###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Zašto je sok od celera tako dobar?

Entoni Vilijam, koji je preporučio sok od celera hiljadama ljudi, stavlja obe ruke na vatru za to. Kažu da je toliko korisno da ne biste našli ništa bolje na Zemlji. To je zbog sadržaja natrijumovih grupa koje uništavaju patogene, digestivnih enzima koji smiruju creva, biljnih hormona koji usklađuju endokrini sistem i „običnog“ vitamina C. Sok od celera će pomoći, bilo da ga pijete preventivno ili zbog specifičnih zdravstvenih problema. .

celerová šťáva
celerová šťáva

U knjizi Sok od celera, Vilijam tvrdi da ćete napredovati, čak i ako vas nešto muči decenijama. Prema njegovim rečima, nijedan drugi lek ne deluje tako snažno i brzo na korene problema.

Koji je sokovnik najbolji za celer?

Pri odabiru sokovnika zbog nedovoljnog poznavanja načina rada pojedinih sokovnika, često se zanemaruje činjenica da dugačka celulozna vlakna kod stabljika celera mogu prouzrokovati začepljenje i velike probleme kod vertikalnih sokovnika. Prodavac će možda tu činjenicu sakriti od potencijalnog kupca.

Naš opsežan test sokovnika u ceđenju celera je uporedio 4 različite konstrukcije aparata (sporohodni horizontalni, vertikalni, sa dvostrukim zupčanikom i centrifugalni sokovnik) da bi se videlo koji je najbolj za celer. 

Naše testiranje je pokazalo da horizontalni sporohodni sokovnik najbolje obrađuje stabljike celera. Kupci najčešće biraju Sana 707 i zadovoljni su njime. Za to ne morate da sečete celer, ubacujete cele stabljike pojedinačno. Sok je čist i ima ga mnogo! Dodatno, veliki plus je bilo jednostavno sklapanje, rasklapanje, pranje i upotreba ovog sokovnika.

Izbor broj 2 bi bio Sana Supreme 727. Čak i sa njim, ceđenje soka je veoma zgodno, a sok je kvalitetan. Ovaj sokovnik preporučujemo ako želite da iscedite sok od samog bobičastog voća (maline, kupine, ribizle) - Sana 707 ne može tako dobro da podnese bobičasto voće.

 

 

Soli grupisane natrijumom

Sok od celera sadrži soli natrijumove grupe i to su razlozi zašto je toliko koristan.

 • zahvaljujući njima, sok od celera je najjače elektrolitičko piće na svetu; niko mu ne može parirati
 • uklanja kristalizovane toksične soli nataložene na organima
 • sprečava toksine da oštete ćelije i organe
 • oslabljuje dejstvo teških metala koje ste možda nakupili u telu; možete očekivati poboljšanje pamćenja i mentalnog stanja, a istovremeno ćete sprečiti Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest ili ALS (bolest od koje je umro Stanislav Gros, npr.)
 • uništava bakterije, viruse i gljivice
 • stabilizje krv
 • jača ceo imuni sistem - odmah nakon pijenja
 • optimizuje varenje
 • hrani sve organe endokrinog sistema i tako vas vraća u hormonsku ravnotežu; Zato je sok od celera toliko efikasan u borbi protiv autoimunih bolesti
 • ima antioksidativni efekat
 • deluje protiv zavisnosti (slatko, pušenje, lekovi, droge), anksioznosti i depresije

UPOZORENJE! Ako imate testove krvi dok pijete sok od celera, verovatno će imati veći nivo natrijuma. Ne brinite, to je privremeno stanje i nije znak da nešto nije u redu.

