Ceđenje jabuka: Koje jabuke daju najbolji sok? Na koji način se najbolje cede?

Pet najboljih jabuka za ceđenje soka, poređenje soka od jabuke iz različitih vrsta sokovnika i mnogo saveta za bolje rezultate.

Odšťavňování jablek: Jaké odrůdy jsou nejlepší? Kdy bude šťáva nejkvalitnější?
Odšťavňování jablek: Jaké odrůdy jsou nejlepší? Kdy bude šťáva nejkvalitnější?

Osnove ceđenja soka od jabuka:

  • Čvrste jabuke su najbolje za sok.
  • Meke jabuke daju vrlo malo soka. Umesto toga, oni prave kašu od jabuke.
  • Jabuke koje su bile uskladištene su obično mekše, takve je najbolje cediti hidrauličnom presom.

Najbolje vrste jabuka za sok

 

odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Fuji

  • jedna od najboljih jabuka za jelo
  • pogodna i za ceđenje soka
  • dobar, izbalansiran sok - ne previše sladak
  • relativno skupa u poređenju sa crvenim delišesom ili granny smith
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Honeycrisp

  • jedna od najboljih sorti jabuka za ceđenje soka
  • čvrsta i slatka
  • neki kažu da je to najukusnija jabuka za jelo
  • visok sadržaj soka
  • skupa
  • ograničena dostupnost
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Gala

  • jabuka blažeg ukusa – ne previše slatka ili kiselkasta
  • odgovarajuća za ceđenje soka, ali uverite se da su sveže jer ove jabuke ponekad mogu biti previše mekane
  • široko dostupna
  • prihvatljive cene
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Crveni delišes

  • široko dostupna
  • vrlo slatka
  • dobra za pravljenje soka od jabuke za decu, jer ona više vole slađi sok
  • veći sadržaj šećera od drugih jabuka
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Granny Smith

  • naša omiljena jabuka za ceđenje sokova
  • veoma visok prinos soka
  • malo šećera
  • široko dostupna
  • kiselkast ukus - najbolje deluje kada se pomeša sa drugim sokovima

Pratite ove smernice za najbolji prinos i ukus soka od jabuke.

#1 Obavezno dobro operite jabuke (ili kupite organske jabuke). Komercijalno uzgajane jabuke se često tretiraju hemikalijama ili pesticidima.

# 2 Ne cedite sok od jabuka tretiranih voskom. U prodavnici mogu izgledati lepo i sjajno, ali parafinski vosak oduzima ukus i može ostaviti premaz na delovima sokovnika.

# 3 Pre ceđenja odstranite peteljku sa ploda. Veoma je tvrda i može oštetiti sito za sok.

# 4 Ne gulite jabuke. Sokovnik će efikasno odvojiti koru od mesa, dok će i dalje cediti koncentrovane vitamine koji se nalaze u kori.

#5 Nemojte cediti jezgro sa velikim količinama semenki. Dok dobar sokovnik može da se nosi sa jezgrom jabuke. Ipak, semenke jabuke sadrže cijanid u tragovima. Iako bi bilo potrebno više od 100 semenki da bi imalo efekat na ljudsko telo, mislimo da je bolje biti oprezan, posebno ako se sokovi prave za decu .

# 6 Koristite rezač jabuka. Okrugla seckalica za jabuke veoma olakšava uklanjanje jezgra i reže jabuke na perfektnu veličinu za efikasno ceđenje soka.

#7 Iscedite jabuke odmah nakon što ih isečete. Jabuke brzo oksidiraju, smanjujući njihov nutritivni sadržaj. Smeđa boja oksidovane jabuke je takođe manje privlačna i ukusna.

#8 Ne cedite sok od cele jabuke, čak i ako imate vertikalni sokovnik sa širokim otvorom. Neki vertikalni sokovnici imaju široku cev za hranjenje (često se naziva cev za hranjenje "celog voća"). Iako je u njega moguće staviti celu malu ili srednju jabuku, često motori ne mogu da podnesu naprezanje. Što je još važnije, narezana jabuka povećava površinu jabuke u sokovniku, dajući više soka i manje vlažne pulpe.

# 9 Procedite penu. Jabuke prirodno prave penu kada se iscede, posebno u brzim sokovnicima. Pena će brzo oksidirati i postati smeđa, pa preporučujemo da sok sipate kroz cediljku pre konzumiranja. Neki sokovnici imaju cediljku na posudi za sok.

#10 Popijte sok od jabuke što je pre moguće nakon ceđenja. Opet, zbog brze oksidacije jabuka, preporučuje se da se sok od jabuke pije u roku od 30 minuta od ceđenja za najbolji ukus i ishranu. Ovo još više važi kada se sok pravi u centrifugalnim sokovnicima velike brzine, koji dodaju mnogo toplote i vazduha tokom procesa ceđenja.

#11 Dodajte malo limuna ili limete da produžite svežinu. Prirodna askorbinska kiselina koja se nalazi u limunu i limeti usporava oksidaciju soka od jabuke, održavajući ga duže svežim.

 

Testiranje jabuka na četiri različita tipa sokovnika

Iscedili smo jednake količine jabuka u četiri najpopularnije vrste sokovnika. Evo naših rezultata:

centrifugal-ban
centrifugal-ban

Prednosti

  • najjeftiniji tip sokovnika
  • najbrži u ceđenju jabuka
  • velika cev za hranjenje

 

Nedostaci

  • sok lošeg kvaliteta - puno pene, a sok se brzo odvaja u veliki prozirni sloj i gust penasti vrh
  • brza oksidacija uzrokovana procesom velike brzine (10.000 o/min).
  • najglasniji tip sokovnika
  • veoma vlažna pulpa
horizontal-ban
horizontal-ban

Prednosti

  • visokokvalitetni sok
  • mala brzina (60-70 o/min) znači malo oksidacije
  • minimalna pena
  • najlakši tip sokovnika za čišćenje (2-3 minuta za čišćenje)
  • većina horizontalnih sokovnika takođe uključuje sito za homogenizaciju, koje može proizvesti sos od jabuke

Nedostaci

  • sporiji od centrifugalnog sokovnika
  • nešto manji prinos soka od vertikalnog sokovnika
vertical-ban
vertical-ban

Prednosti

  • male brzine (40-50 o/min) stvaraju minimalnu oksidaciju ili penu
  • relativno visok prinos soka
  • vrlo bistar sok bez pulpe
  • prilično brzo čišćenje (3-4 minuta)
  • veoma tiho

Nedostaci

  • sporiji od centrifugalnih sokovnika
twin-ban
twin-ban

Advantages

  • najveći prinos bilo od bilo koje vrste sokovnika
  • najkvalitetniji sok

Disadvantages

  • najskuplji tip sokovnika
  • složen za upotrebu i čišćenje

VIDEO: Test ceđenja jabuka

24 minuta. Dajem svoje mišljenje o različitim vrstama jabuka, dajem savete za ceđenje soka od jabuka, a zatim testiram četiri tipa sokovnika. Na kraju, radim test ukusa da vidim da li mogu da otkrijem razliku

Juicers shown in the video

Objavljeno: 19. Oktobar 2021
###message
Iskoristite novogodišnji popust na odabrane modele aparata.
Zatvori prozor