Najbolji izvor antioksidanata je nesumnjivo povrće i voće. U njemu nema boja ili veštačkih elemenata, jedite koliko možete - ne možete pogrešiti ili pogrešiti. Postoji samo jedno posebno pravilo:
Tamnije voće i povrće imaju najveće efekte detoksikacije:
- Crvena cvekla
- repa
- Kupus
- zelena salata
- Brokoli
- Paradajz
Uvek imajte na umu da povrće i voće deluju detoksikaciono na organizam. Ako vam se gore navedeno ne sviđa, možete početi sa šargarepom i jabukama.
Ali zašto je potrebno sok? Nije dovoljno samo pojesti nekoliko voća i malo povrća. Ispijanje svežih sokova – unos više povrća i voća u organizam – ima mnogo veći efekat od jedenja istih!
Glavni razlog zašto se to dešava je taj što naš probavni sistem ne može da obrađuju vlaknasto zelenilo, koje uglavnom sadrži pokožicu i pulpu. Ekstrahiranjem ovih delova u obliku soka, varenje se može fokusirati na preradu vitamina, minerala i drugih vrednih sastojaka. Telo je detoksifikovano i imuni sistem je ojačan.
Za varenje celog voća ili povrća potrebno je nekoliko sati, dok se 68% soka apsorbuje u roku od 15 minuta.