###message
Osiguranje pošiljke u prevozu! Poštovani kupci, kurirska služba Bex je uvela obavezno osiguranje pošiljke čija je vrednost preko 20.000 dinara. Osiguranje je u iznosu od 1 % vrednosti pošiljke.
Zatvori prozor

 

 

Sok ima više vlakana nego što mislite.

Ceđenjem se odvaja sok od pulpe, ali najbolje vlakno je još uvek u toj čaši.

no juice
no juice

Razlog protiv soka

Sok je kod nekih ljudi nedavno došao na loš glas uz tvrdnju da je nutricionistički sličan šećernoj vodi. Mnoge od ovih kritika usmerene su na kupovne sokove koji mogu da sadrže samo 10% voća i obično su bez većine hranljivih materija jer su pasterizovani. Sveži hladno ceđeni sok je potpuno drugačija priča, jer se u njemu čuvaju svi hranljivi sastojci proizvoda, ali u lakše probavljivom obliku, naročito kada se konzumira odmah nakon ceđenja i na prazan stomak.

 

 

pexels-photo-143133
pexels-photo-143133

Dve vrste vlakana

Svako ko je cedio sok od šargarepe zna da se pri tome pravi mnogo pulpe. Ta pulpa se naziva nerastvorljivim vlaknima. Nerastvorljivo znači da se neće rastopiti u vodi. To je ono o čemu većina ljudi razmišlja kada čuje reč "vlakno". To je gruba hrana sastavljena od neprobavljivih biljnih vlakana. Međutim, ta ista šargarepa sadrži približno istu količinu rastvorljivih vlakana koja se nalaze u soku. Topiva vlakna su vlakna koja se rastvaraju u vodi, formirajući neku vrstu gela. Obe vrste vlakana su korisne. Nerastvorljiva vlakna dodaju masu tokom varenja, omogućujući pravilnije pražnjenje creva. Rastvorljiva vlakna apsorbuju holesterol iz creva, a deluju kao prebiotička hrana za korisne crevne bakterije. Zbog svog blagotvornog dejstva na holesterol i varenje, američki Departman za zdravlje i ljudske usluge preporučuje da se konzumira do 25 grama rastvorljivih vlakana svaki dan.

 

 

Depositphotos_51805607_original
Depositphotos_51805607_original

Mnogo rastvorljivih vlakana se krije u vašem soku

Voće i povrće sadrže različite količine rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Na primer, šoljica sirove šargarepe sadrži 1,7 grama rastvorljivih vlakana i 1,6 grama nerastvorljivih vlakana. Ceđenjem šargarepe ukloniće se nerastvorljivo vlakno (pulpa), ali rastvorljiva vlakna ostaju u soku. Narandže su još bolje, jedna narandža sadrži 2 grama rastvorljivih vlakana. Standardna dnevna doza soka se sastoji od 1kg šargarepe, 1 jabuke i 250g spanaća. Dobijene dve čaše soka sadrže oko 14 grama rastvorljivih vlakana. Čaša sveže isceđenog soka od narandže koja se dobije od 3 narandže sadrži 6 grama rastvorljivih vlakana. Pogledajte listu ispod za sadržaj vlakana u nekom uobičajenim voću i povrću.

fiber chart 2
fiber chart 2
EUJ808-Orange
EUJ808-Orange

izaberite sporohodni sokovnik

Sveže napravljeni sok je uvek bolji od onoga koji kupujete u prodavnici. Ali ako želite maksimizirati ishranu, pazite da koristite sporohodni sokovnik. Ovi sokovnici gnječe sirovine polako i čvrsto, umesto da ih seku pri velikim brzinama. važni fitonutrijenti se tako ne zagrevaju kao u brzohodnim sokovnicima ili u blenderu. Neki od dobrih sokovnika koje treba razmotriti su Sana 808 koja ima visok prinos i bistar sok i Sana 707 koji je najsvestraniji sokovnik koji smo videli. Srećno ceđenje!

 

 

 

Objavljeno: 10. Maj 2018