###message

Saveti za ceđenje bez pene

Koji je najvažniji faktor pri odabiru sokovnika? Nekima je jednostavnost upotrebe. Za druge je to brzina ceđenja. Bistri sok se takođe stalno svrstava među najvažnije faktore kod ceđenja. Čistoća soka određena je količinom pulpe u soku, pene i oksidacije. Pogledajmo neke načine kako minimizirati stvaranje pene.

Odšťavňování bez pěny
Odšťavňování bez pěny

Veća brzina = više pene

Što su veći broj okretaja sokovnika, više vazduha ulazi u sok. To je ono što stvara penu.

  • Centrifugalni sokovnici rade na približno 10.000 o / min. Uvek će stvarati najviše pene.
  • Sporohodni sokovnici radi na najsporijim brzinama, obično između 40-110 o / min, u zavisnosti od sokovnika. Ovo minimizira ili čak eliminiše penu, u zavisnosti od proizvoda koji se cedi.

 

Kako odvojiti penu iz soka

Neki sokovnici imaju sito koje stane na vrh posude za sok. Na primer, Sana 707 uključuje veliku staklenu posudu za sok sa prilagođenim sitom od nerđajućeg čelika. Ovo će filtrirati svu penu.

Ako vaši sokovnici ne sadrži cedilo, sok uvek možete sipati kroz veliku ručnu cediljku kada ga sipate u čašu. Manje cedilo se može koristiti za izvlačenje većeg dela pene bez gubljenja previše soka.

 

cedník na pěnu
cedník na pěnu

 

Tri najznačajnije sirovine koje uvek pene: spanać, ananas i jabuke 

 

jablečná šťáva
jablečná šťáva

Jabuke

Jabuke ponekad mogu da naprave puno pene, a ponekad ne. Zavisi od sorte jabuke i vrste sokovnika.

  • Najviše pene dolaziće odslađih i mekših jabuka
  • Centrifugalni sokovnici će skoro uvek stvoriti penu sa jabukama
  • Jabuke Granny Smith stvaraju najmanje pene, posebno kada se cede u sporohodnom horizontalnom ili vertikalnom sokovniku.

◄ FOTO | Jabuke Granni Smith skoro da nemaju penu.

 

 

 

 

pěnaa
pěnaa

Ananas

Sokovnici sa jednim pužem stvaraju najmanju količinu pene pri ceđenju ananasa. Centrifugalni sokovnici i sokovnici sa dvostrukim zupčanikom stvaraju vrlo značajne količine pene kod ananasa. Sito je od suštinske važnosti, jer ponekad može biti odnos dva dela pene prema jednom delu soka! Sa sokovnikom Angel, vrlo je korisno koristiti opcioni potisnik sa silikonskim zaptivnim prstenom, jer će u suprotnom pena kretati na gore kroz cev za dovod.

► FOTO | U našem testiranju najčišći sok od ananasa dolazi kod vertikalnih sporohodnih sokovnika poput Sane 828. Vertikalne sokovnike sa velikim otvorom poput Kuvings C9500 i Omega MMV stvaraju malo više pene zbog svojih većih puževa i većih brzina (60 nasuprot 40 o / min), ali to je i dalje minimalna količina.

 

 

 

špenátová šťáva
špenátová šťáva

Spanać

Ne može se zaobići: spanać stvara najviše pene od voća ili povrća koje se obično cedi. Bez obzira na sokovnik, doći će do značajnog penjenja. Grubo sitomože biti vrlo korisno za odvajanje pene od soka.

◄ FOTO | Tokom našeg testiranja, horizontalni sporohodni sokovnik stvorio je najmanje pene pri ceđenju spanaća. Ipak je bilo malo pene, ali mnogo manje u odnosu na ostale sokovnike. Centrifugali se ne preporučuju za lisnati zeleniš, jer je rezultat gotovo uvek veoma velika količina pene sa minimalnom ekstrakcijom soka.

 

 

 

 

 

Zaključak

  • Za najmanju količinu pene koristite sokovnik sa najmanjom mogućom brzinom. Najbolje su sporohodni sokovnici sa jednim svrdlom.
  • Sokovnici sa dva zupčanika stvaraju minimalnu penu, osim kod ananasa.
  • I vertikalni i horizontalni sporohodni sokovnici stvoriće manje pene. Među vertikalima, sokovnici sa širokim grlom stvoriće više pene.
  • Koristite cedilo da biste se rešili viška pene, posebno kod ove tri sirovine: jabuke, ananasa i spanaća.
Objavljeno: 13. Februar 2020