###message

Sokovnik, smoothie maker, ili blender?

U našem biznisu se često susrećemo sa činjenicom da mnogi ne znaju razliku između sokovnika, smoothie maker-a ili blendera. To ne čudi imajući u vidu kako neke kompanije promovišu svoje blendere i kao odlične sokovnike. Pogledajmo koje su to razlike...

odšťavňovač nebo mixér?

Šta je ceđenje? Ceđenje je jednostavno odvajanje soka od vlakana u voću i povrću. Rezultat je koncentrovani hranjivi sastojak koji se veoma lako probavlja. U stvari, naš organizam može absorbovati do 4 puta više vitamina iz soka u poređenju sa npr. celom jabukom koju pojedemo. To pak zavisi i od vrste sirovine kao i od načina ceđenja. Ceđenje je izvrsno kao energetska bomba ili za pojačanje imunog sistema.

Šta je blendiranje? Blendiranje je miksanje voća, povrća ili drugih sastojaka pri velikim brzinama uz upotrebu tečnosti. Pri tome se dobija smoothie (smuti), veoma zdrav napitak ili obrok koji Vas čini sitim. Prednost blendiranja je u velikom izboru sirovina. Možete dodati razne stvari poput banane, orašastih plodova, jogurta, semenki itd. za pripremu idealnog obroka.

Šta to znači? Kao što sokovnik neće napraviti sok od semenki ili jogurta, tako ni blender neće napraviti sok od voća ili povrća. Ali i sok i smoothie imaju svoje prednosti. Stvarno zavisi od toga šta je Vašem organizmu potrebno u datoj situaciji.

Uzmite u obzir svež sok kao medicinu a smoothie kao zdrav obrok

Već smo raspravljali o razlikama između ceđenja i blendiranja. Koje su razlike između soka i smoothi-a?

Svež sok

  • omogućuje brzo delovanje "injekcije" vitamina i hranjiva
  • delotvoran je protiv umora
  • pojačava imuni sistem
  • može poboljšati raspoloženje
  • revitalizira organizam na ćelijskom nivou

Smoothie

  • zdrava užina koja može zameniti obrok
  • odličan doručak "u pokretu"
  • snabdeva nas vlaknima 
  • idealan je pre i posle treninga

Dakle, koji je najbolji? Sokovnik, smoothie maker, ili blender?

"Najbolji" izbor je onaj koji ćete najviše koristiti. To zavisi od Vaših ciljeva i načina života.

šnekový odšťavňovač Sana Juicer EUJ-808#1 Sokovnik

Svež sok je najbolji način za lečenje organizma, to je brza ishrana koja ojačava naš imuni sistem. Samo zapamtite da su sokovi samo dodatak regularnoj ishrani.  Oni ne mogu zameniti osnovnu ishranu, osim ako ste u procesu čišćenja organizma/dijete putem sokova. Za najveću absorpciju vitamina, najbolje je piti sok barem 15 minuta pre jela, ili 2 sata nakon jela. Mi smatramo da su sokovnici za hladno ceđenje najefektivniji sokovnici u ekstrakciji velike količine soka kao i za dobivanje najvišeg nivoa hranjiva. To su univerzalne mašine koje su efektivne u svemu od voća do tvrdog i lisnatog povrća.

 

 Vidia Personal Blender PBL-001 front#2 Smoothie maker

Smoothie maker, koji je još poznat kao personal blender, je jeftin jeftin i zgodan način da napravite super zdrav doručak za poneti. Sposobnost mešanja toliko sastojaka daje vam fleksibilnost sa ukusima i receptima. Sa kvalitetnim brendovima kao što su Tribest i Vidia koja nude puno snage za nisku cenu, lakše je nego ikad da se pozitivno promeni životni stil.

 

  

domácí mixér Vitamix Pro 750#3 Blender

Dobar Blender je najbolji izbor za one koji žele da prave smoothie za celu porodicu, ili one kojima je potrebna snaga i mogućnost miksanja koje nudi blender. Postoji velika razlika između blendera koji se prodaju u prodavnicama kućnih aparata i kvalitetne mašine kao što su Blendtec ili Vitamix. Kvalitetni blender će se mešati skoro sve, od smoothi-a do putera i supe. A nova generacija vakuumskih blendera iz Vidia  su promenili igru u pravljenju smoothi-a. Izostankom oksidacije dramatično su smanjili gubitke hranjivih materija.

Ne postoji pogrešan izbor

Bez obzira na to gde se nalazite u raspravi "juicing vs. blending", ostaje činjenica da su oba pozitivni izbori koji mogu poboljšati vaše zdravlje i energiju. Ako ih redovno koristite, uskoro ćete videti i osetiti promene. Želimo vam dobro zdravlje i srećno ceđenje (ili blendiranje).

 

Objavljeno: 8. Januar 2018