- jedna od najboljih jabuka za jelo
- pogodna i za ceđenje soka
- dobar, izbalansiran sok - ne previše sladak
- relativno skupa u poređenju sa crvenim delišesom ili granny smith
Ceđenje jabuka: Koje jabuke daju najbolji sok? Na koji način se najbolje cede?
Pet najboljih jabuka za ceđenje soka, poređenje soka od jabuke iz različitih vrsta sokovnika i mnogo saveta za bolje rezultate.
Osnove ceđenja soka od jabuka:
- Čvrste jabuke su najbolje za sok.
- Meke jabuke daju vrlo malo soka. Umesto toga, oni prave kašu od jabuke.
- Jabuke koje su bile uskladištene su obično mekše, takve je najbolje cediti hidrauličnom presom.
Najbolje vrste jabuka za sok
Fuji
Honeycrisp
- jedna od najboljih sorti jabuka za ceđenje soka
- čvrsta i slatka
- neki kažu da je to najukusnija jabuka za jelo
- visok sadržaj soka
- skupa
- ograničena dostupnost
Gala
- jabuka blažeg ukusa – ne previše slatka ili kiselkasta
- odgovarajuća za ceđenje soka, ali uverite se da su sveže jer ove jabuke ponekad mogu biti previše mekane
- široko dostupna
- prihvatljive cene
Crveni delišes
- široko dostupna
- vrlo slatka
- dobra za pravljenje soka od jabuke za decu, jer ona više vole slađi sok
- veći sadržaj šećera od drugih jabuka
Granny Smith
- naša omiljena jabuka za ceđenje sokova
- veoma visok prinos soka
- malo šećera
- široko dostupna
- kiselkast ukus - najbolje deluje kada se pomeša sa drugim sokovima
Pratite ove smernice za najbolji prinos i ukus soka od jabuke.
#1 Obavezno dobro operite jabuke (ili kupite organske jabuke). Komercijalno uzgajane jabuke se često tretiraju hemikalijama ili pesticidima.
# 2 Ne cedite sok od jabuka tretiranih voskom. U prodavnici mogu izgledati lepo i sjajno, ali parafinski vosak oduzima ukus i može ostaviti premaz na delovima sokovnika.
# 3 Pre ceđenja odstranite peteljku sa ploda. Veoma je tvrda i može oštetiti sito za sok.
# 4 Ne gulite jabuke. Sokovnik će efikasno odvojiti koru od mesa, dok će i dalje cediti koncentrovane vitamine koji se nalaze u kori.
#5 Nemojte cediti jezgro sa velikim količinama semenki. Dok dobar sokovnik može da se nosi sa jezgrom jabuke. Ipak, semenke jabuke sadrže cijanid u tragovima. Iako bi bilo potrebno više od 100 semenki da bi imalo efekat na ljudsko telo, mislimo da je bolje biti oprezan, posebno ako se sokovi prave za decu .
# 6 Koristite rezač jabuka. Okrugla seckalica za jabuke veoma olakšava uklanjanje jezgra i reže jabuke na perfektnu veličinu za efikasno ceđenje soka.
#7 Iscedite jabuke odmah nakon što ih isečete. Jabuke brzo oksidiraju, smanjujući njihov nutritivni sadržaj. Smeđa boja oksidovane jabuke je takođe manje privlačna i ukusna.
#8 Ne cedite sok od cele jabuke, čak i ako imate vertikalni sokovnik sa širokim otvorom. Neki vertikalni sokovnici imaju široku cev za hranjenje (često se naziva cev za hranjenje "celog voća"). Iako je u njega moguće staviti celu malu ili srednju jabuku, često motori ne mogu da podnesu naprezanje. Što je još važnije, narezana jabuka povećava površinu jabuke u sokovniku, dajući više soka i manje vlažne pulpe.
# 9 Procedite penu. Jabuke prirodno prave penu kada se iscede, posebno u brzim sokovnicima. Pena će brzo oksidirati i postati smeđa, pa preporučujemo da sok sipate kroz cediljku pre konzumiranja. Neki sokovnici imaju cediljku na posudi za sok.
#10 Popijte sok od jabuke što je pre moguće nakon ceđenja. Opet, zbog brze oksidacije jabuka, preporučuje se da se sok od jabuke pije u roku od 30 minuta od ceđenja za najbolji ukus i ishranu. Ovo još više važi kada se sok pravi u centrifugalnim sokovnicima velike brzine, koji dodaju mnogo toplote i vazduha tokom procesa ceđenja.
#11 Dodajte malo limuna ili limete da produžite svežinu. Prirodna askorbinska kiselina koja se nalazi u limunu i limeti usporava oksidaciju soka od jabuke, održavajući ga duže svežim.
Testiranje jabuka na četiri različita tipa sokovnika
Iscedili smo jednake količine jabuka u četiri najpopularnije vrste sokovnika. Evo naših rezultata:
Prednosti
- najjeftiniji tip sokovnika
- najbrži u ceđenju jabuka
- velika cev za hranjenje
Nedostaci
- sok lošeg kvaliteta - puno pene, a sok se brzo odvaja u veliki prozirni sloj i gust penasti vrh
- brza oksidacija uzrokovana procesom velike brzine (10.000 o/min).
- najglasniji tip sokovnika
- veoma vlažna pulpa
Prednosti
- visokokvalitetni sok
- mala brzina (60-70 o/min) znači malo oksidacije
- minimalna pena
- najlakši tip sokovnika za čišćenje (2-3 minuta za čišćenje)
- većina horizontalnih sokovnika takođe uključuje sito za homogenizaciju, koje može proizvesti sos od jabuke
Nedostaci
- sporiji od centrifugalnog sokovnika
- nešto manji prinos soka od vertikalnog sokovnika
Prednosti
- male brzine (40-50 o/min) stvaraju minimalnu oksidaciju ili penu
- relativno visok prinos soka
- vrlo bistar sok bez pulpe
- prilično brzo čišćenje (3-4 minuta)
- veoma tiho
Nedostaci
- sporiji od centrifugalnih sokovnika
Advantages
- najveći prinos bilo od bilo koje vrste sokovnika
- najkvalitetniji sok
Disadvantages
- najskuplji tip sokovnika
- složen za upotrebu i čišćenje
VIDEO: Test ceđenja jabuka
24 minuta. Dajem svoje mišljenje o različitim vrstama jabuka, dajem savete za ceđenje soka od jabuka, a zatim testiram četiri tipa sokovnika. Na kraju, radim test ukusa da vidim da li mogu da otkrijem razliku
Juicers shown in the video
- Centrifugal: Vidia CJ-001
- Horizontal: Sana 707
- Vertical: Sana 828
- Twin gear: Angel Juicer
Najsvežije informacije u vezi akcija, popusta, recepata i ostalog možete saznati na našim stranicama facebook i instagram. Zapratite nas.