###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Dobar savet, Kako cediti klice

Ako želite znati šta je najzdravije šta možete uneti u organizam u proleće, klice su jasan odgovor. Nakon zime koja je ove godine dugo trajala, klice će Vas napuniti zdravljem i energijom. Možda kres salatu ili sočivo naklijavate već prilično dugo, ali da li Vam je palo napamet da ih možete cediti u sokovniku?

Blagodet pod nazivom klice

Učinak klica na naše zdravlje je izuzetno - klijanjem semena dolazi do ogromnog porasta hranjivih materija (povećanje ide od 5x do čak 30x). Dakle, više je nego jasno da sa jednom šakom klica unosite u sebe veliku količinu vitamina i minerala (vitamini A, E, C i neki vitamini skupine B, kalcijum, gvožđe, cink, magnezijum, selen, mangan, kalijum, bakar).

Zelene klice sadrže hlorofil, koji predstavlja pravu blagodet za našu krv. Osim toga klice su bogate u vlaknima a naćićemo u njima i znatan sadržaj proteina. Prednost je odlična probavljivost, posle obroka od klica Vam sigurno neće biti mučnina u stomaku!

šťáva z klíčků
šťáva z klíčků

Kako cediti klice?

  • Cediti možete praktično bilo koje naklijane semenke ili mahunarke (osim pasulja koji je neophodno termički obraditi pre konzumiranja).
  • Isprobajte naklijanu kres salatu, lucerku, brokolu, rotkvicu, semenke suncokreta, leblebije, sočivo, grašak ili mungo pasulj ( mungo i azuki su jedine mahunarke koje je moguće nakon klijanja jesti u sirovom stanju ).
  • Klice ćete najbolje iscediti na sokovnicima sa dvostrukim zupčanikom ili jednostrukim svrdlom .
  • Naklijana semena nemojte odvajati od semene opne, bez bojazni ih možete cediti i sa opnom.
  • Za veću izdašnost dobro je semenke unapred namočiti na par sati u vodi, idealno je preko noći.
  • Klice nisu praktične za samostalno ceđenje - ionaku biste za punu čašu trebali veliku količinu klica. Uz to kada se cede samostalno, uobičajeno se dobija kaša. Zato ih uzimajte kao dopunsku sirovinu koja će obogatiti ukus soka od korenastog ili lisnatog povrća. Odlično idu i u soku od jabuke.
  • Prilikom ceđenja naizmenično ubacujte klice i ostale sirovine.
  • Ako uopšte niste navikli na klice, počnite oprezno i postepeno. U sokovnik unosite na početku samo jednu kašiku.

 

Dodatni savet:  Dodajte klice i u svoj smuti!

Objavljeno: 29. Mart 2016