Uputstvo o tome kako da koristite moć celera

 • Prema Vilijamu, jesti celer je praktično neefikasno. Da, zdravo je, ali da biste dobili efekat lečenja koji opisuje i obećava, morate popiti sok.
 • Sok mora biti čist, nepomešan sa drugim voćem ili povrćem. Nemojte ga cediti sa jabukama ili bilo čim drugim i nemojte ga razblaživati vodom. Nemojte dodavati led.
 • Morate piti sok na prazan stomak u količini od 480 ml. Na ovoj količini možete raditi postepeno. Slobodno prvo popijte samo 120 ml, pa 250 ml i tako dalje.
 • Ne jedite i ne pijte ništa 15-30 minuta nakon što ste popili sok.
 • nakon toga možete doručkovati, ali pazite: doručak i jutarnje užine ne bi trebalo da sadrže masti, inače ćete oslabiti lekovito dejstvo. Slobodno uzmite masti za ručak, ali ne sada. Šta sve sadrži masti: orasi, ulja, mleko, jaja, sir, semenke, kokos, jogurt, meso, kapsule ribljeg ulja, slanina, kobasice, šunka.
 • Ujutru je poželjno jesti voće, povrće, voćne smutije, kuvani krompir ili ovsene pahuljice sa voćem i cimetom (naravno bez biljnog ili kravljeg mleka, putera, bez jaja…).
 • Ako je sok od celera dobrog ukusa u kombinaciji sa jabukama, šargarepom, pomorandžama i drugim voćem i povrćem, to ne znači da ga ne smete imati. Ali uzmite ga kasnije. Ne ujutru na prazan stomak. Ujutru pripada čistom soku od celera.
 • Razmislite o hidrataciji ceo dan. Pijte dosta vode.
 • Pre nego što popijete sok od celera, možete popiti 960 ml vode od limuna ili limete 15-20 minuta ranije. Vilijam opisuje da ovo pokreće jetru i daje hidrataciju ćelijama; ali to nije obavezan korak. Možete piti odmahsok ako želite.

 

Izdržite 30 dana i videćete kakve ćete promene videti. Vilijam je siguran da ćete želeti da nastavite sa lečenjem. Nekima će laknuti već prvog dana, kako je opisano u knjizi.

celerová šťáva
celerová šťáva

Zašto 480 ml? Zar to nije mnogo?

U knjizi Entoni Vilijam posvećuje nekoliko stranica opisu šta sok od celera radi dok prolazi kroz telo. Ima mnogo posla na svakoj stanici i prva stanica mu je u ustima. Još jedna u jednjaku, druga u stomaku, a onda ima posla u jetri, krvi i mozgu. To je ogroman skup zadataka, tako da jednostavno morate dovoljno piti.

 

 

celerová šťáva
celerová šťáva

Mogu li da popijem još više?

Možete! Konkretno, količinu od 960 ml Vilijam preporučuje osobama koje boluju od autoimunih ili drugih hroničnih bolesti (mogu da podele doze na dve, jednu ujutru, jednu uveče). 960 ml će pomoći sportistima da rade bolje. Neki mogu da završe do 1920 ml (ali budite sigurni da to ne radite prvog dana). Maksimum je 2400 ml… ali znajte da će vam 480 ml biti dovoljno za velike promene.

 

 

celerová šťáva
celerová šťáva

Sok od celera i lekovi

Ako pijete prepisani lek, možete ga uzimati pre ili posle soka od celera, u zavisnosti od toga da li ga uzimate na prazan stomak ili posle obroka. Morate li ga uzimati na prazan stomak? Nakon upotrebe sačekajte 15-30 minuta, a zatim popijte sok od celera. Isto važi i za dijetetske suplemente. Uzmite lekove koje morate da uzimate sa hranom, a ne sa sokom od celera (ovo se ne može smatrati hranom). Dalja pitanja uputite svom lekaru.

 

 

mohou děti pít celerovou šťávu?
mohou děti pít celerovou šťávu?

