ukus sokova. Dobar dodatak su i jagode.
 5. Ne preterujte sa dodavanjem sirovina sa jakom aromom. Nije dobra ideja cediti celi koren đumbira ili pola glavice kupusa u kombinaciji sa jednom jabukom.
 6. Ako niste naviknuti  na lisnato povrće, probajte spanać ili rimsku salatu u maloj količini i pomešajte ih u Vašoj omiljenoj kombinaciji. Neće se ni osetiti po ukusu. Za početak, krenite sa samo jednim listom, pa postepeno povećavajte količinu.
 7. Pravila i recepte za pripremu sokova uzimajte samo kao uopšteno pravilo. Zadnju reč uvek ima Vaš ukus!

Kako kombinovati vlastiti recept za sok?

Slobodno se možete osloniti na svoju intuiciju i ubaciti u sokovnik voće i povrće koje Vam je pri ruci. Otkrićete šta će od toga biti - možda najbolji sok u životu, možda ne. Za povećanje šanse za uspehom držite se nekog od ponuđenih koncepata:

 • osnova+ dodatak
 • osnova+ pikantan dodatak
 • osnova+ začinski dodatak
 • osnova+ dodatak+ pikantan dodatak
 • osnova+ dodatak + začinski dodatak
 • osnova+ dodatak+ pikantan dodatak+ začinski dodatak
1
1

1. OSNOVA

Osnovu čine sirovine (ili kombinacija sirovina) na kojima bazirate voćni miks. Uglavnom je to sočna sirovina (sadrži najviše vode) slatkog ukusa i može se lako kombinovati sa raznim dodacima. U miksu se nalazi u navjećoj količini.

 • jablko, hruška, ananás, mrkva, pomaranč, uhorka, cuketa, melón, tekvica, šalát, paradajka, hrozno, paprika, mandarínka, granátové jablko
2
2

2. DODATAK

Dodatak se dodaje osnovi ali u manjoj količini. Većinom se ne može samostalno cediti jer nema puno soka. Ima izraženiji ukus i interesantno menja ukus napitka a često i njegovu boju.

 • cvekla, kupus, spanać, borovnice, maline i ostalo sitno voće, peršun, celer, nektarine, kajsije, višnje, trešnje, jagode, kivi, ribizle, mladi ječam, listovi maslačka, avokado, banane

Savet: Kako iskoristite banane! Banane se cede veoma teško i zato je bolje da ih ne cedite već homogenizujete. Nastali pire zatim pomešajte sa ostalim sokom. Ako nemate sokovnik sa funkcijom homogenizacije, onda je bolje da uradite u blenderu. Slično uradite i sa avokadom, mangom, kajsijama ili breskvama u slučaju da su veoma meke.

3
3

3. PIKANTAN DODATAK

Pikantan dodatak menja ukus ostalih sirovina i ima ulogu da pojača ukus miksa. Njegovim dodavanjem spečavate da miks ima jednostavan ukus Ako ga dodajete u svoj miks, vodite se pravilom "manje je bolje".

 • limun, grejp, lisnati celer, menta, rebarbara, limeta
4
4

4. ZAČINSKI DODATAK

Začinski dodatak je "šlag na tortu". Nije obavezan, ali obogaćuje sok! S ovim dodatkom već treba biti veoma oprezan, manje (još manje) je u svakom slučaju bolje. U nekim slučajevima rađe samo za prstohvat!

 • đumbir, hren, kurkuma, cimet, malo soli, mleveni biber, čili, beli luk, kopriva, rotkvica, bazilika i ostali začini
5
5

5. SPECIJALNI DODACI

Specijalnu kategoriju čine dodaci koje možete dodati u gotov napitak.

 • Ulje od masline, tikvice ili lana možete dodati u sok za bolje varenje vitamina koji se otapaju u mastima (vitamini A, D, E, K). Dovoljno je par kapi, maksimalno supena kašika na jednu čašu.
 • Kokosova voda iz mladog kokosa je osvežavajuća i nutritivno veoma vredna i možete ju čak koristiti kao osnovu čitavog napitka.
 • Jabučno sirće je veoma blagotvorno za pravilan rad creva. Na jednu čašu dodajte cca jednu kašiku.

Da li ste izmislili svoj super recept?

Podelite sa nama i ostalima na Facebooku! Stavite i fotografiju. :)

Objavljeno: 11. Maj 2017