###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Uobičajene zablude o sokovnicima - 2. deo

U drugom delu naše serije, razmatramo još četiri zablude koje kompanije koriste za promociju svojih sokovnika.

Deo 2 od 2. Ovde možete videti prvi deo.

 

Garancija

guarantee

MIT: Što duža garancija, to bolje
 
 
ČINJENICA: Čitajte sitna slova gde piše da ‚‚garanicija od 15 godina‚‚ verovatno nije tako dobra kao što izgleda
 
Garancija je jednako dobra kao i delovi koje pokriva, kao i dostupnost servisa i rezervnih delova. Čuvajte se termina kao što su "ograničena garancija" ili "neka isključenja se mogu primeniti." Čuli smo od klijenata čiji su se prethodni sokovnici pokvarili tokom garantnog perioda, i bili su iznenađeni kada su saznali da deo koji im je potreban (često sito za ceđenje ili puž) nije pokriven uslovima garancije. Takođe smo čuli o velikom proizvođaču koji nudi 15-godišnju garanciju, ali je sitnim slovima napisano da garancija važi samo ako kupac redovno šalje sokovnik u servisni centar za preventivno održavanje.
 
Dobro je proveriti recenzije korisnika ili forume gde je to moguće videti koliko dobro proizvođač i prodavac stoje iza svojih proizvoda.

Prestižne evropske ili američke marke

Marka a kraj produkcji

MIT: Sokovnici američkih ili nemačkih proizvođača su najbolji, jer se proizvode u tim zemljama.
 
 
ČINJENICA: Većina sokovnika se pravi u Kini
 
Pre nego što naručite sokovnik, proverite zemlju porekla. Taj "nemački" sokovnik verovatno je uvezen iz fabrike Guangdong, Kina. Kao i kod većine elektronike i aparata, sokovnici se obično ne proizvode u istoj zemlji kao i brend, već se obično uvoze iz Kine. Jedini domaći sokovnik koji se još uvek proizvodi u SAD je sokovnik Champion. Najbolji sokovnici u pogledu performansi i pouzdanosti proizvedeni su u Južnoj Koreji. Potvrđuju to i naša testiranja i povratne informacije od našeg servisnog odeljenja. Sokovnici proizvedeni u Južnoj Koreji uključuju Sana, Kuvings, Tribest, Angel, Hurom i većinu Omega modela.

Testirali smo mnoge sokovnike iz Kine, koji su mnogo jeftiniji od sokovnika iz Južne Koreje. Međutim, nismo impresionirani kvalitetom i pouzdanošću ovih aparata. Veliki problem za nas je to što mnogi modeli iz Kine nemaju rezervne delove proizvedene jer se proizvode u velikim količinama za jednokratnu proizvodnju. Naravno, to ne znači da su svi kineski proizvodi lošeg kvaliteta. Tu se proizvode neki od najboljih pametnih telefona i elektronike. Ali, po našem iskustvu, većina sokovnika proizvedenih u Kini se proizvodi sa ciljem da se postigne niska cena.
 
 
 
 
 
 

Koji sokovnik pravi najzdravii sok

Zawartość witamin

MIT: Neki sporohodni sokovnici prave hranjivije sokove od od drugih sokovnika
 
 
ČINJENICA: Postoji mala razlika u nivou hranjivih sastojaka među sporohodnim sokovnicima.
 
 

Koji sokovnik daje najviši nivo hranljivih sastojaka? Odgovor je jednostavan: sokovnik koji izdvaja najviše soka. Nivo hranjivih materija po mililitru je generalno isti kod visokokvalitetnih sporohodnih sokovnika. Jedini način da dobijete više nutrijenata je da dobijete više soka iz iste količine proizvoda. U ovom slučaju, "pobednik" je Angel sokovnik, jer tehnologija dvostrukih zupčanika proizvodi najveći prinos. Međutim, to je takođe veoma skupa mašina i može biti malo komplikovana za rad.

Među visokokvalitetnim sporohodnim sokovnicima, "najviše nutrijenata" ne mora biti glavni faktor u istraživanju različitih modela. Bolje je fokusirati se na ono što planirate cediti i odrediti vrstu sokovnika (vertikalni sporohodni, horizontalni sporohodni ili dvostruki zupčanik) na osnovu vaših potreba.

Obratite pažnju na to da će hranjive vrednosti varirati između sporohodnog sokovnika i centrifugalnih modela velike brzine, jer će ti visoki obrtaji izazvati oksidaciju.

Da li je važno svrdlo i veličina sita

Rozmiary

MIT: Veće svrdlo ili sito će proizvesti veći prinos soka
 
ČINJENICA: Ne postoji direktna veza između veličine svrdla/sita i efikasnosti ceđenja
 
Ponekad će proizvođač promovisati veličinu sita ili svrdla sa sloganima kao što je "Najveće svrdlo proizvodi najviše soka" ili "Ekstra veliko sito za još ukusniji sok." Većinom je to samo marketing. Nismo videli direktnu vezu između veličine delova za ceđenje i količine dobivenog soka. U nekim slučajevima, kao u Kuvings C9500 ili Omega MMV, sokovnika sa širokim otvorima, veći otvor za umetanje sirovina može značiti brže ili prikladnije ceđenje. Ali mi smo zapravo ostvarili nešto veće prinose kod sokovnika sa manjim otvorima kao što je Sana 828. I horizontalni sokovnici sa jednim pužem imaju daleko manje sito, ali daju slične rezultate.
 
 
 
 

Nadamo se da ste pronašli ovaj članak koristan. Ako još niste pročitali dio 1, možete ga videti ovde.

Objavljeno: 20. Maj 2019