Sok od celera i deca

Čak i deca mogu piti sok od celera. Pridržavajte se ovih preporuka za minimalnu dnevnu dozu:

 • 6 meseci - 30 ml
 • 1 godina - 60 ml
 • 18 meseci - 80 ml
 • 2 godine - 120 ml
 • 3 godine - 160 ml
 • 4-6 godina - 180-210 ml
 • 7-10 godina - 240-300 ml
 • 11 godina i više - 350-480 ml

Za odrasle preporučujemo da decu ne terate na sok ako ga odbiju. Popijte vi, budite primer i možda će se dete samo pridružiti.

můžu pít celerovou šťávu v těhotenství?
můžu pít celerovou šťávu v těhotenství?

Sok od celera i trudnoća

Sok od celera je veoma koristan za trudnice. Pijući ga jačate nadbubrežne žlezde i tako se pripremate za lakši i brži porođaj. Takođe pomažete bebi - kako u njenom razvoju u materici, tako i pri porođaju. Sok od celera je odličan čak i tokom dojenja. Toksini se definitivno ne izlučuju u majčino mleko; naprotiv, neki od njih mogu nestati iz mleka ako su bili tamo ranije. Mleko žene koja pije sok od celera je blagotvorno za razvoj bebinog mozga.

Ako još niste trudni ili imate poteškoća sa začećem, pomaže i sok od celera. Rešava skrivene uzroke neplodnosti.

 

můžu dát celerovou šťávu psovi nebo kočce?
můžu dát celerovou šťávu psovi nebo kočce?

Sok od celera i životinje

Bezbedan je za pse i mačke, ali treba konsultovati veterinara o pravoj količini. Takođe se konsultujte o podobnosti životinja osim pasa i mačaka.

 

 

šťáva z řapíkatého celeru
šťáva z řapíkatého celeru

Želite da saznate više?

Entoni Vilijam se u knjizi detaljno bavi mnogim specifičnim bolestima i rešava praktične probleme sa kojima se možete susresti tokom lečenja. Šta ako ne mogu da popijem sok ujutru ili sam na mestu gde ne mogu da nabavim celer? I kako da to sastavim kada vežbam ujutru? Da li mogu da pijem sok od celera tokom povremenog posta i kada? Iako smo vam dali dosta knjige u ovom članku, mislimo da je vredno da je imate kod kuće. Naučićete detaljno kako sok deluje u telu i koji je mehanizam lečenja određenih tegoba. Put do zdravlja će odmah biti lakši.

vakuový džbán na šťávu
vakuový džbán na šťávu

Šta ako nemam vremena za ceđenje ujutru?

Entoni Vilijam priznaje ceđenje soka u zalihu. Jutarnju dozu soka iscedite uveče i stavite u bocu koja se zatvara u frižider. Treba ga piti najkasnije u roku od 24 sata, tada više nema mnogo aktivnih supstanci. Da bi sok ostao što vredniji u soku preko noći, preporučujemo da koristite vakum bokal.

 

 

 

Koji sokovnik uzeti u obzir kada je upitanju ceđenje soka od celera?

Naše testiranje je pokazalo da horizontalni sporohodni sokovnik najbolje obrađuje stabljike celera. Kupci najčešće biraju Sana 707 i zadovoljni su njime. Za to ne morate da sečete celer, ubacujete cele stabljike pojedinačno. Sok je čist i ima ga mnogo!

Izbor broj 2 bi bio Sana Supreme. Čak i sa njim, ceđenje soka je veoma zgodno, a sok je kvalitetan. Ovaj sokovnik preporučujemo ako želite da iscedite sok od samog bobičastog voća (maline, kupine, ribizle) - Sana 707 ne može tako dobro da podnese bobičasto voće.

Vertikalni pužni sokovnici su manje prikladni jer zahtevaju da se celer seče na male komade. Ne preporučujemo previše centrifugu, jer je prinos manji, a sok vodenastiji. Osim toga, centrifugirani sok se ne može čuvati jer brže oksidira.

 

Najnovije informacije o sokovima, receptima i akcijama možete saznati na našim društvenim mrežama facebook i instagram.

odšťavňovač na celer
odšťavňovač na celer
Objavljeno: 31. Maj 2022