###message
Novi Sana 878 sokovnik je stigao! Sa vakuumskom posudom od 1,5 l. Velika usipna posuda od 2 litra za najjednostavnije ceđenje sokova do sada.
Zatvori prozor

Izbacite toksine iz tela uz pomoć soka od maslačka

Pre košenja travnjaka uberite sveže listove maslačka i stavite ih u sokovnik.

Proleće je pravo vreme za ceđenje. Već smo pisali o lekovitosti koprive, ali postoje i druge biljke koje su upravo sada odlične za ceđenje. Jedna od najčešćih je maslačak. Ovaj korov u travnjaku je zapravo korisna biljka, a može se koristiti na više načina. Možete praviti vino od maslačka ili dodavati njegove listove u salatu, cediti listove ili sušiti koren...

Sa čime cediti maslačak?

Maslačak možete cediti sa ostalim zelenišem. Samo budite sigurni da upotrebljavate samo mlade i sveže listove. Ako se pojavio cvet tada će ukus butu veoma gorak. Preporučujemo da pomešate maslačak sa Vašim omiljenim sokom od voća ili povrća. Najosnovniji recept bi bio jabuka-limun-maslačak pri čemu limun pruža odličan balans nasuprot gorčem ukusu maslačka. Naravno, nemojte se ustručavati da probate i druge recepte. Evo jednog koji preporučujemo.

350
350

Sok od maslačka

  • Šaka listova od mladog maslačka
  • Šaka spanaća
  • 1 stabljika celera
  • 1/2 dinje
  • 1 kolut ananasa
  • 1 limeta

Uklonite koru sa limete i dinje. Cedite u sokovniku tako da ubacujete naizmenično. Za najbolji efekat popijte odmah.

Za šta je dobar maslačak?

Maslačak ima mnoge beneficije za naše zdravlje. To je diuretik koji pomaže u čišćenju bubrega i jetre. Takođe je utvrđeno da smanjuje nivoa holesterola. Maslačak je prepun antioksidanata koji mogu da pomognu pri usporavanju efekata starenja kože i organa. Redovno konzumiranje maslačka takođe može da pomogne u borbi sa aknama i ekcemima. Samo dodajte lišće maslačka u svoj svakodnevni sok i za dve nedelje će se videti prednosti.

Pažnja: Zato što sadrži moćna jedinjenja, maslačak ne bi trebalo da se konzumira ako imate čir na želucu ili žuči. Takođe treba ga izbegavati ako ste trudni.

 

Objavljeno: 10. April 2017