###message

Zašto ne treba kupovati kineske kopije sokovnika?

Razmišljate o kupovini sokovnika i sve jedno Vam je odakle dolazi, samo da je jeftin? Budite oprezni. Takva kupovina može biti veoma skupa na duže staze. Na šta treba da obratite pažnju?

Proizvodi iz Kine imaju uobičajenu etiketu nekvalitetnih proizvoda koje treba izbegavati. To nije uvek pravilo jer postoje i veoma kvalitetni proizvodi. Možda imate telefon ili računar iz Kine i oni Vas veoma dobro služe. Mnogi poznati i kvalitetni prozvođači su preneli svoju proizvodnju u Kinu zbog smanjenja troškova, ali oni su u mogućnosti da kontrolišu kvalitet.

Sa druge strane su mnoge fabrike u Kini čija je jedina preokupacija proizvodnja jeftinih proizvoda koje predstavljaju kao jednako kvalitetnu alternativu originalima. Ovo je čest slučaj u industriji sokovnika. Kako je moguće da prodaju aparate slične originalima za mnogo manju cenu? Da li je to zato što plaćamo "ime brenda"?

Zašto su kineske kopije toliko jeftine?

   1. Proizvedene su od mnogo jeftinijeg materijala.

Ako poredite brendirane sokovnike sa kopijama, ustanovićete prema osećaju i težini da su kopije napravljene od materijala koji je slabijeg kvaliteta. Kada ih uključite uobičajeno je da se čuje mnogo grublji zvuk i vibracije motora. Preciznost izrade i završni detalji su mnogo nižeg standarda što rezultira da delovi ne naležu precizno ili vibriraju za vreme upotrebe. Sve to utiče na dugovečnost aparata, komfor prilikom korišćenja i kvalitet soka.

 ce

Slika. 1: Tu možete videti detalje neprecizne izrade. U svakodnevnom korišćenju kvalitet izrade sita je od ogromne važnosti jer se ono podvrgava velikom pritisku za vreme ceđenja. Sito je najoptrećeniji deo na sokovniku.

ce

Slika. 2: Neprecizni spojevi se mogu javiti i na plastičnim delovima sita. Prilikom svakodnevnog korišćenja javlja se opasnost od loma. 

ce

Slika. 3: Neki kineski sokovnici su samo ofarbani. Kvalitetni sokovnici su napravljeni od materijala koji je potpuno u boji.

 

2. Kopije su jeftine jer u cenu nije uračunat kvalitetan korisnički servis.

... Kod renomiranih marki imate sigurnost dostupnosti rezervnih delova ili poravke u slučaju kvara. Uobičajeno je da fabrika koja pravi kopije, proizvodnju prekida nakon pola godine i odmah započinje proizvodnju sledećeg modela-kopije. Rezervni delovi se ne prave jer se modeli rapidno menjaju. Zato pre kupovine uvek proverite kako je sa servisom i rezervnim delovima. Takođe pročitajte sitna slova u garanciji. Kupci su često iznenađeni kada saznaju da se garancija odbija uz konstataciju da je u pitanju normalna potrošnja delova.

Da li je sokovnik bezbedan?

Pre kupovine proverite da li je aparat CE sertifikovan (ispunjava zdravstveno bezbedan standard Evropske unije). Mnogi aparati ovo nemaju, ali budite na oprezu ako i primetite ovu oznaku. Neki proizvodi nose oznaku CE ali ona nema veze sa spomenutim sertifikatom. U pitanju je skraćenica za "China Export". Čak se i koristi isti font. To je urađeno sa namerom da se kupci dovedu u zabunu da takvi proizvodi ispunjavaju standarde Evropske unije. 

 ce

Slika. 4: Osnovna razlika je u razmaku između slova. Originalni logo ima veći razmak između slova C i E.

Kod aparata koji nisu prošli kontrolu evropskih normi nikada ne možete biti sigurni u zdravstvenu bezbednost niti sigurnost od strujnog udara.

Kineski proizvođači - poznavajući svoju reputaciju među kupcima - došli su sa još jednom zbunjujućom oznakom. Umesto "Made in China", često koriste "Made in PRC" što naravno znači People's Republic of China. 

Da li je kupovina kineske kopije uvek loš izbor?

Naravno, bilo bi pogrešno tvrditi da su svi kineski proizvodi lošeg kvaliteta ili čak opasni po zdravlje. Neki su napravljeni kvalitetno i prema EU standardima i sa stvarnim CE sertifikatom. Samo budite oprezni koliko god možete pre nego kupite kineski sokovnik, još bolje ga isprobajte pre kupovine.

U poslednje vreme na tržištu se javlja mnogo proizvođača koji u svojoj ponudi imaju jeftine kineske kopije. Najlakše ih je naći tako što liče na kvalitetne sokovnike a cenovno su 2 ili više puta jeftiniji od originala.

Sokovnici na drugoj strani spektra 

Skoro svi kvalitetni sokovnici se proizvode u Koreji gde su standardi i tehnologija na veoma visokom stepenu. Korejske fabrike tesno sarađuju sa zapadnim brendovima u cilju obezbeđenja kvaliteta proizvodnje i dostupnosti rezervnih delova. Neke fabrike sarađuju i sa kineskim proizvođačima, ali rezultati ove saradnje su izvrsni.

Brendovi poput Omega, Sana, Oscar, Kuvings, Hurom, Green Star, Angel ili Kempo su dosta skuplji, ali se cena reflektuje kroz mnoge beneficije. Ovde je uključen kvalitet konstrukcije i izrade, duga garancija, dostupnost rezervnih delova, jednostavnost upotrebe, kvalitetna podrška kupcima i dostupnost servisnog centra. Još bolje, možete pročitati recenzije zadovoljnih korisnika.

Kao i kod mnogih stvari, stara izreka " Kupi jeftino, kupi dvaput" vredi i kod sokovnika. Sami odlučite da li ste dovoljno bogati da kupujete jeftine sokovnike.

Objavljeno: 7. Januar 2016